Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτές είναι οι καρκινογόνες ουσίες σε καθημερινά προϊόντα!

Νέα σοκαριστική έρευνα για χημικές ουσίες ακόμη και στα πιάτα μας

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Πενήντα συνηθισμένες χημικές ουσίες, η μία από αυτές μέσα στις τηγανητές πατάτες, μπορούν να προκαλούν καρκίνο ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Carcinogenesis. Ανάμεσα στα επικίνδυνα χημικά βρίσκεται η τρικλοζάνη (μέσα στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια), οι φθαλάτες (μέσα στα πλασικά, τα σπρέι μαλλιών και τα αρώματα), το διοξείδιο του τιτανίου (στα αντηλιακά), το μαλάθειο (στα εντομοκτόνα) και το ακρυλαμίδιο (μέσα στις τηγανητές πατάτες).

Η ερευνητική κοινοπραξία, υπό τον συντονισμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Getting To Know Cancer, με έδρα τον Καναδά, και τη συμμετοχή 174 επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα 28 χωρών, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα σε 85 κοινές χημικές ουσίες, που από μόνες τους δεν θεωρούνται καρκινογόνες για τους ανθρώπους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Γκούντσον του Ιατρικού Κέντρου Καλιφόρνιας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 50 από αυτές τις ουσίες, σε διάφορους συνδυασμούς στο περιβάλλον, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι διάφορες χημικές ουσίες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για έως το 20% των καρκίνων διεθνώς (έναν στους πέντε). «Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι τα χημικά που δεν θεωρούνται επιβλαβή από μόνα τους, όταν συνδυάζονται και αργά συσσωρεύονται στο σώμα, μπορούν να πυροδοτήσουν καρκίνο και μπορεί να βρίσκονται πίσω από την παγκόσμια επιδημία καρκίνου, της οποίας είμαστε μάρτυρες. Καθίσταται πια επείγον να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις επιπτώσεις που έχει η έκθεση σε χαμηλές δόσεις σε αυτά τα μίγματα χημικών, τα οποία υπάρχουν στο φαγητό που τρώμε, στον αέρια που αναπνέουμε και στο νερό που πίνουμε», σχολιάζει ο Βιολόγος Δρ Χεμάντ Γιασαέι του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου.

Μετά και τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αργή έκθεση των ανθρώπων στα διάφορα «κοκτέιλ» φαινομενικά αθώων χημικών ουσιών, οι οποίες όμως, σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπορεί να αποβούν καρκινογόνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου