Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόση άσκηση χρειάζεται για να προστατευτούμε από τον καρκίνο του μαστού;

Νέα μελέτη υπολογίζει πόση εβδομαδιαία άσκηση μειώνει τα επίπεδα λίπους και τις πιθανότητες για τη νόσο

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Περισσότερες από 100 μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Οι πιο δραστήριες γυναίκες τείνουν να έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές. Αλλά πώς βοηθάει ακριβώς η άσκηση;

Η Christine Friedenreich, επιστημονικός υπεύθυνος κέντρου έρευνας στην Αλμπέρτα και οι συνεργάτες της στόχευσαν στο σωματικό λίπος για να μειώσουν τον κινδύνου του καρκίνου. Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ασκούνται για 225 λεπτά την εβδομάδα έδειξαν δραματική μείωση στο σωματικό λίπος, το κοιλιακό λίπος και άλλων παραγόντων που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Αυτό ενέπνευσε την ομάδα να εξετάσει πιο προσεκτικά τις διαφορές ενός προγράμματος 150 λεπτών μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα σε σύγκριση με πρόγραμμα 300 λεπτών την εβδομάδα, για να διαπιστώσουν αν η περισσότερη άσκηση είχε μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του σωματικού λίπους.

Γράφοντας στο JAMA Ογκολογίας, η Friedenreich διαπίστωσε ότι πράγματι σε έρευνα 384 μη ενεργών γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, όσες ασκούνταν για 300 λεπτά την εβδομάδα μέσα σε ένα χρόνο είχαν χάσει περισσότερο σωματικό λίπος όσες έκαναν άσκηση για 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Τα λεπτά της άσκησης ήταν για περπάτημα, για τρέξιμο, για ποδήλατο, ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα ή διάδρομο.

Συνολικά, οι γυναίκες που έκαναν 300 λεπτά άσκηση την εβδομάδα έχασαν 1 κιλό-ή 1% περισσότερο σωματικό λίπος από εκείνους στην ομάδα των 150 λεπτών. Και οι δυο ομάδες έχασαν περισσότερο κοιλιακό λίπος και είχαν μεγαλύτερη μείωση μέσης και ισχίων. Η ομάδα των 150 λεπτών δεν κατάφερε να χάσει σημαντικά περισσότερο βάρος.

«Να μάθει ο κόσμος ότι η γυμναστική προστατεύει από τον καρκίνο»

Αυτό το τελευταίο εύρημα είναι σημαντικό, διότι πολλές μελέτες για τη σωματική δραστηριότητα και τον καρκίνο επικεντρώνεται στο βάρος σε σύνδεση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αλλά η Friedenreich ήθελε να δώσει έμφαση στις φυσιολογικές επιδράσεις που έχει η άσκηση στο σώμα, ειδικά στο λίπος. Τα επίπεδα λίπους έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο διάφορων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Ενώ οι γυναίκες που ασκούνταν περισσότερο είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στο λίπος του σώματος, εκείνες που ακολούθησαν τη συνιστώμενη ποσότητα δραστηριότητας-150 λεπτά κάθε εβδομάδα, επίσης έχασαν σωματικό λίπος. Αλλά η έρευνα αυτή δείχνει ότι όσο περισσότερη άσκηση τόσο καλύτερα, όσον αφορά την προστασία από τον καρκίνο.

«Η προτεινόμενη οδηγία άσκησης αναπτύχθηκε με στόχο τις καρδιοπάθειες», λέει η Friedenreich. «Έτσι, τα 150 λεπτά άσκησης μπορεί να έχουν επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και την περίμετρο της μέσης. Αλλά για την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί άσκηση σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ναι λοιπόν, 300 λεπτά άσκησης είναι καλύτερα ενάντια στον καρκίνο».

Το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σωματικού λίπους είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καρκίνο του μαστού, λέει η ειδικός, αφού ο λιπώδης ιστός είναι η κύρια πηγή ορμονών που μπορούν να οδηγήσουν τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Το λίπος παίζει επίσης ρόλο σε άνοσες και φλεγμονώδεις αποκρίσεις του σώματος, δύο καταστάσεις που εμπλέκονται επίσης στον καρκίνο. «Είμαι σίγουρος ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να είναι σωματικά πιο δραστήριοι για την πρόληψη της καρδιακής νόσου ή διαβήτη», λέει ο Friedenreich. «Γι 'αυτό και θα ήθελα να προσθέσω τον καρκίνο στον εν λόγω κατάλογο των χρόνιων ασθενειών, των οποίων η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ή βοηθάει στη μείωση του κινδύνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ