Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα «σφουγγάρια» σταματούν τα καρκινικά κύτταρα πριν αυτά εξαπλωθούν στο σώμα έφτιαξαν Αμερικανοί ερευνητές. Μέχρι στιγμής τα εμφυτεύματα έχουν δοκιμαστεί σε ποντίκια, η νέα αντικαρκινική μέθοδος θα μπορούσε να ενεργήσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε ασθενείς, για να προληφθεί η εξάπλωση του καρκίνου.
Το εμφύτευμα φάνηκε να σταματά τα καρκινικά κύτταρα από το να φθάσουν σε άλλα σημεία του σώματος όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέοι όγκοι. Τα ευρήματα εμφανίζονται στο περιοδικό Nature Communications. Το Cancer Research UK δήλωσε ότι εννέα στους 10 θανάτους από καρκίνο προκλήθηκαν από εξάπλωση της νόσου και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Τα εμφυτεύματα είναι περίπου 5 χιλιοστά σε διάμετρο και είναι κατασκευασμένα από ένα «βιοϋλικό» που έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ιατρικές συσκευές. Το εμφύτευμα έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού. Τα πειράματα έδειξαν ότι μετά την εμφύτευση της συσκευής στο κοιλιακό λίπος είτε ή κάτω από το δέρμα, τα καρκινικά κύτταρα που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στο σώμα δυσκολεύονταν να εξαπλωθούν.
Το εμφύτευμα μιμήθηκε τη διαδικασία όπου τα κύτταρα αποσπούνται από έναν όγκο και ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές του σώματος κοντά σε κύτταρα του ανοσοποιητικού, δήλωσαν οι ερευνητές. Μάλιστα βρήκαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πήγαιναν στο εμφύτευμα - μια φυσική αντίδραση σε οποιοδήποτε ξένο σώμα – προσελκύοντας ταυτόχρονα τα καρκινικά κύτταρα.
«Χτυπούν» την εξάπλωση
Απροσδόκητα, όταν μέτρησαν τα καρκινικά κύτταρα που είχε εξαπλωθεί στο σώμα με και χωρίς το εμφύτευμα, διαπίστωσαν ότι η συσκευή δεν «φυλάκισε» μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μείωσε και τον αριθμό τους σε άλλα σημεία. Οι ερευνητές εδώ και καιρό αναζητούν τρόπους για να ξεσκεπάζουν την εξάπλωση – ή την μετάσταση - καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα είναι ελάχιστα και δύσκολο να ανιχνευθούν.
Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Lonnie Shea, από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι προγραμματίζονται άμεσα οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αρκετά σύντομα. «Πρέπει να δούμε αν τα εμφυτεύματα θα λειτουργήσουν στους ανθρώπους τόσο καλά όσο και στα ποντίκια. Αν αποδειχθεί μια ασφαλής διαδικασία θα τη χρησιμοποιήσουμε για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων», είπε.
Η Lucy Holmes, υπεύθυνη πληροφόρησης στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως νέους τρόπους για να σταματήσουμε τον καρκίνο στις διαδρομές του. Μέχρι στιγμής, αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία θα μπορούσε μια μέρα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου σε ασθενείς».