Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γυναίκες ενάντια στην οστεοπόρωση: Η μάχη κερδίζεται από την παιδική ηλικία!

Προσφορά στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης για προληπτικές εξετάσεις για την Παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Είναι εύκολο να αποφύγει κανείς την οστεοπόρωση; Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, το πρόβλημα ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν η διατροφή δεν είναι αυτή που πρέπει ώστε τα κόκαλα να αναπτυχθούν σωστά.

Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα περιστατικά οστεοπόρωσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται ραγδαία και τα περιστατικά παιδιών με οστεοπενία, η οποία στο μέλλον προκαλεί οστεοπόρωση.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι ίδιοι ερευνητές τονίζουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλες τροφές που περιέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες, ώστε τα κόκαλα να αναπτύσσονται όπως πρέπει. Επίσης, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά και να υπάρχουν στον οργανισμό σημαντικά επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία σχηματίζεται με την έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα πάντως με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών δεν υπάρχει ένας γενικά αποδεκτός ορισμός για την οστεοπόρωση στα παιδιά. Για να μάθει ένας ενήλικας αν έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση πρέπει να κάνει μια μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η διενέργεια αυτής της εξέτασης δεν συνιστάται στα παιδιά. Μόνο σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις θα ζητηθεί από τον γιατρό τέτοια εξέταση, όπως στην περίπτωση που ένα παιδί υποστεί πολλαπλά κατάγματα ή υποστεί κατάγματα σε θέσεις-οστά που δεν είναι σύνηθες στις νεαρές ηλικίες, πχ το ισχίο ή ένας σπόνδυλος. Επίσης, η μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να ζητηθεί σε παιδιά με προβλήματα που σχετίζονται με χαμηλή οστική μάζα.

Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση ορίζονται διαφορετικά στα παιδιά. Η οστική πυκνότητα χαρακτηρίζεται χαμηλή όταν ένα παιδί έχει Z-score ίσο ή μικρότερο από -2 στην μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Η χαμηλή οστική πυκνότητα-μάζα στα παιδιά συχνά οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, όμως μπορεί και να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ορισμένων νοσημάτων ή της λήψης φαρμακευτικής αγωγής για άλλα νοσήματα. Κάποιες φορές μάλιστα τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

H οστεοπόρωση είναι μια σχετικά νέα ασθένεια

Η οστεοπόρωση μπορεί να μην απειλεί άμεσα τη ζωή του ανθρώπου, ωστόσο επηρεάζει την ποιότητά της σημαντικά. Μετά από ένα κάταγμα του ισχίου μόνο οι μισοί ασθενείς καταφέρνουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους. Ένας στους πέντε μάλιστα πεθαίνει μετά από σοβαρό περιστατικό μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Οι ειδικοί γιατροί επισημαίνουν πως υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα. Παράλληλα όμως επισημαίνουν πως είναι μια σχετικά νέα ασθένεια. Ο ορθοπεδικός Χέρμαν Σβαρτς δηλώνει πως τη δεκαετία του 1980 η οστεοπόρωση δεν αποτελούσε μέρος της εκπαίδευσης πολλών συναδέλφων του.

Επισημαίνεται ακόμη η ευθύνη που έχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αλλά και για τη σωστή χρήση των φαρμάκων τους. Γιατροί τονίζουν πως συχνά μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Τέλος, επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η λήψη κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων ή ακόμα όταν κάποιος είναι λιποβαρής.

Προληπτικές εξετάσεις με προσφορές στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Προληπτική εξέταση σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα, η προσφορά περιλαμβάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας ισχίου στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ.

Η προσφορά ισχύει αποκλειστικά για όσους καλέσουν και προγραμματίσουν το ραντεβού τους από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 15:00, στα παρακάτω τηλέφωνα:

• Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862346-7

• Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210 9892120

• Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400463 και 464

Με τη νέα προσφορά, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του να παρέχει διαρκώς κορυφαίες υπηρεσίες υγείας, σε προσιτές τιμές.

Πώς να νικήσουμε την οστεοπόρωση

Η απάντηση είναι πως ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις πληροφορίες που βρίσκονται στα γονίδια μας, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από οστεοπόρωση.

Το πρώτο και κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι να πετύχουμε υψηλότερη κορυφαία οστική πυκνότητα (peak bone mass), την οποία αποκτάμε στην ηλικία των 35 χρόνων, και να ελαττώσουμε τον ετήσιο ρυθμό μείωσης της, μετά την ηλικία αυτή.

Η κατάλληλη διατροφή και η σωματική άσκηση είναι δύο σπουδαία «όπλα» που διαθέτουμε, για να πετύχουμε τον στόχο μας αυτό.

Η ημερήσια πρόσληψη 1000 mg ασβεστίου κρίνεται απαραίτητη και εφόσον αυτή δεν επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής μας (η συμβουλή ενός διαιτολόγου κρίνεται απαραίτητη), καλό είναι να λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Επίσης σημαντική είναι και η έκθεση μας στον ήλιο 15 λεπτά την ημέρα, (πάντα φυσικά με χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας), καθώς αυτή βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Εναλλακτικά, και εφόσον η διατροφή μας δεν είναι πλούσια σε βιταμίνη D, θα πρέπει να μας λάβουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η μη κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η διακοπή του καπνίσματος βοηθάνε σημαντικά στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Όσο αφορά την σωματική άσκηση, ο ρόλος της στην πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι γνωστός εδώ και αρκετές δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση πως πολλοί ασθενείς που παραμένουν σε ακινησία παθαίνουν οστεοπόρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ