Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρίχνει βόμβα ο ΠΟΥ: Καρκινογόνο το μπέικον και το λουκάνικο

Τόσο καρκινογόνο όσο και το κάπνισμα θα θεωρείται το μπέικον, ενώ και το φρέσκο κόκκινο κρέας θα μπει στη λίστα των καρκινογόνων

Το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, είναι στη μαύρη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εδώ και καιρό. Τώρα όμως τραβούν την κόντρα στα άκρα: Το μπέικον είναι τόσο καρκινογόνο όσο και το κάπνισμα, θα εισηγηθεί ο οργανισμός σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail! Επίσης, το ενδιαφέρον θα στραφεί και στους κινδύνους που κρύβει το φρέσκο κόκκινο κρέας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να προσθέσει το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τις πλέον καρκινογόνες ουσίες, μαζί με το αρσενικό και τον αμίαντο, ενώ και το φρέσκο κόκκινο κρέας θα προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων», πιθανότατα με αξιολόγηση επικινδυνότητας ελαφρώς χαμηλότερη από το επεξεργασμένο κρέας.

Τα παραπάνω μάς μεταφέρει η βρετανική Daily Mail από καλά πληροφορημένες πηγές της, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Η επίσημη ανακοίνωση πρόκειται να φέρει τα πάνω-κάτω στην κτηνοτροφία και βιομηχανία τροφίμων, αλλά κυρίως στη βιομηχανία έτοιμου φαγητού. Είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση των επίσημων διατροφικών συστάσεων και σε αλλαγές στις ετικέτες των τροφίμων.

Οι νέες κατηγοριοποιήσεις από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ έρχονται στο προσκήνιο εν μέσω έντονης ανησυχίας εκ μέρους των ειδικών ότι το κρέας προωθεί την εκδήλωση του καρκίνου, νόσος που οδηγεί σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο (στοιχεία ΠΟΥ 2012).

Η επίσημη απόφαση του ΠΟΥ αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, έπειτα από συνάντηση επιστημόνων από δέκα χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν αναλυτική επισκόπηση όλων των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στη σχέση καρκίνου και κόκκινου κρέατος (επεξεργασμένου και μη).

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του βρετανικού συστήματος υγείας NHS Choices, «υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου» ενώ προβληματισμό για την αυξημένη κατανάλωση αυτού του είδους τροφών έχει εκφράσει και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο.

Την ίδια ώρα, η είδηση για την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων και των παραγωγών αλλαντικών, που πιστεύουν εύλογα ότι οι πωλήσεις τους θα υποστούν σημαντικό πλήγμα εάν τα προϊόντα τους κατηγοριοποιηθούν ως καρκινογόνα.

Ουσία νικάει τον καρκίνο!

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή ουσία για τη δημιουργία νέων πανίσχυρων αντικαρκινικών φαρμάκων. Στις δοκιμές η ουσία parietin, η οποία προέρχεται από το βότανο ραβέντι, άρχισε να καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους σχεδόν αμέσως.

Σε μόλις δύο ημέρες είχε σκοτώσει τα μισά από τα λευχαιμικά κύτταρα σε εργαστηριακή καλλιέργεια! Η Επιτροπή ελπίζει ότι το κοινό λαχανικό πουτίγκα θα μπορούσε να είναι καθοριστικό στον αγώνα εναντίον αρκετών μορφών καρκίνου. Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Chen Jing, δήλωσε: «Η δυνατότητα να βασίσουμε ένα φάρμακο σε αυτή την ουσία υπάρχει. Είναι ένα συναρπαστικό πεδίο έρευνας».

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Cell Biology, θα οδηγήσουν σε πανίσχυρα αντικαρκινικά φάρμακα με βάση το ραβέντι μέσα στα επόμενα χρόνια, τα οποία θα ισχυροποιούν υπάρχουσες θεραπείες, όπως τη χημειοθεραπεία. Η συγκεκριμένη ουσία έχει χρησιμοποιηθεί σε πειράματα, αλλά δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί ως φάρμακο για χρήση σε ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ