Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά και στο τελευταίο αντιβιοτικό που είχε απομείνει, εντοπίστηκε σε ζώα και ανθρώπους στη Βρετανία. Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι μικρός, γίνονται πάντως εντατικοί έλεγχοι για να αποτυπωθεί η ακριβής έκταση.
Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πανδημίας ανθεκτικών μικροβίων, όταν έγινε γνωστό πως σε φάρμες και νοσηλευόμενους ασθενείς στην Κίνα εντοπίστηκαν πανανθεκτικά μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά αντιστέκονται σε όλα ανεξαιρέτως τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, διότι έχουν αποκτήσει αντοχή και στο τελευταίο που υπήρχε, την κολιστίνη.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, το μεταλλαγμένο γονίδιο που ευθύνεται για την αντοχή στην κολιστίνη εντοπίστηκε και σε μικρόβια στη Δανία. Οι βρετανικές Αρχές νόμιζαν ότι είχαν στη διάθεσή τους λίγα χρόνια έως ότου φτάσει στα εδάφη τους, αλλά παρ’ όλα αυτά άρχισαν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε δείγματα βακτηρίων της τελευταίας διετίας.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας της Γηραιάς Αλβιώνας, από τα 24.000 βακτηριακά δείγματα ανθρώπων που εξέτασε, τα 15 έφεραν το μεταλλαγμένο γονίδιο MCR-1 που προκαλεί αντοχή στην κολιστίνη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν δείγματα σαλμονέλας και κολοβακτηριδίου (e. coli). Αντίστοιχα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) ανακοίνωσε πως ανάλογα ευρήματα υπήρχαν και σε δείγματα από τρεις φάρμες χοίρων.
Τα καλά νέα είναι ότι παρότι τα συγκεκριμένα δείγματα έφεραν το MCR-1, δεν έφεραν και το γονίδιο της αντοχής σε μία άλλη οικογένεια αντιβιοτικών (τις καρβαπενέμες) και έτσι ασθενείς και ζώα θεραπεύτηκαν επιτυχώς.
Το «άτρωτο» βακτήριο ξεκίνησε από την Κίνα!
Ίσως η ανθρωπότητα πλησιάζει ανεπιστρεπτί στην εποχή μετά τα αντιβιοτικά σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη βακτηρίων στην Κίνα, τα οποία, χάρη σε μια νέα γονιδιακή μετάλλαξή τους, είναι ανθεκτικά και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που υπάρχουν σήμερα, στα λεγόμενα «τελευταίας καταφυγής».
Τα ισχυρά αντιβιοτικά πολυμυξίνες -μεταξύ των οποίων κυριότερο είναι η κολιστίνη- χρησιμοποιούνται ευρέως στα ζώα της κτηνοτροφίας. Οι επιστήμονες ζητούν να περιορισθεί η χρήση τους άμεσα, γιατί οι ανθεκτικές βακτηριακές μεταλλάξεις μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο και να γίνουν υπεύθυνες για την πρόκληση επιδημιών.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιάν-Χούα Λίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας βρήκαν ότι το μεταλλαγμένο γονίδιο mcr-1, που παρέχει την αυξημένη ανθεκτικότητα, μπορεί εύκολα να αντιγραφεί και να μεταφερθεί σε άλλα βακτήρια. Η ανακάλυψη του γονιδίου έγινε -σε ποσοστό 15% έως 20%- σε δείγματα βακτηρίων που ελήφθησαν από χοίρους σε σφαγεία, σε κρέας χοιρινού και κοτόπουλα που πουλιούνταν σε αγορές, καθώς και -ακόμη χειρότερα- σε ορισμένους ανθρώπους ασθενείς σε δύο νοσοκομεία.
Οι κινέζοι επιστήμονες έχουν ήδη ενδείξεις ότι η εν λόγω μετάλλαξη ήδη μεταφέρεται σε κοινά βακτήρια, όπως το E.coli και η κλεμπσιέλλα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ανησυχητικά μεγάλη παρουσία του γονιδίου mcr-1 σε βακτήρια E.coli που βρίσκονταν σε ζώα και σε δείγματα ωμού κρέατος, ενώ διαπίστωσαν και αυξητική τάση από χρόνο σε χρόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αν και προς το παρόν είναι περιορισμένο στην Κίνα, το γονίδιο mcr-1 είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο». 'Αλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι θέμα απλώς χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο και προειδοποιούν για μελλοντικό μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αν τελικά υπάρξουν βακτήρια που δεν μπορούν να νικηθούν από κανένα αντιβιοτικό».