Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Σενάριο για νέο όριο ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και beach – bar

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν όσες κοινωνικές δραστηριότητες θεωρούνται πιθανές εστίες υπερμετάδοσης

Τ.Τ.

Ανησυχία υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την συγκέντρωση κρουσμάτων κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και από τα φαινόμενα συνωστισμού που αυξάνονται καθώς έχουμε μπει στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η Πολιτική Προστασία «κλείνει» τα σύνορα σε Βούλγαρους και Ρουμάνους χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και ένα νέο πλαφόν σε χώρους υπερσυγκέντρωσης ατόμων, την ώρα που όπως έγινε γνωστό ένας ακόμη άνθρωπος έχασε σήμερα Κυριακή (26/7) τη ζωή του από επιπλοκές του κορωνοϊού και πρόκειται για έναν 57χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε το δελτίο ειδήσεων του STAR υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο ανώτερο πλαφόν ατόμων που επιτρέπονται αυτή τη στιγμή σε beach bars, γάμους και βαφτίσια, με στόχο να μειωθεί ο συνωστισμός σε αυτές τις δραστηριότητες που κρίνονται ως ιδιαίτερα επίφοβες για υπερμετάδοση του κορωνοϊού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης» μετά τα πανηγύρια στο «στόχαστρο» μπαίνει το νέο όριο καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσια, αλλά και τα μπιτς μπαρ.

Την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτριος Παρασκευής επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών, με τη σημείωση πως ένα τέτοιο μέτρο θα έρθει μονάχα σε περίπτωση σοβαρής εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Άλλωστε, το σενάριο αυτό είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Στα ερωτήματα αν υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ή να γίνει υποχρεωτική μάσκα σε εργασιακούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, είπε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να προστατευτούν αυτοί που κινδυνεύουν.

«Εμείς θα μελετήσουμε πως θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65 -λέτε εσείς, να στέλνουν sms όπως στέλναμε πέρσι όλοι ή να συμπληρώνουν χαρτί, ναι θα το κάνουμε. Αν θα πρέπει να δώσουμε άδεια γι αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ναι θα το κάνουμε. Θα προστατεύουμε αυτούς που κινδυνεύουν», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας έστειλε το δικό του μήνυμα πως οι εμβολιασμοί για τον νέο κορωνοϊό θα γίνονται με ιεράρχηση - όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο. Όπως τόνισε, από κοινού η ευρωπαϊκή οικογένεια προχωρά σε συνεργασίες με εταιρίες και πανεπιστήμια και προφανώς θα υπάρχει ιεράρχηση για εκείνους που πρέπει να προστατευτούν. «Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούνε», είπε ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος «εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων, ούτε υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ισχυρή σύσταση εμβολιασμού».

ΝΟΤΑΜ για Βούλγαρους και Ρουμάνους

Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (notam) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μετά από ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η νέα οδηγία θα ισχύει από την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει ως εξής: «Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.»

Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία καθώς παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, όπως δείχνει και η κατάσταση στη Σερβία που για άλλη μια μέρα είδε και τα κρούσματα και τους θανάτους της να αυξάνονται. Η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στα Βαλκάνια, με τη Ρουμανία και τη Σερβία να καταγράφουν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ