Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που κρίνονται – Απαγορεύσεις και λουκέτα

Η εισήγηση του πρωθυπουργού και τα μέτρα που εξετάζουν οι επιστήμονες

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Τα μέτρα στο «τραπέζι» των επιστημόνων

Στηριζόμενοι στη φράση του πρωθυπουργού «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» οι επιστήμονες

«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό μας ανησυχεί», επισημαίνει στο OPEN TV ο καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο. Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
  • Απαγόρευση σε beach bar και πάρτι
  • Απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός

«Εχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορωνοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μερικά ακόμη μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι να παρθούν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλες τις επιχειρήσεις
  • Υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στις εκκλησίες
  • Καραντίνα μιας εβδομάδας για Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό

«Πρέπει και οι νέοι να καταλάβουν ότι δεν είναι στο απυρόβλητο. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή νόσο, παρόλα αυτά έχουμε και νέους με σοβαρή νόσο», σημειώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Λοιμωξιολόγοι: Ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα εκφράζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ τονίζει πως οι νέοι δεν προσέχουν και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο Star ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι είναι αναμενόμενη μια αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ενώ στην Ελλάδα είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, πλέον έχουμε σταθερά διψήφιο αριθμό, το οποίο δείχνει ότι κάνουμε κάτι λάθος. Το λάθος σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει υπερβολικά και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας με τον τρόπο που το έκανε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πολλοί φιλιούνται και αγκαλιάζονται σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός ενώ στα καταστήματα εστίασης, όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προστασίας, εκείνοι τη φορούν «σαν να είναι αποκριάτικη μάσκα». «Αυτό δεν έχει καμία λογική, μόνο κίνδυνο μπορεί να φέρει γιατί αν την πιάσεις την μάσκα από το εξωτερικό και την ανεβάσεις θα είναι πολύ χειρότερο, γιατί ό,τι υπάρχει πάνω στη μάσκα θα το φέρεις στο πρόσωπό σου» εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, η οποία πλέον είναι τα 56 έτη, ο καθηγητής τονίζει ότι οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας δεν κολλούν πλέον συχνά κορωνοϊό, γιατί πρόσεξαν περισσότερο και για αυτό τώρα βλέπουμε μικρότερες ηλικίες να νοσούν. «Είχαμε πει από την αρχή της πανδημίας ότι οι νεότερες ηλικίες δεν κινδυνεύουν πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν καθόλου. Όπως και με τη γρίπη, ακόμη περισσότερο όμως με τον κορωνοϊό και οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών υπάρχουν γενετικές τροποποιήσεις που τους κάνουν ευπαθείς στο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό.

Τα αίτια

Ως αιτία των νεαρότερων πλέον περιστατικών, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές θεωρούν τη χαλάρωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μία χαλάρωση που αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα και στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα οι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και beach bar, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται – έστω στο ελάχιστο- τα μέτρα. Διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε νέες απαγορεύσεις.

Πάντως, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τονίσει αλλεπάλληλες φορές ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν νέα μέτρα και θα επιβληθούν και νέες απαγορεύσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τις παρατηρήσεις της ειδικής επιτροπής, η οποία καταγράφει καθημερινά τόσο τους επιδημιολογικούς δείκτες όσο και τις συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Star, OPEN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη