Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Απαιτούνται γενναία μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Καμία ανακοίνωση σήμερα παρά τις εκκλήσεις των φορέων της Θεσσαλονίκης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Τ.Θ.

Τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις των ειδικών διαδέχονται η μία την άλλη. Οι γιατροί μας, ο κ. Εξαδάκτυλος και ο κ. Νίτσας, ο ένας σε πιο δραματικούς τόνους από τον άλλο κάνει λόγο για μία Θεσσαλονίκη σε πόλεμο, για μία Θεσσαλονίκη που βρίσκεται ήδη στα όριά της και κρατιέται με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων στα νοσοκομεία της πόλης. «Πόλεμος», λοιπόν. Το φωνάζουν οι ειδικοί και το ενστερνίζεται και η κυβέρνηση, σε δηλώσεις των Βασίλη Κικίλια, του Νίκου Χαρδαλιά αλλά και του πρωθυπουργού στο παρελθόν.

Κι ενώ μαίνεται αυτός ο «πόλεμος», δυστυχώς, ούτε σήμερα υπήρξε ειδική ανακοίνωση για τη Θεσσαλονίκη, ούτε λήψη νέων μέτρων, μέτρα που ζητούν επίσημα οι φορείς της πόλης με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Τις περασμένες ημέρες ήρθε στην πόλη ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε 50 νέες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές αναμένονται μέχρι την Κυριακή και πραγματικά ελπίζουμε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η παράδοσή τους ώστε να ενισχυθεί ολόκληρη η περιοχή που συνεχίζει να έχει αυξημένα κρούσματα του ιού, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Πέλλα, την Πιερία και την Χαλκιδική.

Ωστόσο, δεν αρκεί.

Το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη οφείλει να είναι πολυδύναμο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε η πόλη να σταθεί στα πόδια της το συντομότερο δυνατό. Και για να προλάβουμε κάποιους, μέτρα δεν είναι μόνο οι απαγορεύσεις.

Άμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πολέμου που θα είναι «κομμένο και ραμμένο» για τη Θεσσαλονίκη. Ένα σχέδιο που θα λάβει υπόψιν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της πόλης και δεν θα έχει απλά τη μορφή των πανελλαδικών απαγορεύσεων κίνησης και λουκέτων.

Ναι, θα περιλαμβάνει περιορισμούς για τους πολίτες και πιο αυστηρούς αν χρειαστεί, αλλά παράλληλα 1) θα κάνει μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους εν λειτουργία χώρους δουλειάς, 2) θα προχωρήσει σε επιτάξεις όπου αυτό είναι απαραίτητο, 3) θα εφαρμόσει την τηλεργασία πέρα και πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, κλείνοντας χώρους εργασίας όπου είναι απαραίτητο, 4) θα προσφέρει μέριμνα στους οικονομικά αδύναμους με όποιους τρόπους απαιτείται, 5) θα εκμεταλλευτεί στο έπακρον την παρουσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί πολύπλευρα, ακόμη και για την πραγματοποίηση στοχευμένων τεστ στο γενικό πληθυσμό.

Ακούγοντας πως η κατάσταση «σταθεροποιείται» μπορούμε σαφώς να ελπίζουμε πως θα υπάρξει εξομάλυνση. Ωστόσο, δεν δικαιούται κανείς να εφησυχάσει, ιδίως κανείς που καλείται να λάβει αποφάσεις. Πλέον όλοι γνωρίζουμε πως ακόμη κι αν αποδειχτεί εν τοις πράγμασι η εκτίμηση της κας. Παπαευαγγέλλου, η «σταθεροποίηση» αυτή δεν θα φανεί στα νοσοκομεία της πόλης για 14 δύσκολες ημέρες. Ο χρόνος τρέχει και δεν συγχωρεί λάθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ