Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τα 7 μέτρα του lockdown στη Γιουχάν – «Όχι» στη Θεσσαλονίκη

Κύκλοι της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως δεν εξετάζονται αντίστοιχα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Η δήλωση του καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιδιάδη Βατόπουλου το πρωί για «lockdown τύπου Κίνας» έχει προκαλέσει αναστάτωση, καθώς αρκετοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν νέα μέτρα, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη η οποία δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό. Όπως δήλωσε ο ίδιος 

Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως κύκλοι της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως δεν εξετάζονται μέτρα τύπου Γιουχάν ούτε για τη Θεσσαλονίκη, ούτε για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το MEGA, η κυβέρνηση δεν εξετάζει μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, ωστόσο εφιστά την προσοχή στην επόμενη εβδομάδα που χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Αυτό που σχεδιάζουν, όντως, οι κυβερνώντες είναι να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Συγκεκριμένα, οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να αναμένουν ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους από αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ήδη είναι καθοδόν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους. Μάλιστα, κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν πως οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν ώστε να παταχθούν φαινόμενα όπως αυτό στη Λαχαναγορά στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το 70% των ελεγχθέντων παραβίαζε τα μέτρα – ειδικά της μάσκας.

Πώς ήταν το lockdown στη Γιουχάν

Ποια ήταν όμως η καραντίνα που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε μία πόλη των έντεκα εκατομμυρίων; Στην πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου και εξόδου, τα ελάχιστα καταστήματα που λειτουργούσαν τις πρώτες ημέρες για τρόφιμα και φάρμακα επιτρεπόταν να τα επισκεφτεί ένα άτομο ανά οικογένεια μία φορά την εβδομάδα. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η διανομή τροφίμων και φαρμάκων στα σπίτια με κούριερ, η περίθαλψη ασθενών πόρτα – πόρτα η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ενώ σταδιακά αποσύρθηκαν από τους δρόμους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα μέτρα ήταν τα εξής:

  • Απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την πόλη
  • Περιορισμένα καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων
  • Ένα άτομο/οικογένεια στις αγορές τροφίμων
  • Διανομή τροφίμων και φαρμάκων με κούριερ
  • Ιατρική περίθαλψη πόρτα – πόρτα
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας με αυτοκίνητο
  • Σταδιακή απαγόρευση κυκλοφορίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  • H Γουχάν παρέμεινε σε Lockdown για δυόμιση μήνες.

Πώς φτάσαμε στην επίταξη κλινικών

Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Σχετικά με την επίταξη , είπε ότι προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με σχετική νομοθεσία. «Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», τόνισε.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είπε ότι προέβησαν σε αυτό το μέτρο «προκειμένου να μην βρεθούμε προς εκπλήξεων». Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες. «Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό, προκειμένου να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη». Ανέφερε ότι «οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό με τις ιδιωτικές κλινικές, υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην επίταξη». Είπε ότι με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται σε ότι αφορά την διάθεση κλινών σε ΜΕΘ και απλών για νοσηλεία μη covid ασθενών και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται.

Ανέφερε επίσης, ότι συζητήσεις γίνονται και με τα Κέντρα Αποκατάστασης και ίσως «σε μια μελλοντική επίταξη χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μονάδες». Σημείωσε ότι αυτή τι στιγμή επιλέχθηκε να μην χρησιμοποιηθούν Κέντρα Αποκατάστασης διότι, όπως εξήγησε σε αυτά «θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν έχουν ούτε τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μια ιδιωτική κλινική και το προσωπικό τους είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση».

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και «εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ