Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγορές άγριων ζώων στην Κίνα: Έγινε μάθημα το πάθημα του κορωνοϊού;

Στις κινεζικές μεγαλουπόλεις οι αρχές έχουν πάρει λόγω κορωνοϊού αυστηρά μέτρα στις μεγάλες αγορές άγριων ζώων που δεν πουλιούνται πια ζωντανά. Ισχύουν όμως τα ίδια και στην περιφέρεια; 

Οι αγορές άγριων ζώων στην Κίνα έχουν μακρά παράδοση και ίσως να ενισχύουν τα κλισέ ότι οι Κινέζοι τρώνε τα πάντα, ακόμη και σκύλους. Μέχρις ότου ήρθε ο κορωνοϊός. Στην αρχή της πανδημίας οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από νυχτερίδα, σε αγορά στην πόλη Γιουχάν. Στο μεταξύ, μετά από εντατικότερες έρευνες επικράτησε η άποψη ότι ο φονικός ιός υπήρχε ήδη από πριν στις νυχτερίδες. Ίσως μάλιστα να υπήρχε ενδιάμεσος ξενιστής, ο παγκολίνος, μέσω του παράνομου εμπορίου των φολιδωτών αυτών μυρμηγκοφάγων. 

«Μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές άγριων ζώων»

Όλα αυτά είναι παρελθόν, τουλάχιστον στις κινεζικές μεγαλουπόλεις. Οι αρχές έχουν πάρει πολλά μέτρα που οδήγησαν στο κλείσιμο αγορών ή στην απαγόρευση πώλησης ζωντανών ζώων. Στη Γιουχάν, η αγορά Χουανάν, όπου παλαιότερα έβρισκε κανείς κροκόδειλους, φίδια και κάστορες, έχει βάλει λουκέτο από καιρό. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η κινεζική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πώληση και κατανάλωση άγριων ζώων σε ψαραγορές. Ισχύουν όμως τα αυστηρά μέτρα και στα απομακρυσμένα χωριά, όπου οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα κι άλλες παραδόσεις από ότι στις μεγαλουπόλεις; Πωλήτρια σε αγορά στη Σανγκάη υποστηρίζει ότι λόγω κορωνοϊού πολλά έχουν αλλάξει.

«Υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Μετράμε τη θερμοκρασία, σε όποιον μπαίνει στην αγορά, και φοράμε όλοι μάσκα. Απολυμαίνουμε την αγορά τρεις φορές την ημέρα. Ακολουθούμε τα μέτρα με μεγάλη αυστηρότητα. Οι αρχές στέλνουν ελεγκτές. Εάν παραβιάζεις τους κανόνες, σου επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα». Αλλά ήδη από την νόσο SARS το 2003, αλλά  κυρίως τη γρίπη των πτηνών οι Κινέζοι άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Η επιστημονική διαπίστωση ότι το 60% όλων των λοιμώξεων μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο, είχε συνέπειες. Η σφαγή ζώων ενώπιον πελατών στις αγορές απαγορεύτηκε. Επίσης απαγορεύτηκε η πώληση ζωντανών πουλερικών, λέει ο Σι Φενγκ, μάνατζερ αγοράς στην Σανγκάη, ένας άνδρας γύρω στα 30.

Εκστρατεία για τον παγκολίνο

«Κάθε γενιά έχει το δικό της στιλ ζωής» λέει. «Οι γονείς μου κι εγώ τρώμε διαφορετικά. Η νεολαία σήμερα αγοράζει μέσω του διαδικτύου. Δεν έχουν ιδέα του τι παραγγέλνουν. Εμπιστεύονται την περιγραφή του προϊόντος όπως διαβάζουν διαδικτυακά. Όταν νέοι άνθρωποι έρχονται σε ψαραγορές, δεν ξέρουν τι είναι τι». Ο Ζιν Ζονγκαό, από την οργάνωση προστασίας ζώων WWF, δεν ξέρει εάν έχει απαγορευτεί και στο διαδίκτυο η πώληση άγριων ζώων. «Υπήρχαν και στο παρελθόν καμπάνιες κατά της κατανάλωσης άγριων ζώων, αλλά δεν έγιναν με την ίδια σοβαρότητα, όπως με τον κορωνοϊό, υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν» λέει.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα δεν έχει βρει ακόμη λύση. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τμήματα του σώματος άγριων ζώων για θεραπευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, οι φολίδες των παγκολίνων, ζώων που φέρονται ως ξενιστές κορωνοϊού. Στην Κίνα έγινε τεράστια συζήτηση, εάν ο παγκολίνος έπρεπε να μπει στον κατάλογο των υπό εξαφάνιση ζώων. Και επετεύχθη. Οι κινέζοι ζωόφιλοι, όπως τονίζει ο Ζιν Ζονγκαό, συνεχίζουν τον αγώνα τους εναντίον του εμπορίου άγριων ζώων.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές