Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Ανοιχτή» η ξεχωριστή άρση lockdown ανά περιοχή

thessaloniki-koronoios-paralia

Προς το παρόν, τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου

Μια νέα διάσταση στη χρονική διάρκεια του lockdown και στην ημερομηνία της άρσης του, έδωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε, «τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν, προς το παρόν, μέχρι τις 06:00 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου».

Το κλειδί βρίσκεται στη φράση «προς το παρόν» που ανέφερε ο κ. Πέτσας, κάτι που αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία άρσης του lockdown. Οι ειδικοί επιστήμονες, που συγκροτούν την επιτροπή κι όχι μόνο, είναι επιφυλακτικοί προς ώρας και προτιμούν μια μικρή παράταση των περιοριστικών μέτρων και παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς. «Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε, αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», είπε και τόνισε ότι η λογική σειρά για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση.

 «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι έφεραν και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Σε επίπεδο πανδημίας, τόνισε ότι τα στοιχεία είναι αισιόδοξα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχέση με τους αριθμούς των κρουσμάτων, καθώς υπάρχει μια τάση μείωσης. «Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου βλέπουμε τα κρούσματα να επιμένουν. Κι επειδή υπάρχει μια σκέψη ότι “είμαστε μικρή πόλη ή χωριό” και ο κορωνοϊός είναι στην Αθήνα, δεν είναι έτσι τα πράγματα».

 «Πρέπει να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο, δηλαδή, είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται», είπε ο κ. Βατόπουλος, αναφέροντας ότι ο δείκτης R0 αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 1 -ίσως και λιγότερο-, «το ποσοστό θετικότητας ακολουθεί επίσης μια πτωτική τάση, αλλά το βασικό είναι το σύστημα υγείας».

Ζητάνε παράταση

Για αυτονόητη παράταση του lockdown -τουλάχιστον για μία εβδομάδα- κάνουν λόγο οι επιστήμονες, σημειώνοντας πως η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα έχει ουσία μόνο όταν καταγραφεί μείωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τα μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για δύο εβδομάδες και εξήγησε πως οι επιστήμονες αισθάνονται μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Όπως είπε «από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση».

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επεσήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (θύματα και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Η κομβική εβδομάδα

Την ίδια ώρα η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουν όλα», ενώ χαρακτήρισε το διάστημα 7 – 14 Δεκεμβρίου ως κομβική εβδομάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να ανοίξουμε».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι υπό την προϋπόθεσή ότι συνεχίζουμε να μετακινούμαστε με προσοχή, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τα μέτρα, μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά «όχι όμως τώρα που ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά και η πίεση στο σύστημα υγείας μεγάλη».

Ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ

Μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει αρχίσει να παρατηρείται στο σύνολο της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Πιστεύουμε ότι από την επόμενη εβδομάδα η μείωση θα είναι αρκετά μεγάλη», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «βασικός παράγοντας είναι να δούμε ότι πέφτουν οι διασωληνωμένοι».

 «Προφανώς το δεύτερο κύμα ήταν πιο σφοδρό, γιατί τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα ενώ πέρυσι ήμασταν στην άνοιξη και πηγαίναμε σιγά προς το καλοκαίρι», επισήμανε κι ανέφερε: «Η Αττική πηγαίνει καλά. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια σταδιακή μείωση από την σταθεροποίηση που είχαμε».

Πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών

Η πίεση που ασκεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο σύστημα υγείας της χώρας είναι πρωτόγνωρη, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να αυξάνεται διαρκώς και να αγγίζει πλέον τους 600. Σημειώνεται ότι τρεις ασθενείς με κορωνοϊό από τη Δράμα μεταφέρονται με ειδική πτήση σε νοσοκομεία της Αθήνας, μέσα σε ειδικές κάψουλες. Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά. Οι τρεις ασθενείς θα διακομιστούν στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία και «Αττικόν».

«Τραγική» η κατάσταση στο ΓΝ Δράμας

Επιπλέον, η πρόεδρος των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική». Σύμφωνα με την ίδια, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ασθενείς διασωληνώνονται σε χειρουργεία ενώ άλλοι ασθενείς διακομίζονται σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή και άλλων ασθενών. Ανέφερε ότι το νοσοκομείο της Δράμας πλήττεται περισσότερο σε σχέση με νοσοκομεία άλλων νομών και δεν επαρκούν οι γιατροί.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ