Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: «Βόμβα» διαρκείας τα ενεργά κρούσματα – Μείωση 22% σε νέες λοιμώξεις

Χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα – Καμπανάκι για τα Χριστούγεννα – Το «πινγκ πονγκ» που κάνει η διασπορά

Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις, και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000. Επιπλέον την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας που έφτασε τα 49 χρόνια, που σημαίνει ότι το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται. Παρατηρήθηκε επίσης σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ανθρώπων άνω των 65 και συνολικά είχαμε 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου, μάλιστα, έδωσε και μια γεύση για τα φετινά Χριστούγεννα, λέγοντας: «Φέτος ο Δεκέμβριος θα είναι διαφορετικός, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης, λόγω lockdown. Ας σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή εμπειρογνώμων για άνοιγμα των σχολείων 14 Δεκεμβρίου με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες το θέμα συζητήθηκε αλλά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν μπορεί να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Μείωση κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του lockdown

Το ευχάριστο είναι ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Αναφορικά με τις εισαγωγές υπάρχει, είπε, σταδιακή μείωση. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα.

«Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid αγγίζει το 84%, ενώ αντίστοιχα είναι 79% στην Αττική και 94% στη Θεσσαλονίκη».

Πώς γίνεται η διασπορά στην οικογένεια

Σημείωσε ότι η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. «Μια πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος είναι ότι λόγω της μεγάλης διασπορά στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή εκεί που πάει μια περιοχή να ηρεμήσει ξεσπά μια συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μια κλειστή δομή που λειτουργεί σαν πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια.

Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας».

Μαραθώνιος η αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως είπε η καθηγήτρια, η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί ένα μαραθώνιο διότι έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. «Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια, τον επόμενο μήνα και αρχίσει ο εμβολιασμός χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτηθεί περίπου 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον 1 με 1,5 μήνα από την πρώτη δόση».

Επανέλαβε ότι τα βασικά κριτήρια των ομάδων που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (υγειονομικοί), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, ή άνθρωποι με σοβαρό υποκείμενο νόσημα). Κατέληξε λέγοντας ότι όταν έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια θα έχουν ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ όλα τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

Χαμηλή η μείωση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη.

«Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς. Συγκεκριμένα τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1, με την Αττική να διατηρεί πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερο από τη Θεσσαλονίκη με βάση όμως τον αριθμό νέων διαγνώσεων. Με βάση τον ρυθμό των διασωληνώσεων η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική. Τα ενεργά κρούσματα και στις δύο περιφέρειες παραμένουν εξαιρετικά υψηλά». Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα έχουμε 4375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται.

Όπως είπε, η Αττική έδειξε μείωση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 15-20% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση σε ποσοστό 20-22%. Η επιβάρυνση στα βόρεια διατηρείται, ενώ υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας με τις διαγνώσεις των 40-65 ετών και άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίπτωση, ωστόσο, τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις διαγνώσεις στους άνω των 65 ετών.

Το νοτιότερο τμήμα της χώρας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης.

Έκανε έκκληση, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητα τους. «Δυστυχώς ο ιός μας αφορά όλους», είπε, και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται.

Έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι να δούμε την επιδημία να κάμπτεται μέσω του εμβολιασμού, τόνισε και συνέστησε υπομονή και προσοχή στην τήρηση των μέτρων τους επόμενους μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης, στην παγκόσμια πορεία της πανδημίας λέγοντας ότι ο ρυθμός επέκτασης παραμένει σταθερός, με περίπου 600.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί περίπου στις 12.000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η επιδημία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ενεργότητας έχοντας καταγράψει 18 εκατ. διαγνώσεις και περισσότερους από 400.000 θανάτους. Επί του παρόντος συνεχίζει μια ελαφρά πτωτική πορεία με καταγραφή λιγότερων διαγνώσεων συγκριτικά με 2 εβδομάδες πριν.

Ο χάρτης του κορωνοϊού χθες

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και 612 διασωληνωμένους και 98 νέα θύματα.

Δείτε την γεωγραφική κατανομή.

- 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lockdown: Το πρόβλημα με τα πολλά SMS στο 13033 - «Θα πρέπει να μπει κόφτης»
Τι είπε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης για τα συνεχόμενα SMS - Ωστόσο τόνισε πως σχεδόν όλοι πλέον φορούν μάσκα και τηρούν τα μέτρα των...
Lockdown: Το πρόβλημα με τα πολλά SMS στο 13033 - «Θα πρέπει να μπει κόφτης»