Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Εμβόλια και σε Νοσοκομεία - «Επικίνδυνες αλλαγές», λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Ξεκινά σε λίγες ημέρες ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με τους πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, να έχουν προτεραιότητα. Οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται σε Κέντρα Υγείας και σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού και τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ενώ δεν τίθεται θέμα για εμβολιασμούς μόνο σε νοσοκομεία, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα.

Για επικίνδυνες αλλαγές στη λειτουργία των εμβολιαστικων κέντρων κάνει λόγο από τη μεριά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, επικαλούμενη μηνύματα που έλαβαν άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων για τον εμβολιασμό τους, οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέσα στα νοσοκομεία και όχι μόνο στα Κέντρα Υγείας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας κατά την παρουσίαση της εμβολιαστικής εκστρατείας και των 1.018 εμβολιαστικων κέντρων της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού. Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο, αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Επίσης, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων, που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επικαλείται, δε, μηνύματα (sms) που έχουν λάβει ηλικιωμένοι πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση των νοσοκομείων και των εργαζομένων γι' αυτήν την εξέλιξη, ενώ θέτει και μια άλλη κρίσιμη παράμετρο, την έκθεση σε κίνδυνο των 85χρονων και των συνοδών τους με τον εμβολιασμό μέσα σε νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης. 

«Είναι τουλάχιστον ακατανόητο. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Γιατί δεν ετοιμάσθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως έχουν ανακοινώσει;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η απάντηση του Υπουργείου

Για την ταχύτερη διενέργεια εμβολιασμών στον πληθυσμό θα παραμείνουν σε λειτουργία τα εμβολιαστικα κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων, όπου αυτά έχουν αναπτυχθεί, εκ παράλληλου με τα εμβολιαστικα σημεία στα  κέντρα υγείας και στις δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).

Αυτό απαντούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την επικίνδυνη και αιφνιδιαστική απόφαση να γίνονται εμβολιασμοί στα νοσοκομεία.

Από την Αριστοτέλους εξηγούν ότι ο σχεδιασμός της εμβολιαστικης εκστρατείας "Ελευθερία" βασίστηκε κυρίως στις δομές της ΠΦΥ, ωστόσο στην παρούσα φάση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTechσε ο,τι αφορά τις συνθήκες συντήρησής του, θα συνεχίσει η διενέργεια εμβολιασμών στα νοσοκομεία.

Όταν η χώρα παραλάβει και άλλα εμβόλια, όπως της Astrazeneca, που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες, τότε η «βεντάλια» των εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλο το εύρος των 1.018 σημείων εμβολιασμού.

Σε ο,τι αφορά τους κινδύνους για τη διασπορά, οι αρμόδιοι στο υπουργείο απαντούν πως όλα τα εμβολιαστικα σημεία μέσα στο ΕΣΥ έχουν γίνει πρωτίστως με γνώμονα την προστασία του υπόλοιπου νοσοκομείου, δηλαδή σε χώρους απομακρυσμένους από τη ζωτική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τα μηνύματα που δέχονται ηλικιωμένοι στα κινητά τηλέφωνα μέσω της άυλης συνταγογράφησης, και που πιθανόν τους παραπέμπουν σε νοσοκομεία ή άλλα σημεία μακριά από τη δηλωθείσα οικία, τα στελέχη του υπουργείου απαντούν πως οι ηλικιωμένοι -και κάθε ένας που θα λάβει σχετικό μήνυμα- μπορούν μέσα σε 72 ώρες να αιτηθούν μέσω της πλατφόρμας να εμβολιαστουν σε δομη πλησίον της οικίας τους.

Υπενθυμίζεται πως από χθες το απόγευμα άρχισε η αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων στην άυλη συνταγογραφηση. Μέσα σε 72 ώρες όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει, σε περίπτωση που συμφωνούν με το προτεινόμενο ραντεβού, να στείλουν τον κωδικό, που θα τους έχει σταλεί στο 13034.

Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ της γειτονιάς τους, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου, αντί για τις 20/1 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ξεκινούν οι εμβολιασμοί των πολιτών από 85 ετών και άνω, για τους οποίους από χθες ξεκίνησε η διαδικασία των ραντεβού. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται 30.000 εμβολιασμοί καθημερινά. Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και ακολουθούν ακόμη 13 νησιά της χώρας στα τέλη Ιανουαρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoparti
Μεγάλο κορωνοπάρτι στην Αθήνα - Χειροπέδες σε 28χρονο για πάρτι στη Θεσσαλονίκη
Απίστευτες εικόνες σε πλατεία στην Αθήνα - Επέμβαση της ΕΛΑΣ και σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μεγάλο κορωνοπάρτι στην Αθήνα - Χειροπέδες σε 28χρονο για πάρτι στη Θεσσαλονίκη
Πάμε Στοίχημα: Φουλ επίθεση στο Ουέμπλεϊ, ανώτερη η Άουγκσμπουργκ!
Γεμάτο με συναρπαστικούς αγώνες είναι το κουπόνι του Σαββάτου (17/04)! Το Betarades.gr έχει επιλογές από το κύπελλο Αγγλίας, την Μπουντεσλίγκα, τη...
Πάμε Στοίχημα: Φουλ επίθεση στο Ουέμπλεϊ, ανώτερη η Άουγκσμπουργκ!