Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 14 συμπτώματα πώς το lockdown σου προκαλεί εξάντληση

Συχνό φαινόμενο το burn – out λόγω της διαρκούς καραντίνας

Η ζωή και οι απλές καθημερινές μας ελευθερίες άλλαξαν δραστικά τον Μάρτιο του 2020. Ο κορωνοϊός έφερε την πανδημία COVID-19 και η πανδημία έφερε καραντίνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δέκα μήνες αργότερα, πολλές από τις καθημερινές μας ελευθερίες εξακολουθούν να έχουν ακυρωθεί, προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό. Δουλειές, γάμοι, συναντήσεις με φίλους, γυμναστήριο, κομμωτήριο, πάρτι και κυρίως, η απλή αγκαλιά του ενός στον άλλο είναι μερικά από τα πράγματα που έχουν αλλάξει άρδην.

Πολλοί αισθάνονται το σωρευτικό βάρος της παρατεταμένης δυσφορίας, των σημαντικών περιορισμών της καθημερινότητας. Έχουμε εξαντληθεί.

Εάν συμφωνείτε με πολλές από τις παρακάτω καταστάσεις, πιθανότατα έχετε κάποιου βαθμού burn - out και ίσως χρειάζεστε υποστήριξη και ξεκούραση:

  1. Σκέφτομαι τον κορωνοϊό όλη την ώρα και αναζητώ πληροφορίες στο διαδίκτυο καθημερινά
  2. Αναρωτιέμαι διαρκώς για το πόσο καιρό θα παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα
  3. Είμαι κουρασμένος όλη μέρα, αλλά δεν μπορώ και να κοιμηθώ τη νύχτα
  4. Μου έχει λείψει η ξεγνοιασιά και να καθαρίσει το μυαλό μου
  5. Μου λείπει η παλιά μου ρουτίνα και αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι συχνά
  6. Διαρκώς σκέφτομαι διάφορα σενάρια με το “τι θα γίνει» για πολλά πράγματα
  7. Είμαι σε ένταση τις περισσότερες μέρες
  8. Ο ύπνος μου είναι ασταθής
  9. Μου λείπει να αλληλεπιδράω κοινωνικά με άλλους
  10. Θλίβομαι για τις κοινωνικές εκδηλώσεις που χάνω λόγω των μέτρων για την COVID-19
  11. Μου λείπουν οι μικρές απολαύσεις της ζωής, όπως το κομμωτήριο και το γυμναστήριο χωρίς να ανησυχώ για μάσκες κλπ
  12. Δεν φεύγω συχνά από το σπίτι
  13. Παραγγέλνω ολοένα και περισσότερα προϊόντα μέσω διαδικτύου
  14. Σκέφτομαι την εξάπλωση των μικροβίων και πού ακουμπούν τα χέρια μου (ή τα χέρια του παιδιού μου)

Τι κάνουν οι Έλληνες στην καραντίνα 

Τις επιδράσεις που έχει η παραμονή στο σπίτι στους πολίτες και στην καθημερινότητά τους, καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της INTERVIEW με την υπογραφή του Δημήτρη Βασιλειάδη η οποία παρουσιάστηκε κατ αποκλειστικότητα στην εκπομπή της δημοσιογράφου Χριστίνας Τσόρμπα  «ΤΑ ΛΕΜΕ», στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε το διάστημα 3 έως 9 Ιανουαρίου, η ψυχολογία των πολιτών χειροτέρεψε (50%) ενώ ίδια παρέμεινε για το 41%, με περισσότερες εντάσεις εντός σπιτιού για το 35%. 62% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν στο σπίτι όσο χρειάζεται για να ελεγχθεί η πανδημία αλλά 26% φαίνεται πως δεν αντέχει ούτε μία μέρα παραπάνω, ενώ το 12% δίνει ακόμη περιθώριο ενός μήνα.

Σε διαδίκτυο, μαγείρεμα και φαγητό το «έριξαν» οι Έλληνες

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (85%) κατά την παραμονή της στο σπίτι, αύξησε τις ώρες χρήσης του διαδικτύου, με το 71% να επιδίδεται στο μαγείρεμα, 62% στην τηλεόραση και 58% στο φαγητό με αποτέλεσμα 50% των ερωτηθέντων να έχουν βάλει κιλά. Σε μουσική (39%), Κάπνισμα (37%), Διάβασμα βιβλίων (35%), άθληση (34%) και delivery (33%), επένδυσαν το χρόνο τους εντός των «τειχών» οι ερωτηθέντες δηλώνοντας πως ενισχύθηκε και η ερωτική πράξη σε ποσοστό 24%

Ανεπηρέαστη η πλειοψηφία από τις εικόνες εμβολιασμού της πολιτικής ηγεσίας

Οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της INTERVIEW, υποστηρίζουν ότι δεν αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (53%) λόγω του εμβολιασμού της πολιτικής ηγεσίας ενώ 41% δηλώνει ότι επηρεάστηκε. Την ίδια ώρα 53% του κόσμου φαίνεται να μην αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά με το 47% να παραμένει αισιόδοξο.

Με πληροφορίες: iatropedia.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»