Η εκτίναξη των κρουσμάτων στα 1261 θέτει σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές που ανέμεναν μια αύξηση της καμπύλης, γεγονός που φάνηκε από την απόφαση να δημιουργηθεί ο Χάρτης των δύο ζωνών και να τεθεί στο «κόκκινο» η Αττική. Όλα είναι ανοιχτά ως προς τη λήψη μέτρων που θα αποφασιστούν αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα και τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας.
Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν σχεδόν αναμενόμενη για τις αρμόδιες αρχές. Άλλωστε ακόμη και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο είχε επισημάνει ότι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τις εξελίξεις αποσαφηνίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών.
Στο επίκεντρο πλέον τίθεται η Αθήνα όπου το ιικό φορτίο δείχνει επιβαρυμένο ειδικά στο κέντρο και τις δυτικές συνοικίες. Τα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρό το επιβεβαιώνουν αφού από τα 1261 νέα τα 649 έχουν εμφανιστεί στην πρωτεύουσα.
Ως προς τη Θεσσαλονίκη διευρυμένη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, στην οποία θα παρευρεθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Επίσης έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αγοράς αλλά και φορείς της πόλης. Η λήψη νέων μέτρων αναμένεται να συζητηθεί μετά και την καταγραφή τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων στην πόλη με 126 νέα σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου
Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και στην Πάτρα. Τα 64 νέα κρούσματα δείχνουν πως υπάρχει αυξητική τάση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην αχαική πρωτεύουσα βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στέλνοντας τη Δευτέρα μήνυμα και για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και την απαγόρευση πραγματοποίησής τους.
Αυτό που επίσης προβληματίζει τους ειδικούς είναι και το γεγονός πως το 63,9% των νέων κρουσμάτων είναι σχετιζόμενο με ήδη γνωστό κρούσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα μέτρα που να φτάνουν σε σημείο ενός γενικού Lockdown αν και παραμένουν στο τραπέζι δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.
Κικίλιας: Αν πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα τα πάρουμε
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική να ξεκινάει από τις 18:00, αν οι ειδικοί κρίνουν πως αυτό θα πρέπει να γίνει.
«Πλέον μετά την εμπειρία αυτών των δώδεκα μηνών της πανδημίας υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές για να προστατευθούμε» σημείωσε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel με τη Μάρα Ζαχαρέα το βράδυ της Τρίτης μετά την «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις. «Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε, σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά- βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες-πραγματικά ένας κακός χαμός, υπάρχει 3ο κύμα στην Ευρώπη- αποδείξαμε ότι με υπευθυνότητα, χωρίς να προτρέχουμε».
«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας» ανέφερε στην συνέχεια αλλά όπως τόνισε: «Πρέπει να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρθούν νέα σκληρότερα μέτρα, ο κ. Κικίλιας είπε: «Είναι αμαρτία, εδώ που φτάσαμε, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, και με πόνο για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί να μην κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια» και πρόσθεσε: «Αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτήν την τελευταία προσπάθεια».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα αν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας.
Επεσήμανε επίσης πως «μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων» σημειώνοντας ειδικά για την Αττική, «βλέπουμε ότι σήμερα έχει φτάσει στα 652 νέα κρούσματα και ανεβαίνουν σταθερά οι νοσηλείες σε απλές κλίνες covid στο λεκανοπέδιο. Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα -και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει ανάσα η κοινωνία - η κινητικότητα, οι ανθρώπινες επαφές, οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Θέλω να πω όμως παρά την κούραση των 12 μηνών ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μία τεράστια κρίση της δημόσιας Υγείας και χάνονται ανθρώπινες ζωές» και επανέλαβε ότι το πρώτο μέλημα είναι να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Βασιλακόπουλος: Είμαστε στα όρια συναγερμού
«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη μετά τα 1.261 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.
Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.
Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε.
Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Καθησύχασε σχετικά με τις μεταλλάξεις εξηγώντας ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο μεταδοτικοί για να επιβιώσουν, αλλά εξασθενεί η ικανότητά τους να σκοτώσουν.
Εξήγησε ότι το στέλεχος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ούτως ή άλλως διαφορετικό από τον αρχικό που εντοπίστηκε στην Κίνα και κάλεσε την πολιτική να μην εκμεταλλεύεται στην επιστήμη.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι κανένας ιός ενώ μεταλλάσσεται δεν έχει γίνει πιο θανατηφόρος και πως η μόνη σχετική ένδειξη που υπάρχει για το βρετανικό στέλεχος βασίζεται στην έξαρση των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρατηρήθηκε σε μια περίοδο «που δεν είχαν που να βάλουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία».
Επανέλαβε ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με τις ιογενείς λοιμώξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται ένας ιός να επιλέγει να γίνεται και πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος καθώς «δεν τον συμφέρει, δεν επιλέγει να κάνει έτσι την εξέλιξή του η φύση».
Για το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού στα παιδιά, τόνισε ότι δεν είναι επιστημονικά σίγουρο και πως όταν παρατηρήθηκε αυξημένη διάγνωση της μετάλλαξης σε παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, συνεπώς εκεί υπήρξε και η μεγαλύτερη μετάδοση.
Παγώνη: Δε θα κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα - Φως στο τούνελ από Σεπτέμβριο
Να ξεχάσουμε το Πάσχα χωρίς περιορισμούς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.
«Δεν θα κάνουμε Πάσχα. Με τη μείωση των εμβολίων και αυτόν τον αριθμό των εμβολιασμών, πώς θα κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα; Η χαλάρωση θα είναι να παραγγείλουμε ένα αρνί ή να ψήσουμε με την οικογένεια στη βεράντα και να καθίσουμε να το φάμε ακούγοντας μουσική», δήλωσε η κ. Παγώνη.
Σχολιάζοντας τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, η κ. Παγώνη εξήγησε:
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μπορεί οι γιατροί να είχαν εμβολιαστεί. Όταν εμβολιάζεσαι την πρώτη δόση, ξεκινάς να αναπτύσσεις το 50% των αντισωμάτων 14 ημέρες μετά. Την 21η μέρα κάνεις τη δεύτερη δόση. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν πολύ λιγότερα αντισώματα. Περίπου 15-17 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, μπορείς να φθάσεις στη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη».
«Περισσότερο φως στο τούνελ εμείς θα δούμε από Σεπτέμβρη, αν γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει και προχωρήσει ο σχεδιασμός», είπε και προέβλεψε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την εστίαση και τον τουρισμό.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως ένα ολικό lockdown «πάντα θα υπάρχει στο τραπέζι» και αυτό εξαρτάται από τις παραμέτρους «που θα έχουμε για μια εβδομάδα. Αν έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα, αν έχουν καλυφθεί οι ΜΕΘ, τότε στο τραπέζι θα μπουν πολλά πράγματα. Γι' αυτό λέω, πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να γίνεται ιχνηλάτηση»