Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Μέτρα για πολύ καιρό ή «σκληρό» lockdown για ακριβώς 3 βδομάδες

Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ανακοπεί το τρίτο κύμα

Ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες θα μπορούσε πραγματικά να καταστείλει την πανδημία σε μεγάλο βαθμό με την έννοια να έχουμε ένα τρίτο κύμα πολύ πολύ ήπιο, τόνισε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σημείωσε πάντως ότι δεν το προτείνει ακόμα. "Υπάρχουν μέτρα όπως η τηλεργασία, ο καθαρισμός του αέρα στα ΜΜΜ κλπ", όπως διευκρίνισε.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά ακόμη θεωρώ ότι είναι ελεγχόμενη», είπε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε 1-2 μέρες να δούμε ακριβώς πως θα πάει.

Κατά τον ίδιο αν συνεχίσει να είναι συγκριτικά αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική συνεισφορά του μεταλλαγμένου στελέχους που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναπάμε και εμείς πίσω να κάνουμε υπολογισμούς και τότε η ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων είναι νομίζω πιο επιτακτική.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της τηλεργασίας. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει και ο εργοδότης του ιδιωτικού τομέα είναι ότι αν δεν το κάνει απλά θα πάει σε lockdown. Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, αν θέλουμε να αποφύγουμε το Lockdown πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες.

Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

Δείτε τη συνέντευξη 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ