Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Στα «ύψη» και σήμερα τα κρούσματα – Πότε θα ξεπεράσουν τα 2.500

Η εξαγγελία Μητσοτάκη για παράταση του lockdown και τα σημερινά αποτελέσματα

Στα ύψη θα βρίσκονται και σήμερα Τετάρτη τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών, καθώς ήδη μέχρι τις 12 το πρωί τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 1.500. Συνολικά, σήμερα αναμένεται να είναι πάνω από 2.000 ίσως αγγίξουν και τα 2.300. Οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν και πάλι στην πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά από τις 2 Δεκεμβρίου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων -357 - αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ των τελευταίων 45 ημερών.

Μητσοτάκης: Αύξηση στα κρούσματα, παράταση lockdown

Το μήνυμα ότι «η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού» εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δεύτερης για το 2021. Επιβεβαίωσε, δε, εμμέσως πλην σαφώς πως μολονότι κάτι τέτοιο ήταν στις κυβερνητικές προθέσεις, το αυστηρό lockdown θα παραταθεί και πέραν της 1ης Μαρτίου, πάντα κατόπιν της σχετικής εισήγησης των λοιμωξιολόγων εξ αιτίας της «απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσότάκης τόνισε αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού ότι «έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες. Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας».

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε, δε, τόσο τον Υπουργό Υγείας, όσο και όλους όσοι αρθρώνουν δημόσιο λόγο να υπογραμμίζουν πως σε αυτή τη συγκυρία δεν χωρά εφησυχασμός σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι πολίτες δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και με την ανεμελιά Μητσοτάκη

Κριτική στον πρωθυπουργό ότι από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα, μέχρι σήμερα «στο μόνο ουσιαστικό μέτρο που καταφεύγει είναι στα συνεχή lockdown, χωρίς καμία στήριξη του συστήματος υγείας και της οικονομίας», ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στη σχετική του ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι «ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο απ' ό,τι ξεκινήσαμε» και πως «οι πολίτες δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και με την ανεμελιά Μητσοτάκη». Αναφέρει ότι έναν χρόνο μετά η εικόνα είναι η εξής: «Στην Αττική 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν ούτε μία διαθέσιμη ΜΕΘ και δεν μπορούν να απορροφήσουν νέες εισαγωγές, βλέπουμε εικόνες ντροπής με ράντζα στους διαδρόμους, δεκάδες κρούσματα εμφανίζονται σε κλειστές δομές στον Πειραιά, την Κυψέλη και τον Γέρακα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μπροστά σε αυτά τα δεδομένα αποφασίζει μια νέα παράταση του lockdown» και επικρίνει τον  κ. Μητσοτάκη ότι «σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο για μια ακόμη φορά έριξε την ευθύνη στους πολίτες λέγοντας ότι αυτό γίνεται λόγω εφησυχασμού τους». 

«Ο ίδιος με την ανικανότητα που τον διακρίνει όλο αυτό το διάστημα, δεν δέχεται καμία ευθύνη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον καλεί «να προχωρήσει επιτέλους παράλληλα σε συνταγογράφηση των τεστ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ελέγχους στους χώρους εργασίας και αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ».

Η εκτίμηση για τα κρούσματα στις αρχές Μαρτίου

Δεν είναι καθόλου αισιόδοξη η πρόβλεψη για τα κρούσματα από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τα κρούσματα θα κινούνται γύρω στα 2.500. Αυτό επισημαίνει ο Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διαπιστώνει ότι το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Παράλληλα, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown για 2 εβδομάδες, ενώ προτείνει τη επαναλειτουργία της εστίασης αλλιώς.

«Το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας υπάρχει το μετατρέπουμε σε Covid και αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται», εξηγεί η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Όπως τονίζει, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι ασθενείς τη χρειάζονται.

Αναφερόμενη στην έκρηξη κρουσμάτων και το πότε θα γίνει άρση lockdown, η κυρία Γκάγκα διευκρινίζει ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και σημειώνει ότι η αύξηση δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. «Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα», δηλώνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Θα φτάσουν 2.500 τα κρούσματα - 2 στα 3 στην Αττική

Ο Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περί τις 2.500. Όπως σημειώνει, οι 2.500 είναι μια κεντρική τιμή και δεν είναι τα ακραία της σημεία της εκτίμησης. Προς τα κάτω είναι 2.200 και προς τα πάνω είναι 2.800.

«Αν η μέση του τιμή είναι τα 2.200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2.800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2.500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3.000 κρούσματα.», σημειώνει ο Νικόλαος Τζανάκης. «Το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική», προσθέτει, καταλήγοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2.200, με ίσως κάποιες εξάρσεις.

Β. Κικίλιας: Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα

Τη βεβαιότητα ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο θα περιορίζεται η διασπορά του κορονοϊού και θα βελτιώνεται η κατάσταση, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρεται ότι ο υπουργός δεν εξέφρασε άποψη για το πότε εκτιμά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. «Ούτε έκρυψε όμως και τον προβληματισμό του για τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προχωρά άμεσα στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου».

Ο κ. Κικίλιας, όπως αναφέρει το επιμελητήριο, ζήτησε την υπομονή όλων για λίγες εβδομάδες και τόνισε ότι τη λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού θα δώσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενώ προέβλεψε ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εξαιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ζήτησε το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντα με σεβασμό στην προστασία της δημόσιας υγείας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα διασποράς και ζήτησε από τον κ. Κικίλια να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στην Επιτροπή των ειδικών, ώστε να ακούγεται και η «φωνή» των μικρομεσαίων για θέματα που τους αφορούν. «Όσο καλή πρόθεση και αν έχουν οι επιστήμονες, δεν μπορούν να καταλάβουν την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου. Και επιλέγεται η εύκολη λύση. Κλείσιμο σε όλα. Δηλαδή "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι"» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Και για αυτό το λόγο θεωρώ ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή των εκπροσώπων των επιχειρήσεων στις συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ώστε να υπάρχει πλήρη γνώση των ειδικών για τις θέσεις μας αλλά και για πιθανή εφαρμογή πιο σύνθετων μέτρων».

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν τα μέλη της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ήταν το θέμα της λειτουργίας της εστίασης, η ανάγκη να επαναλειτουργήσουν υπηρεσίες όπως τα μαθήματα που κάνουν οι εκπαιδευτές στις Σχολές Οδηγών, καθώς και θέματα γύρω από τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ επανέλαβαν την ανάγκη να υπάρξει εκπροσώπηση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής των ειδικών.

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του επιχειρηματικού κόσμου προς όλους τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα της Υγείας, για τις τιτάνιες προσπάθειες τους καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ