Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Γιατί η τραγωδία στην Ινδία αφορά όλες τις χώρες – Οι 2 μεγάλοι φόβοι

Αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο την Ινδία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο

Οι εικόνες καταστροφής από την κρίση της Covid-19 στην Ινδία έχουν συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική έξαρση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο, αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο την Ινδία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο ιός δεν καταλαβαίνει από σύνορα, εθνικότητες, ηλικία, φύλο ή θρησκεία», αναφέρει η επιστημονική σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμγια Σουαμινάθαν.

«Και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία, έχει δυστυχώς συμβεί και σε άλλες χώρες», τονίζει.

Η πανδημία της Covid δείχνει ξεκάθαρα πόσο αλληλένδετα είναι όλα πάνω στον πλανήτη. Και αν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλα επίπεδα μολύνσεων, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μετάδοση του ιού και σε άλλες χώρες.

Ακόμη και με τους ισχύοντες περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα μαζικά τεστ και τα μέτρα καραντίνας, είναι και πάλι πιθανό ο ιός να ξεφύγει.

Ειδικότερα, αν ένα άτομο ταξιδέψει σε μια χώρα από κάποια περιοχή του κόσμου όπου ο κορωνοϊός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αυξάνονται και οι πιθανότητες να φέρει μαζί του τον ιό κατά την επιστροφή του.

Σε μια πρόσφατη πτήση από το Νέο Δελχί προς το Χονγκ Κονγκ, περίπου 50 επιβάτες εντοπίστηκαν θετικοί στην Covid.

Υπάρχει όμως και άλλη μια μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ινδία και οι δύο μεγάλοι φόβοι των ειδικών: οι μεταλλάξεις που ήδη έχουν εμφανιστεί, καθώς και η πιθανότητα κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Μια νέα μετάλλαξη με όνομα Β.1.617. έχει εμφανιστεί στη χώρα. Έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «διπλή μετάλλαξη» λόγω των δύο μεταλλάξεων – «κλειδιά» στην ακίδα του ιού. Υπάρχουν εργαστηριακά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι λίγο περισσότερο μεταδοτική και ότι ίσως δυσκολέψει λίγο τα αντισώματα στο να εμποδίσουν τον ιό, οι επιστήμονες ωστόσο προσπαθούν ακόμη να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό έχουν μειωθεί τα επίπεδα ανοσίας.

«Δεν νομίζω πως υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για μια μετάλλαξη, την οποία δεν θα μπορούν να σταματήσουν τα εμβόλια», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Τζεφ Μπάρετ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Covid-19 Genomics στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger.

«Πιστεύω πως οφείλουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, όσο περισσότερα κρούσματα καταγράφει μια χώρα, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνουν την εμφάνισή τους νέα στελέχη του ιού. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε νέα μόλυνση δίνει στον ιό την ευκαιρία να εξελιχθεί, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την ενδεχόμενη εμφάνιση ενός στελέχους που θα καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

«Ο τρόπος για να περιορίσουμε την εμφάνιση νέων στελεχών είναι να εμποδίσουμε την αναπαραγωγή του ιού στον οργανισμό μας. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να θέσουμε υπό έλεγχο τις μεταλλάξεις είναι να θέσουμε υπό έλεγχο τα επίπεδα μόλυνσης που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή», εξηγεί η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής της Covid-19 Genomics στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των lockdown και της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων, αλλά ζωτικής σημασίας είναι και ο εμβολιασμός.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς στην Ινδία, όπου μέχρι στιγμής λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ λιγότερο από το 2% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Τα παραπάνω ισχύουν παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται το Ινστιτούτο Serum, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία μπορεί να έχει αντίκτυπο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τον Μάρτιο, και ενώ οι μολύνσεις είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν αυξητική τάση, οι αρχές της χώρας εμπόδισαν τις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου της AstraZeneca. Σε αυτές τις εξαγωγές, συμπεριλαμβάνονταν και εμβόλια για το σχέδιο Covax που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει ως στόχο να παρέχει δόσεις εμβολίων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Τη Δευτέρα, η Διεθνής Συμμαχία για τα Εμβόλια, η οποία εμπλέκεται στο εν λόγω σχέδιο, δήλωσε ότι ανέμενε να ανακοινωθεί το πότε η Ινδία θα συνέχιζε τις προμήθειες εμβολίων.

Αυτό είναι σίγουρο πως θα έχει συνέπειες στη διάθεση των εμβολίων σε πολλές χώρες. Σημαίνει, όμως, και ότι περισσότερα εμβόλια στην Ινδία καταλήγουν να χρησιμοποιούνται σε εγχώριο επίπεδο, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής.

Και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Ινδία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εγχώρια διάθεση των εμβολίων θα τεθεί ως προτεραιότητα.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλιώς ο ιός θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο», τονίζει ο Σουαμινάθαν.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης και ο ιός συνεχίζει τη σαρωτική του επέλαση σε πολλές χώρες. Η κατάσταση στην Ινδία αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση ότι κανείς μας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς.

Πηγή: BBC, Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη