Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόταση βόμβα για τοπικά lockdown εδώ και τώρα - «Φωτογραφίζει» τη Θεσσαλονίκη

Tι ανέφερε ο καθηγητής για την κατάσταση των Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

«Δεν αλλάζει το γενικό παιχνίδι με την μετάλλαξη αυτή, γιατί είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει και με τη μετάλλαξη Δέλτα και με τη βρετανική μετάλλαξη», είπε ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογική εξέλιξη του ιού, το νόσημα δεν αλλάζει» είπε ακόμα ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Θα δείξει αν θα είναι βαρύτερα ή λιγότερο βαριά τα περιστατικά από όσους προσβλήθηκαν με την Όμικρον αλλά γενικά το covid σαν νόσημα δεν αλλάζει γιατί ο ιός είναι ο ίδιος. Τα ερωτήματα είναι δύο: Αν θα έχουμε μεγαλύτερη η διασπορά, που η απάντηση είναι μάλλον ναι, ωστόσο δεν είναι πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί άμεσα, λ.χ. σε ένα μήνα ή ένα τρίμηνο. Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η Δέλτα με την μεγάλη μεταδοτικότητά της και η ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αλλά και να μαζικοποιηθούν αυτοί με την τρίτη δόση στην Ελλάδα».

Ο ίδιος μίλησε και για το ερώτημα που αφορά στο αν η παραλλαγή Όμικρον «ξεφεύγει» από τα εμβόλια και αν θα χρειαστούν καινούργια. «Εδώ και ένα χρόνο γίνεται λόγος για τα εμβόλια της δεύτερης γενιάς, αυτά δηλαδή που θα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις που θα εμφανιστούν. Άρα δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία», σημείωσε.

«Η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε πως «αυτό που έχει σήμερα μεγάλη σημασία είναι ο κόσμος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να πάει να εμβολιαστεί. Να μην ακούνε τους διαφόρους σκοταδιστές που λένε ψέματα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν προκαλεί θρομβώσεις και ιδίως στην Ελλάδας που έχουμε τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι δύο εμβόλια που δεν προκαλούν θρομβώσεις», ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Κάναμε μελέτες για το εάν το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις ή όχι. Σήμερα ξέρουμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν ενεργοποιούν το σύστημα της θρόμβωσης με τέτοιο τρόπο ώστε αν προκαλέσει θρόμβωση. Είναι σπανιότατες οι άλλες επιπλοκές, αλλά η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν επιχείρημα για αυτούς που δεν εμβολιάζονται με αυτό το επιχείρημα».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν τελειώνουμε με την πανδημία»

«Δεν τελειώνουμε με την πανδημία. Να οργανωθούμε σε ένα μακροπρόθεσμο διάστημα με τις δουλειές και τη ζωή μας, μπαίνοντας σε μια κουλτούρα εμβολιασμού. Να μπούμε στην λογική οργάνωσης των συστημάτων Υγείας» είπε ακόμα ο κ. Γεροτζιάφας.

Αναφερθείς στα σενάρια για επιπλέον μέτρα, ο ίδιος τόνισε: «Όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο πιο γρήγορα πέφτει το κύμα γιατί “σπάνε” οι αλυσίδες μετάδοσης. Το αν θα μπούμε σε lockdown ή όχι δεν εξαρτάται από το είδος της μετάλλαξης, αλλά από το βαθμό κορεσμού του συστήματος Υγείας».

Ο κ. Γεροτζιάφας μίλησε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα Υγείας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη, ενδεχομένως, τοπικών περιοριστικών μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης. «Να εμβολιαστεί ο κόσμος τώρα για μην δυσκολέψουν τα πράγματα τον Φεβρουάριο. Αν μπούμε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές με την αγορά ανοικτή και την κυκλοφορία μεγάλη, με υψηλό ιικό φορτίο, θα επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι με επακόλουθα αυτά που έγιναν το Σεπτέμβρη και τώρα», είπε.

Ειδικότερα αναφερόμενος και σε επικοινωνία του με συναδέλφους από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για έλλειψη βασικών εργαλείων και υλικοτεχνικής υποδομής, όπως και γιατρών. Συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο λόγω του μικρού αριθμού πνευμονολόγων καλούνται αιματολόγοι να πάρουν αποφάσεις για διασωληνώσεις, κατάσταση που «δεν είναι κανονικών συνθηκών», όπως είπε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Κάποιος πρέπει να αποφασίσει και να συνεκτιμήσει το που θα κάνει lockdown περιοχικό για να σταματήσει η κυκλοφορία του ιού», είπε χαρακτηριστικά για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

«Όταν έχουμε ένα κύμα το οποίο συνεχώς αυξάνεται και με πολλούς αρρώστους να πεθαίνουν ή να μην έχουν θέσεις να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και ταυτόχρονα να μη γίνεται καλά η νοσηλεία των άλλων ασθενών, με άλλα νοσήματα χρόνια, κάπου πρέπει κάποιος να πάρει μία απόφαση για να σταματήσει η κυκλοφορία του ιού», είπε ο κ. Γεροτζιάφας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ δύσκολη μία τέτοια απόφαση.

Παράλληλα αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα με την εξέλιξη των εμβολιασμών τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, αλλά κυρίως το χαμηλό ποσοστό στις δύσκολες περιοχές, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη, η δυτική Αττική, η Ημαθία και άλλες περιοχές με μεγάλη νοσηρότητα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Γιώργος Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον ήταν κατά κόρον άτομα τα οποία είχαν ήδη νοσήσει από κάποια άλλη μορφή του ιού.

Ο ίδιος μίλησε και για την κατάσταση στη Γερμανία, με την μεταφορά ασθενών της νόσου από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω και της εκεί πίεσης του συστήματος Υγείας.

Πηγή: ertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ