Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεοδωρίδου: Αβάσιμο ότι η ανοσία από τα εμβόλια διαρκεί μόνο 3 μήνες

«Η Μετάλλαξη Όμικρον μολύνει ξανά 3 ως 6 φορές πιο πολύ από τη Δέλτα»

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει 3 ως 6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα όπως επισήμανε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, η η καθηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

H εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές, είπε και πρόσθεσε:

Από τις 26/11 που αναγνωρίστηκε, ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η μετάλλαξη Όμικρον, δημιουργήθηκε όπως όλοι γνωρίζετε ένας παγκόσμιος συναγερμός.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων (πενήντα) εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτείνη- ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων.

Συγκριτικά η παραλλαγή δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας.

Σύμφωνα λοιπόν με μαθηματικά μοντέλα στο ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή όμικρον θα επικρατήσει της δέλτα και στους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.

Τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Όμικρον είναι, και για την χώρα μας και παγκοσμίως, πρώτον το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, δεύτερον πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα διαταράσσοντας τον ανοσιακό μηχανισμό. 

Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου. Δηλαδή αν εξαιτίας της αυξάνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία ή οι θάνατοι.

Όπως γνωρίζουμε έως σήμερα σε σχέση με την μεταδοτικότητα, το εθνικό ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης .

Μέσα σε λίγες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε από 3.500 σε 8.000.

Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί αν προκαλέσει 3- 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ό,τι η μετάλλαξη δέλτα  στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την επίδραση του ιού, με παραλλαγή Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας, μέχρι σήμερα ξέρουμε πως αυτός σε κάποιον τρόπο παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.

Υπάρχει μια μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα αλλά εάν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, το διάστημα που η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί στη Νότια Αφρική, φαίνεται πως ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως υπερτετραπλάσιους.

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους, τα εξουδετερωτικά αντισώματα φαίνεται πως δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη, είπε απαντώντας σχετικά με απορίες που προκλήθηκαν για την επιλογή των τριών και όχι 4 μηνών από την ολοκλήρωση και της 2ης δόσης. Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet μελέτη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγήθηκαν για αναμνηστικές δόσεις τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση. Η μελέτη έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα ελάχιστα επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή. Με βάση τα ευρήματα, η αντίστοιχη αγγλική επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε υπέρ της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η ανοσογονικότητα στους 4 και 5 μήνες είναι παρόμοια. 

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Όμικρον είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα κι άλλες χώρες θα επιλέξουν την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ