Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται 2+1 νέα μέτρα το ‘22: Τι αλλάζει για είσοδο σε καφέ – μπαρ, εστίαση

Νέα μέτρα και μετά την Πρωτοχρονιά – Τι ισχύει από αύριο Πέμπτη (30/12)

Επίσπευση μέτρων ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας να εξειδικεύει τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη στις 06.00 το πρωί και τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων επισπεύδεται προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της «Όμικρον». Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε σήμερα και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο έως και 16 Ιανουαρίου.

  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.
  • Μέσα στις απαγορεύσεις, είπε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Στο ΕΣΥ, όπως είπε, ο υπουργός κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με την μετάλλαξη "Δέλτα" και βρίσκεται σε πίεση, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της "Όμικρον" έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη "Όμικρον" είναι κυρίαρχη , είπε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν την μετάλλαξη "Όμικορν" και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

Έρχονται νέα μέτρα το 2022

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά. Οπως είπε ο κ. Πλεύρης «έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα». Πρόσθεσε ακόμη ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων που δεν έκαναν την τρίτη δόση, «δείχνουν τον δρόμο να υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που να μας προστατεύει από τον κορωνοϊό». Έτσι, επί της ουσίας «μπαίνει» και η Ελλάδα στις χώρες που συζητούν για μεγαλύτερης έκτασης υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με ταυτόχρονη πίεση για τρίτο εμβόλιο σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, οι οποίοι και θα το χάνουν μετά από κάποιους μήνες άσχετα με την ηλικία τους, καθώς θα χάσουν την πρόσβαση στην εστίαση, ενώ θα υποχρεώνονται και σε σειρά από υποχρεωτικά rapid τεστ για καθημερινές δραστηριότητες (σ.σ. όπως αυτή τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι).

Παράλληλα, σε νέα μέτρα, στήριξης αυτή τη φορά, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα μέτρα θα έρθουν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων. «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».

Έτσι συνοπτικά τα δύο + ένα νέα μέτρα που θα πρέπει να αναμένουμε το 2022 είναι τα εξής:

  1. Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού
  2. Ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού χωρίς το 3ο εμβόλιο για όλο τον πληθυσμό
  3. Αναστολή εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού σε πληττόμενους κλάδους από τα νέα μέτρα

Σε σοκ οι επαγγελματίες της εστίασης

Αντιδρούν στα νέα μέτρα οι επαγγελματίες της διασκέδασης καθώς όπως λένε, τα μαγαζιά τους με αυτά τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν και οι ζημιές από τις προμήθειες που ήδη έχουν γίνει για τις μέρες των γιορτών θα τους πνίξουν. Η επίσπευση των περιοριστικών μέτρων, που τίναξε στον αέρα το τριημέρο της πρωτοχρονιάς, έφερε και καταιγισμό αντιδράσεων, αφού όπως λένε άνθρωποι του κλάδου, εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και πολλά καταστήματα κινδυνεύουν με λουκέτο. 

«Απασχολούμε 35 καλλιτέχνες μαζί με τους μουσικούς, σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά ενόψει των γιορτών. Αυτό είναι πλήγμα! Όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, για όλο το προσωπικό. Είμαστε ένας όμιλος με 5 καταστήματα και για την προετοιμασία των γιορτών έχουμε ξοδέψει 80 χιλιάδες ευρώ», αναφέρει η Υπεύθυνη καταστημάτων Αγγελική Σουρέλη. «Αν δεν μπορέσουμε να δουλέψουμε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Έχουμε 80 άτομα προσωπικό, τι θα κάνουν , θα μείνουν άνεργοι; Έχουμε πληρώσει κάβες, τροφοδοσίες, είμασταν ετοιμοι να λειτουργησουμε κανονικά και αυτή τη στιγμή μένουμε πίσω, είμαστε επι ξύλου κρεμάμενοι,» αναφέρει η υπεύθυνη εκδηλώσεων Ντέμυ Δόλια. 

Η απαγόρευση της μουσικής και η αλλαγή του ωραρίου, αναπόφευκτα έφερε και αλλαγή στο σχεδιασμό του τριημέρου. Στον κλάδο της διασκέδασης τεράστιο το πλήγμα, οι πρώτες ακυρώσεις, τα καταστήματα ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους πελάτες για την πρωτοχρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη