Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Novavax: Έρχεται στην Ελλάδα το «καθαρό» εμβόλιο - Χωρίς mRNA, χωρίς ιό

Οι διαφορές του από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη χώρα

«Στην αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων και ακόμη 200.000 έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%. Συνολικά, δηλαδή, 87,2%», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, έως τις 7/2 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση για τα διδοσικά εμβόλια, αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό της J&J, ώστε το πιστοποιητικό τους να παραμείνει ενεργό.

Σχετικά με τους άνω των 60 ετών, δήλωσε πως 230.000 έχουν εμβολιαστεί με έστω μια δόση, ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Χαρακτηριστικά 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 12.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ενώ άλλοι 12.000 έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών ανέφερε πως «Ξεπεράσαμε τα 19.400.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.660.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,8% του γενικού πληθυσμού και 83,7% του ενήλικου»,

Όπως ανέφερε περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Παράλληλα τα Novavax θα προστεθούν στη “μάχη” για τον εμβολιασμό των πολιτών από τις αρχές του Μαρτίου. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης (01.02.2022), η χώρα μας θα λάβει συνολικά 474.000 δόσεις. 

Οι πρώτες δόσεις θα έρθουν στις 21 Φεβρουαρίου και θα είναι 168.000 δόσεις, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ποιο είναι το εμβόλιο Novavax

Ένα ακόμα εμβόλιο, το πέμπτο από την αρχή της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο της Ελλάδας.

Το εμβόλιο Nuvaxovid της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει εγκριθεί από πέρυσι στην ΕΕ για χρήση σε ενήλικες.

Διαφέρει από τα άλλα τρία (δύο δόσεων της Pfizer, Moderna, AstraZeneca) που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς περιέχει μόνο απομονωμένες πρωτεΐνες του ιού και όχι mRNA ή γενετικά τροποποιημένο ιό.

Ως προς την αποτελεσματικότητα, οι κλινικές δοκιμές της Novavax και άλλες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο προλαμβάνει περίπου το 90% των συμπτωματικών κρουσμάτων από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Η αποτελεσματικότητά του έναντι των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δεν είναι σαφώς γνωστή, σύμφωνα όμως με τη Novavax το εμβόλιο προκαλεί υψηλή ανοσιακή απόκριση έναντι και των δύο στελεχών.

Απογοητευτικά πάντως ήταν τα αποτελέσματα στη Νότια Αφρική την περίοδο που εξαπλωνόταν η παραλλαγή Βήτα, καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης βρέθηκε να πέφτει κάτω από το 60%.

Η παραλλαγή Βήτα όμως ουδέποτε εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

Το Nuvaxovid περιέχει μια χημικά σταθεροποιημένη βερσιόν της πρωτεΐνης ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για την παραγωγή της πρωτεΐνης η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν γενετικά τροποποιημένο ιό στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο.

Ο ιός καλλιεργείται σε κύτταρα νυχτοπεταλούδας, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του Nuvaxovid η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο της Novavax συντηρείται σε απλό ψυγείο, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη χρήση του σε φτωχότερες χώρες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ