Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παγκόσμια ανησυχία για νέα μετάλλαξη «δύο σε ένα» - Τι ξέρουμε για την Όμικρον ΧΕ

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 5 χώρες - Η μετάδοση γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς

Τέσσερις ακόμα χώρες εκτός από τη Βρετανία ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες κρούσματα του υβριδικού στελέχους Όμικρον XE του κορωνοϊού, για το οποίο υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας.

Στη Βρετανία τα κρούσματα XE έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα μερικών εβδομάδων, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Μέχρι τις 5 Απριλίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 1.125 κρούσματα XE, συγκριτικά με 637 στις 25 Μαρτίου. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είχε καταγραφεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Έκτοτε, το υβριδικό στέλεχος έχει ανιχνευτεί σε Ταϊλάνδη, Ινδία και Ισραήλ, ενώ η Ιαπωνία ανέφερε το πρώτο, ασυμπτωματικό κρούσμα την Δευτέρα.

Στη Βρετανία πάντως η XE αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρουσμάτων, δεδομένου ότι ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων προσεγγίζει τα 60.000.

Πώς εμφανίστηκε η XE;

Η υποπαραλλαγή ΧΕ είναι υβριδικό στέλεχος που συνδυάζει γονίδια των παραλλαγών BA.2 και BA.1

Η BA.2 είναι η παραλλαγή που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, ενώ η BA.1 είναι η αρχική, λιγότερο μεταδοτική βερσιόν της Όμικρον.

Τα «ανασυνδυασμένα» στελέχη εμφανίζονται στον οργανισμό ασθενών που προσβάλλονται από δύο ή περισσότερες παραλλαγές του ιού ταυτόχρονα, κάτι που δίνει την ευκαιρία ανταλλαγής γονιδίων.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας παρακολουθεί εξάλλου και δύο άλλα άλλα ανασυνδυασμένα στελέχη, τα XD και XF, τα οποία προέκυψαν από «διασταύρωση» των στελεχών Δέλτα και BA.1.

Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση ανασυνδυασμένων στελεχών είναι αναμενόμενη δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

«Οι ανασυνδυασμένες ποκιλίες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές ποικιλίες, και μέχρι σήμερα στην πορεία της πανδημίας έχουν αναγνωριστεί αρκετές» επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Χόπκινς, ιατρική διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Η ποικιλία Όμικρον ΧΕ ίσως είναι 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πάντως ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αν πάντως ευσταθεί, η XE θα ήταν η πιο μεταδοτική ποικιλία του κορωνοϊού που έχει αναγνωριστεί από την αρχή της πανδημίας.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας εκτιμά από την πλευρά της ότι ο ρυθμός πολλαπλασιασμού της XE είναι 9,8% υψηλότερη από ό,τι στην περίπτωση της BA.2, αν και τόνισε ότι τα δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ΧΕ δεν εξαπλώνεται με την εκρηκτική ταχύτητα του αρχικού κύματος Όμικρον.

«Γνωρίζουμε για την ύπαρξη της παραλλαγής XE από τα μέσα Ιανουαρίου» δήλωσε στο Time ο δρ Άντριου Μπάντλεϊ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην διάσημη Κλινική Mayo.

«Τώρα, δυόμιση μήνες αργότερα, βλέπουμε ακόμα κρούσματα αλλά ο αριθμός τους δεν έχει εκτοξευτεί» είπε.

Συγκριτικά, «η Όμικρον αναγνωρίστηκε τον Νοέμβριο και εντός τεσσάρων εβδομάδων βρισκόταν παντού στον πλανήτη».

Την προσοχή όλων και αυτή την περίοδο που τα μέτρα θα χαλαρώσουν επέστησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ καθώς ναι μεν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού μειώνονται αλλά με αργούς ρυθμούς.

Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι οι μάσκες δεν πρέπει να βγουν.

Περισσότερο μεταδοτική η Όμικρον-ΧΕ

Σε σχέση με την νέα παραλλαγή Omicon-Xe ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι περισσότερο μεταδοτική από την ΟΜΙΚΡΟΝ 2 αλλά δεν έχει την ίδια δυναμική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τραγωδία με νεκρό άντρα: Τον παρέσυρε τρένο από Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Κορωνοϊός: 65 νεκροί και 11.061 νέα κρούσματα - Τα 1.162 στη Θεσσαλονίκη

Μίνα Γκάγκα - Εμβόλια: Από φθινόπωρο μάλλον 4η δόση και στο γενικό εμβόλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η ελεύθερη βιβλιοθήκη «καρδιά» - Που θα τη βρείτε
Μια ελεύθερη βιβλιοθήκη στην καρδιά μιας πολυκατοικίας στην Καλαμαριά - «Για τη βιβλιοθήκη της οικοδομής, μιας βιβλιοθήκης για όλους μας. Όσα βιβλία...
Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η ελεύθερη βιβλιοθήκη «καρδιά» - Που θα τη βρείτε