Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Xαμηλή συμμετοχή για τα αναμνηστικά εμβόλια - Ποιο περιμένουν

Μέχρι στιγμής, οι αναμνηστικές δόσεις που χορηγήθηκαν δεν ξεπερνούν τις 12.000

Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την περασμένη Τετάρτη (14/09), όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 και το ενδιαφέρον τον πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής, οι αναμνηστικές δόσεις που χορηγήθηκαν δεν ξεπερνούν τις 12.000.

Με αφορμή τη μείωση των δεικτών της πανδημίας οι πολίτες στην Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες τόνισαν πρόσφατα πως οι ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων και των ασθενών με σοβαρές χρόνιες ασθένειες θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν τα νέα -ακόμη πιο επικαιροποιημένα- εμβόλια τα οποία προσφέρουν προστασία και από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές Όμικρον 4 και 5.

Η πρώτη παράδοση των εμβολίων αυτών αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τόνισε στην τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους και τότε θα ξεκινήσει και η διάθεσή τους, όπως είπε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κάποιος πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί με τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια ή θα περιμένει τα νεότερα.

«Η απάντηση επιστημονικά είναι ότι τώρα πρέπει να εμβολιαστεί», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν δίνουν καν την πληροφορία στον πολίτη ποιο εμβόλιο κάνει, «κάτι που εμείς ξεκάθαρα το κάνουμε από την έναρξη των εμβολιασμών», είπε συγκεκριμένα.

Αναμνηστικοί εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια: 11.721 άνθρωποι εμβολιάστηκαν σε τρεις μέρες

Συνολικά 11.721 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες εμβολιασμού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν την αρχική παραλλαγή της Όμικρον (ΒΑ.2) και όχι τις επικρατούσες ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα των εμβολιασμών, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη (14/09) έλαβαν την αναμνηστική δόση 2.139 πολίτες, την Πέμπτη (15/09) επιπλέον 5.392 πολίτες προχώρησαν στον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση και εχθές Παρασκευή (16/09) σε σύνολο 4.581 νέων εμβολιασμών οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ήταν 4.400.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ελάχιστοι πολίτες ακόμη και τώρα κάνουν για πρώτη φορά το βήμα του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, 147 άτομα έκαναν την πρώτη δόση του βασικού εμβολιασμού την περασμένη Τετάρτη (14/09) , 117 πολίτες εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση την Πέμπτη (15/09) και ακόμα 90 την Παρασκευή (16/09).

Οι εμβολιασμοί την Τετάρτη 14/09/22

Οι εμβολιασμοί την Πέμπτη 15/09/22

Οι εμβολιασμοί την Παρασκευή 16/09/22

Ποιοι θα κάνουν κατά προτεραιότητα τα νέα εμβόλια

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τα νέα εμβόλια προορίζονται για άτομα άνω των 12 ετών και μόνο για αναμνηστική δόση.

Προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Οι επιστήμονες κατάρτησαν μάλιστα και σχετικούς αναλυτικούς πίνακες, με τα νοσήματα τα οποία απαιτούν επιπλέον προστασία.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, επαγγελματίες υγείας και άτομα που διαμένουν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Επίσης, φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα υπάρχει διαθεσιμότητα και για τις παραλλαγές Ομικρον 4 και 5. Ωστόσο, «ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα πραγματοποιηθεί» πρόσθεσε και συμβούλευσε όλες τις παραπάνω ομάδες να μην περιμένουν τα νέα εμβόλια που θα έρθουν αργότερα και να εμβολιαστούν άμεσα.

Πηγή: iatropedia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν έρθει ήδη στη γη - Τι λέει έκθεση του Πενταγώνου
Εξωγήινο σκάφος που κρύβεται στο ηλιακό μας σύστημα θα μπορούσε να μας παρακολουθεί με μικροσκοπικούς ανιχνευτές, υποστηρίζει αξιωματούχος του...
Εξωγήινοι μπορεί να έχουν έρθει ήδη στη γη - Τι λέει έκθεση του Πενταγώνου
Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι από τις...
Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία