Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα - «Κοκτέιλ» με τη γρίπη το χειμώνα

Στα ψυγεία των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης 420.000 εμβόλια – Άρχισε «δειλά» ο εμβολιασμός

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να έχουμε έναν πιο ήπιο επιδημιολογικά χειμώνα.

Την ίδια ώρα απαιτείται προσοχή καθώς η πανδημία θα συνυπάρχει αυτόν το χειμώνα με την εποχική γρίπη, αν και η τελευταία δεν είναι απειλή αντίστοιχου μεγέθους με τον κορωνοϊό. Ήδη στα ψυγεία των φαρμακείων βρίσκονται τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης και έχει αρχίσει ο εμβολιασμός αν και «δειλά», κυρίως λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι τώρα.

Ο Δρ. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος, Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο «ΤyposThes», σημειώνει σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού ότι συνολικά υπάρχει μια αύξηση, η οποία είναι στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. «Μας δίνει μεν περισσότερες νοσηλείες, όμως δεν έχει επηρεάσει ακόμα τους «σκληρούς», όπως λέμε, δείκτες», αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ). Οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Θεσσαλονίκη (+12%).

Εποχική γρίπη και εμβολιασμός

Σε ότι αφορά την εποχική γρίπη, έχει ήδη αρχίσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός. «Η γρίπη θα συνυπάρχει αυτόν το χειμώνα με τον κορωνοϊό δεν είναι όμως μια απειλή αντίστοιχου μεγέθους, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο», ο οποίος επισημαίνει ότι από τη γρίπη χάνουμε ετησίως 200 ανθρώπους περίπου ενώ από τον κορωνοϊό μόνο την περασμένη εβδομάδα χάσαμε 104. «Άρα δεν είναι το ίδιο. Να μην τα αξιολογούμε ως ίδιας κατηγορίας απειλή», αναφέρει τονίζοντας ότι οι άνω των 60 πρέπει να εμβολιαστούν είτε με την τρίτη είτε με την τέταρτη ή και με πρώτη δόση κατά του κορωνοϊού, αν δεν έχουν κάνει. Και βεβαίως να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Επισημαίνει ότι αν κάποιος επιθυμεί να κάνει τα δυο εμβόλια στην ίδια χρονική στιγμή μπορεί, δεν θα του συμβεί κάτι. Ωστόσο επειδή κάποιος μπορεί να μη νιώθει άνετα με αυτήν την ιδέα, τα δυο εμβόλια μπορούν να γίνουν με απόσταση μερικών ημερών.

Ως προς το πότε αναμένουμε έξαρση της γρίπης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. «Από εδώ και πέρα την περιμένουμε», σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όπως έχει επισημάνει άλλωστε και ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, τα δυο προηγούμενα χρόνια ήμασταν προστατευμένοι για τα κρούσματα γρίπης επειδή χρησιμοποιούσαμε τη μάσκα και περιορίζαμε την μετάδοση.

Άρχισε «δειλά» ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Τα εμβόλια ήρθαν οπότε σιγά σιγά αρχίζει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός», επισημαίνει στο μεταξύ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, μιλώντας στο «ΤyposThes». Όπως λέει ο εμβολιασμός έχει αρχίσει αλλά πολύ δειλά. Ο καλός καιρός των προηγούμενων ημερών δεν βοήθησε, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχει χρόνος μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. «Καλό είναι αυτός που πρέπει να κάνει αντιγριπικό αν δεν έχει κάποιο κρυολόγημα και είναι καλά στην υγεία του να το κάνει γιατί μετά θα αρχίσουν τα κρυολογήματα και δεν θα μπορεί να το κάνει αν έχει συμπτώματα». Σημειώνεται ότι το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η παραγγελία που έγινε για τη φετινή περίοδο 2022-2023 από τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης φτάνει τις περίπου 420.000 αντιγριπικά εμβόλια.

Πρόκειται για εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ.

Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Φέτος δεν αποκλείεται να αρχίσει και λίγο νωρίτερα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την covid

Αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι έχουμε ήδη τα εμβόλια που «πιάνουν» τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Δεν προστατεύουν από μόλυνση, προστατεύουν και γι αυτές τις υποπαραλλαγές από  βαριά νόσο και από κατάληξη».

Αν κάποιος έχει κάνει δυο δόσεις αρχικού εμβολιασμού, θα κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ αν κάποιος εμβολιάζεται για πρώτη φορά, πρώτα θα εμβολιαστεί με το αρχικό εμβόλιο και μετά με το επικαιροποιημένο.

Πάντως δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια τι περιμένουμε το χειμώνα σε επίπεδο πανδημίας. «Οπωσδήποτε αναμένουμε έναν χειμώνα επιδημιολογικά καλύτερο από τον προηγούμενο. Δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής κάποια νέα παραλλαγή που να αλλάζει τα δεδομένα, ούτε υπάρχει κάπου στον κόσμο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Με τα σημερινά δεδομένα αναμένουμε έναν πιο ήπιο επιδημιολογικά χειμώνα σε ότι αφορά την Covid», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σε ότι αφορά τα μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ότι θα πρέπει να τα τηρούμε. «Να μην περιμένουμε πρόστιμο για να φορέσουμε μάσκα στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο ή όπου υπάρχει συνωστισμός», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Παραμένει η «πληγή» της έλλειψης φαρμάκων

Τεράστια «πληγή» παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα μας, με τους φαρμακοποιούς να δίνουν πραγματικό αγώνα για να βρουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων.

«Καμία καλυτέρευση, καμία βελτίωση. Το πρόβλημα γίνεται κάθε φορά και χειρότερο», επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Όπως εξηγεί πρόκειται συνήθως για φάρμακα πολυεθνικών εταιριών, όλων των κατηγοριών, που είναι γνωστά και στο εξωτερικό, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την Ελλάδα γεγονός που αυξάνει το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους.

Συνήθως πρόκειται για καινούργια φάρμακα για τα περισσότερα από τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα αφού δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση με όμοιο φάρμακο και ο ασθενής αναγκάζεται να πάει σε άλλη θεραπεία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα επισημάνει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και έχουν γίνει συσκέψεις για την επίλυσή του «δυστυχώς όμως το πρόβλημα γίνεται χειρότερο, παρά μειώνεται».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ