Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πότε θα κορυφωθεί το «κύμα» κορωνοϊού - Που οφείλεται η έξαρση

Τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχόλησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19 που συνεδρίασε την Πέμπτη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έναντι της Covid, ενώ αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, ειδικότερα, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη.

Ειδικότερα, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μίλησε χθες στο «ΤyposThes» στο νοσοκομείο μέσα δεν θα μπαίνει κανείς χωρίς μάσκα. Οι μάσκες είναι για όλους, γιατρούς, νοσηλεύτριες, ασθενείς, συνοδούς, επισκέπτες, τραυματιοφορείς κ.λπ. «Οι μάσκες στα νοσοκομεία σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητες. Δεν υπάρχει αν θέλω τη βάζω αν δε θέλω δεν τη βάζω, όταν πάω για επισκεπτήριο σε ένα νοσοκομείο», λέει χαρακτηριστικά. «Αν οι επιτροπές λοιμώξεων πουν ότι όποιοι μπαίνουν θα φορούν μάσκες, πρέπει να φορούν, αλλιώς δε θα μπαίνουν», τονίζει.

Σε ότι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκεί υπάρχει σύσταση για χρήση της μάσκας, λέει ο κ. Εξαδάκτυλος. «Δεν θα βάλουμε πρόστιμα, ούτε θα προτείνουμε πρόστιμα. Εμείς γιατροί είμαστε. Όταν σας δίνουμε φάρμακο δε σας λέμε ή το παίρνεις ή σου δίνουμε πρόστιμο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μιλάμε σε ανθρώπους που κατανοούν λίγο πολύ τι συμβαίνει », όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Με τη σύσταση μπερδευόμαστε ή  θέλουμε να μπερδευόμαστε. Λέμε δεν μου το επιβάλει κανείς. Αλλά και τα χάπια δεν σου επιβάλει κανείς να τα πάρεις. Όμως αν δεν τα πάρεις, έχεις και την ευθύνη του αποτελέσματος. Όμως εδώ το θέμα δεν αφορά μόνο τον καθένα προσωπικά αλλά και όλον τον κόσμο», επισημαίνει ο ίδιος τονίζοντας ότι μέσα στα νοσοκομεία πρέπει να φορούν όλοι μάσκα.

Η επιδημιολογική εικόνα

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη χώρα, με τον κορωνοϊό και τις λοιπές ιώσεις, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι «από τον κορωνοϊό πεθαίνει ο κόσμος, από τον κορωνοϊό είναι στην εντατική και από τον κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατευθούν. Επίσης οι ευπαθείς και μεγαλύτεροι σε ηλικία πρέπει να λαμβάνουν έγκαιρα αντιικά φάρμακα για να μην πεθαίνουν».

Εξάλλου, ο  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παρέθεσε, επεσήμανε ότι «έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid 19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο. Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19 αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα».

«Απελπιστικά χαμηλό» το ποσοστό εμβολιασμού

Σε ότι αφορά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο υπάρχει και μια παρανόηση, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού το τελευταίο εξάμηνο, είτε έχει κάνει κατά το παρελθόν 3 ή περισσότερες δόσεις ή και καμία, πρακτικά είναι ανεμβολίαστος. «Άρα οι άνω των 60 ετών, που υπολογίζονται σε 2 εκατ. στη χώρα μας, ιδανικό θα ήταν να είναι όλοι σήμερα εμβολιασμένοι. Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλούσαμε τελείως διαφορετικά, αλλά όμως δεν είναι. Σήμερα είναι εμβολιασμένοι 150.000, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό αυτό «απελπιστικά χαμηλό». Βεβαίως, όπως προσθέτει, υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα, όμως τόνισε ότι αυτά τα παίρνει κανείς αφού νοσήσει για να θεραπευτεί, ενώ το εμβόλιο το λαμβάνεις για να προλάβεις μια βαριά νόσο «και είναι πολύ καλύτερο φυσικά».

Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ότι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες που αρρωσταίνουν πρέπει να επικοινωνούν γρήγορα με το γιατρό τους για να πάρουν αντιικά φάρμακα και να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, ώστε να νοσούν ελαφρύτερα.

Τι αναμένουμε μετά τις γιορτές

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

«Λογικά θα πρέπει να αναμένει κανείς αύξηση αλλά στο παρελθόν πολλές φορές είχαμε και εκπλήξεις και είδαμε τα πράγματα να μην εξελίσσονται έτσι όπως τα αναμέναμε. Αλλά λογικό είναι να περιμένουμε ότι θα υπάρχει μετάδοση του ιού λόγω εκδηλώσεων και συνωστισμού κλπ.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

«Να πάμε όλοι με self test στο ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς καθώς η πιθανότητα να μεταδώσουμε είναι μειώνεται αρκετά», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. «Μάσκες θα έπρεπε να φοράμε ούτως ή άλλως όπου υπάρχει συνωστισμός, καλό θα ήταν τα παιδιά να κάνουν self test πριν επιστρέψουν στα σχολεία», είπε ακόμη ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας 

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως «τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV)» και προσθέτει:

 «Μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα - όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στη διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, όπως τα εμβόλια, και αποτελεσματική θεραπεία, όπως η αντιική θεραπεία κατά της Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
Εξαιτίας της επίσημης άρνησης του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία