Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυγά, «ασπίδα» προστασίας για την καρδιά - Πόσα μπορείτε να τρώτε την βδομάδα

Τέλος η «ενοχοποίηση» για τα αυγά – Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες

Υπάρχουν τροφές που μολονότι υπάρχουν στις επιλογές μας εκατομμύρια χρόνια, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν μας κάνουν καλό ή κακό. Σε αυτές που έχουν ενοχοποιηθεί περισσότερο, είναι το αυγό. Που το τρώνε οι άνθρωποι εδώ και 6.000.000 χρόνια.

Κατά τους New York Times απέκτησαν το κακό τους όνομα (πως έχουν πολύ χοληστερόλη) τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, όταν γιατροί υποψιάστηκαν πως τα υψηλά επίπεδα ορισμένων λιποπρωτεϊνών (μεταφέρουν τη χοληστερόλη σε όλο το σώμα), θα μπορούσαν να σχηματίσουν πλάκα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας.

Σήμερα ξέρουμε πως τα θετικά των αυγών είναι πολλά περισσότερα από τα αρνητικά.

Ναι μεν, είναι πλούσια σε χοληστερόλη -ένας κρόκος μπορεί να περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα-, αλλά έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε ποιοτικής μορφής πρωτεΐνη. Του τύπου που παίρνουμε από το αγελαδινό γάλα και το βόειο κρέας.

Γεγονός που τα καθιστά εναλλακτική του κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία κάνουν κακό στην καρδιά μας.

Περιέχει και βιταμίνες Β, Ε και D και θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τα μάτια και τα οστά. Είναι εν τω μεταξύ, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά.

Δηλαδή, παίρνουμε υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, με λίγες θερμίδες.

Κάποια αυγά είναι και εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Εξαρτάται από την τροφή που δίνεται στην κότα.

Παρεμπιπτόντως, το τι τρώει η κότα προσδιορίζει και το χρώμα του κρόκου.

Ας δούμε τι δίνει ο κρόκος και τι το ασπράδι

Πρωτεΐνη: τα ασπράδια έχουν 10.8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Ο κρόκος έχει 16.4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Λίπη: ο κρόκος έχει έναν αριθμό διαφορετικών τύπων λίπους, με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα). Το προϊόν αφυτό προσφέρει και πολυακόρεστα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων Τα ασπράδια δεν έχουν λιπαρά.

Βιταμίνες: βιταμίνες υπάρχουν στον κρόκο  (λιποδιαλυτές βιταμίνες A, E, D και K, όπως και σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β2, Β12 και φυλλικού οξέως). Το ασπράδι περιέχει πολύ μικρότερες ποσότητες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μεταλλικά στοιχεία: ο κρόκος έχει ποικιλία από μέταλλα που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας (πχ σελήνιο, φώσφορο και ιώδιο). Το ασπράδι περιέχει πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Θερμίδες: ένα τυπικό -μέτριο- αυγό περιέχει λιγότερες από 70 θερμίδες. Στα ασπράδια υπάρχουν 15 θερμίδες και στον κρόκο 52 θερμίδες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι για χόρταση.

Δηλαδή, δεν μπορούμε να τρώμε όσα θέλουμε κάθε ημέρα, αν το ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας.

To “δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από 3 αυγά κάθε εβδομάδα” του ‘60 έχει απορριφθεί και πλέον ζητούμενο είναι η ποσότητα που ‘δίνει’ την ισορροπία στην καθημερινή μας διατροφή.

Μέχρι νεοτέρας, η αμερικανική American Heart Association συνιστά ένα ολόκληρο αυγό ή δύο αυγά με μόνο τα ασπράδια την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής, για την καρδιά, διατροφής.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων αυγών μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας.

Ερευνητές στο Boston University μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 2.300 ενήλικες και είδαν ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων αυγών την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Έτσι υποδηλώθηκε ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς. Προφανώς και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Πηγή: news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους