Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

"Πόλεμος" του Facebook ενάντια στις ψεύτικες ειδήσεις!

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Επιχειρεί να βάλει τάξη στις δεκάδες ψεύτικες ειδήσεις από sites "φαντάσματα"

Αποφάσισε, τελικά, το Facebook ότι πρέπει να βάλει σε «τάξη» το timeline των χρηστών του, που συχνά βλέπουν να παρελαύνουν δεκάδες ψεύτικες ειδήσεις, ανάμεσα στις αναρτήσεις των φίλων τους. Σε συνεργασία με την Poynter International Fact-Checking Network, που έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο, της διασταύρωσης δηλαδή των ειδήσεων και το κατά πόσο πρόκειται για hoax ή πραγματικότητα, πλέον θα αξιολογεί τα άρθρα που δημοσιεύει ο καθένας και μάλιστα θα παραπέμπει στην διάψευση, σε περίπτωση που πρόκειται για ψεύτικη είδηση. 

«Έχουμε ευθύνη να μειώσουμε την διασπορά ψευδών ειδήσεων» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Facebook Adam Mosseri, στην Washington Post και προσθέτει πως αυτό θα γίνει με σεβασμό στην δημοσίευση όλων των απόψεων, καθώς το κοινωνικό δίκτυο δεν θα πάψει να είναι ένας χώρος όπου ο καθένας από τους πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες του μπορεί να εκφραστεί. 

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί ως εξής: Αν ένα θέμα στο Facebook είναι εξακριβωμένα ψεύτικο, λέγοντας για παράδειγμα πως κάποιος διάσημος πέθανε, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε οι χρήστες θα βλέπουν στην «είδηση» μια ειδοποίηση πως το θέμα έχει «καταρριφθεί». Όσοι επιχειρούν να αναπαράγουν την είδηση που έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό (να κάνουν share δηλαδή) θα βλέπουν επίσης μια ειδοποίηση εν είδη συναγερμού πριν την ανεβάσουν. Επιπλέον, οι αναρτήσεις με αυτόν τον χαρακτηρισμό θα εμφανίζονται τελευταίες στο timeline.

Θα δίνεται ακόμα η δυνατότητα στον χρήστη να κάνει αναφορά στην ψεύτικη είδηση, ή να στέλνει απευθείας σε μήνυμα την διάψευσει σε αυτόν που την έχει ανεβάσει. 

«Ψάχνουμε ιστοσελίδες που παρουσιάζονται σαν αξιόπιστες, αλλά δεν είναι», λέει ο Adam Mosseri και προσθέτει πως δεν υπάρχει ήδη καταρτισμένη «blacklist» με τα σάιτ αυτά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν: Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Μη ορθή μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο για την καταπολέμησητης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διαπίστωσε η...
Κομισιόν: Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Τροχαίο στη Ναύπακτο: «Δεν πρόλαβα να φρενάρω, μάλλον κόλλησε το γκάζι»
Ο ηλικιωμένος άνδρας υποστήριξε ότι κόλλησε το γκάζι στο αυτοκίνητό του και για τον λόγο αυτό προκάλεσε το σοκαριστικό τροχαίο στη Ναύπακτο
Τροχαίο στη Ναύπακτο: «Δεν πρόλαβα να φρενάρω, μάλλον κόλλησε το γκάζι»