Η νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο για ένα αντιγηραντικό χάπι
Λιγότερο φαί ωφελεί την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε, επειδή έτσι προστατεύουμε τα κύτταρα του οργανισμού από τη πρόωρη γήρανση καθώς και μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η ακραία δίαιτα δεν αρέσει σε πολλούς ανθρώπους, αλλά η νέα έρευνα τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα «αντι - γήραντικό χάπι». Η εξελικτικός βιολόγος δρ Margo Adler, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η λιγότερη τροφή οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών της «κυτταρικής ανακύκλωσης» και των μηχανισμών επιδιόρθωσης του σώματος.
Τι είναι η αυτοφαγία
Η Δρ Adler, του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, πιστεύει ότι αυτή η ικανότητα του οργανισμού βοηθάει τα ζώα να συνεχίζουν να αναπαράγονται όταν τα τρόφιμα είναι λιγοστά. Τα σώματά τους προσαρμόζονται μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των θρεπτικών ουσιών που αποθηκεύονται στα κύτταρα.
«Αν και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπορεί να είναι απλώς μια παρενέργεια της αυστηρής δίαιτας, μια καλύτερη κατανόηση αυτών των κυτταρικών μηχανισμών ανακύκλωσης που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερη ζωή για τους ανθρώπους», δηλώνει η επιστήμονας.
Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως αυτοφαγία, είναι απαραίτητη για την επιβίωση των νεογνών, όταν χάνουν ξαφνικά τον εφοδιασμό τους σε θρεπτικά συστατικά από τον πλακούντα, αλλά δεν πίνουν ακόμη γάλα. Εξυπηρετούν τις ανάγκες του οργανισμού τους ανακυκλώνοντας τα δικά τους κύτταρα και απελευθερώνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η αυξημένη κυτταρική ανακύκλωση μπορεί να ευθύνεται για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων στις πολύ χαμηλές διατροφές.
Η δρ Adler δήλωσε: «Αυτή η δράση έχει αποδειχθεί σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, σε είδη όπως μύγες και ποντίκια». Είναι πιθανό λοιπόν, εξηγεί η ειδικός να μπορεί να παραχθεί ένα φάρμακο που να μιμείται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας.
Η αυστηρή δίαιτα κατά του διαβήτη, τον καρκίνο και την άνοια
Γράφοντας στο περιοδικό BioEssays, είπε ότι η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι εξελίχθηκε για να βελτιώσει την επιβίωση σε περιόδους λιμού. «Τα περισσότερα ζώα στην άγρια φύση πεθαίνουν από παράσιτα ή κυνηγούς. Δεδομένου ότι ο διαιτητικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής στο εργαστήριο, είναι απίθανο να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα άγρια ζώα, τα οποία γενικά δεν ζουν αρκετά ώστε να πάσχουν από καρκίνο και άλλες θανατηφόρες αρρώστιες».
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι ο αυστηρός περιορισμός στη διατροφή μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και μπορεί να ανατρέψει ακόμη και το διαβήτη. Οι άνθρωποι που περιορίζουν τις θερμίδες ή να συνδυάζουν δίαιτες με άσκηση συνήθως βελτιώνουν την αρτηριακή τους πίεση, το σωματικό τους λίπος και τα επίπεδα χοληστερόλης, το καρδιακό ρυθμό και το βάρος. Αυτοί οι παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών . Όμως, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της πυκνότητας των οστών, απώλεια μνήμης, ζάλη και κατάθλιψη.
Το 2012, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να αποκρούσει το διαβήτη, τον καρκίνο και την άνοια. Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει την ανάγκη να μειωθεί η πρόσληψη τροφής κατά περίπου 40% για να ζήσουν 20 έως 30% περισσότερο.