Όσο νωρίτερα κόψουμε τις κακές συνήθειες τόσο το καλύτερο για την εγκεφαλική μας υγεία
Βρετανοί ειδικοί συμβουλεύον ότι μια καλή διατροφή, η αποχή από τον καπνό, η σωματική άσκηση και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ είναι πιο σημαντικά από τη γενετική, για τον περιορισμό του κινδύνου της νόσου του Alzheimer. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνουμε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες βοηθούν στην προστασία έναντι της θανατηφόρας εγκεφαλικής νόσου, είπαν.
Αντί όμως να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πάντα με τη μία, ο καθηγητής John Gallagher προτείνει να αλλάζουμε μόνο ένα πράγμα τη φορά. «Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλουν άμεσα στην τεράστια αύξηση στα ποσοστά άνοιας που βλέπουμε στη χώρα μας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική επίδραση του τρόπου ζωής στον κίνδυνο άνοιας. Ο τρόπος ζωής στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στην νόσο σε μεγάλη ηλικία, είναι πιο σημαντικός από τη γενετική».
«Για παράδειγμα, αν κάνετε μέτρια άσκηση, αν έχετε μια υγιεινή διατροφή, αν δεν καπνίζετε και δεν πίνετε πολύ αλκοόλ, τότε είναι λιγότερο πιθανό να πάθετε άνοια από ό, τι αν κάνετε αυτά τα πράγματα», ολοκλήρωσε ο καθηγητής.
Ο κ. Gallacher, από το Ινστιτούτο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του πανεπιστημίου του Cardiff, πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να υιοθετούμε από νωρίτερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσουμε τον κίνδυνο της άνοιας. Υπάρχουν μόνο τεράστια οφέλη αν αλλάξετε προς το καλύτερο τον τρόπο που ζείτε».
Αύξηση ακόμη και 20%
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξει ο τρόπος ζωής και όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, εξηγεί ο καθηγητής. «Θα συμβούλευα τους ανθρώπους, αν εξετάσουμε όλα αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ούτω καθεξής, αρχικά θα πρέπει να διαλέξουμε ένα και να το αλλάξουμε. Όταν το καταφέρουμε, μετά να επιλέξουμε ένα άλλο και να το αλλάξουμε και αυτό. Όχι όλα μαζί!».
Κατά μέσο όρο, ο τρόπος ζωής θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο έως και 20% και τα γονίδια 5-6%. «Είναι μια τεράστια αύξηση στον κίνδυνο και θα μπορούσε να αναιρεθεί τόσο εύκολα. Δεν πρόκειται μόνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η όλη διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Η δρ Laura Phipps, από την έρευνα αλτσχάιμερ στη Βρετανία δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται της νόσο του Alzheimer ως μια ασθένεια που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά ξέρουμε ότι αρχίζει να αναπτύσσεται χρόνια πριν τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη μέση ηλικία μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία μας μελλοντικά. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και να βρούμε τρόπους για την πρόληψη αυτής της καταστροφικής ασθένειας», κατέληξε η ειδικός.