Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέντε μύθοι για το αδυνάτισμα

Ποια κόλπα και τρικ δεν είναι και τόσο… μαγικά

Ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια για δίαιτες express. Πιστεύουμε πως  εφαρμόζοντας αυτές τις δίαιτες, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς κόπο και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.  Ας αναλύσουμε λοιπόν πέντε από αυτά τα μαγικά κόλπα αδυνατίσματος που κάνουν «θαύματα» και ας μιλήσουμε για τους επικρατέστερους μύθους γύρω από το αδυνάτισμα.

Το πολύ νερό αδυνατίζει

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το νερό βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών, ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία, ελαττώνει την πείνα, διευκολύνει λίγο τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με κάποια μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό συμβαίνει, όταν είμαστε δραστήριοι ώστε να χρησιμοποιηθεί το λίπος ως καύσιμο και όχι όταν καθόμαστε στον καναπέ, Σε καμία περίπτωση το νερό δεν «λιώνει» τα λίπη, ούτε αδυνατίζει από μόνο του! Αν λοιπόν τρώμε το «καταπέτασμα» το νεράκι δεν θα μας σώσει!

Το αργό μάσημα αδυνατίζει

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 10-15 λεπτά να αντιληφθεί το μήνυμα ότι χόρτασε. Τρώγοντας λοιπόν αργά και συγκεντρωμένα δίνουμε την ευκαιρία στο μηχανισμό καταστολής της πείνας να αντιληφθεί έγκαιρα ότι χορτάσαμε, κάνοντας έτσι μια μικρή ποσότητα τροφής να φαίνεται μεγαλύτερη απ' ότι είναι στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα και απόλαυση. Αν όμως τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή τρώμε διαβάζοντας κάτι, το οποίο μας αποσπά την προσοχή από την απόλαυση του φαγητού μας και δεν συνειδητοποιούμε την ποσότητα που τρώμε, τότε όσο αργά και να τρώμε, δεν πρόκειται να χάσουμε γραμμάριο δυστυχώς!

Αδυνατίζοντας μπορεί να αλλάξει το σχήμα του σώματός μας

Αυτό είναι λάθος! Το σχήμα του σώματος μας δεν μπορεί να μεταβληθεί παρά μόνο σε γενικές γραμμές (μικροβελτιώσεις). Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αλλάξει την κατανομή του λίπους διότι αυτό είναι προκαθορισμένο από το DNA του καθενός. Άρα λοιπόν, με το αδυνάτισμα ή την γυμναστική αυτό που ουσιαστικά θα αλλάξει είναι οι διαστάσεις και όχι το σχήμα ή οι επιμέρους αναλογίες μας.

Μαγικές τροφές που αδυνατίζουν

Αυτό και αν είναι μύθος! Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά τροφή που μπορούμε  να φάμε σε ανεξέλεγκτες ποσότητες και, αντί να παίρνουμε βάρος, να χάνουμε. Όταν αναφερόμαστε σε τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα, εννοούμε τροφές με λίγες θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλα, όπως π.χ. ωμά λαχανικά, και μπορεί να επωφεληθούμε από αυτές, όταν τις καταναλώνουμε με μέτρο και σε συνδυασμό με σωστή και ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Η μονοφαγία αδυνατίζει

Οι χημικές δίαιτες που βασίζονται στη μονοφαγία, τύπου να τρώμε μόνο σταφύλι ή μόνο ανανά για κάμποσες μέρες, είναι ο,τι χειρότερο για τον οργανισμό μας. Καμία τροφή δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα στη περίπτωση του αδυνατίσματος η ποικιλία στη διατροφή μειώνει το σύνδρομο στέρησης και αυξάνει τη γευστική απόλαυση και την πιθανότητα λήψεως όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες υπηρεσίες πρόληψης προσφέρουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
«Tο φαρμακείο της γειτονιάς πρωτοστατεί στην προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου
Νέες υπηρεσίες πρόληψης προσφέρουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης