Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ποιες τροφές μας «προσφέρουν» την βιταμίνη αντιγήρανσης

Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης D

Πολλοί ειδικοί αντιμετωπίζουν την βιταμίνη D περισσότερο ως ορμόνη παρά ως βιταμίνη, επειδή παράγεται από το σώμα μας με φυσικό τρόπο όταν η επιδερμίδα μας έρχεται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων, την ανάπτυξη των οστών, τη νευρομυϊκή λειτουργία, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής διάθεσης, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής.

Η βιταμίνη D είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή βιταμίνη D, θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος του ασβεστίου στο αίμα με τη λήψη του από τα οστά σας, διαδικασία η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να διατηρήσει την υγεία των οστών καθώς γερνάει.

Δυστυχώς, η ικανότητα του σώματός μας να παράγει βιταμίνη D μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και αυτός είναι ο λόγος που η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D και που πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι εκείνες οι τροφές οι οποίες μας παρέχουν αυτή την τόσο απαραίτητη βιταμίνη σε αφθονία.

Σολομός: Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης D, ειδικά αν πρόκειται για ψάρι που δεν προέρχεται από ιχθυοτροφείο. Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D από όλες τις γνωστές τροφές αντιγήρανσης.

Εμπλουτισμένο γάλα: Υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αγορά αρκετά προϊόντα που περιέχουν επιπλέον ποσότητα βιταμίνης D και μαζί με το ασβέστιο που έχει το γάλα από μόνο του, αποτελεί ιδανική τροφή για την καλή υγεία των οστών.

Μουρουνέλαιο: Το μουρουνέλαιο είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση για τη βιταμίνη D. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), τα οποία είναι επίσης καλοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά.

Αυγά: Ένα αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής περιέχει 26,50 IU βιταμίνης D, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης. Ένα γεύμα με δύο μεγάλα αυγά περιέχει περίπου το ένα δέκατο της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, ακριβώς όπως κάνει και το ανθρώπινο σώμα. Η ποικιλία μανιταριών portobello έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D (400 IU/85gr). Τα μανιτάρια shiitake θεωρούνται επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D (17,40 IU/85gr). Τα μανιτάρια μεγαλώνουν φυσιολογικά στο σκοτάδι, αλλά ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται πλέον σε υπεριώδες φως για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ