Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Να τρώω ζυμαρικά ολικής αλέσεως;

Τι απαντούν οι ειδικοί διατροφολόγοι για τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Υπάρχει ένας «μπακαλίστικος» κανόνας που ακολουθούμε όταν συγκρίνουμε καφέ τροφές με λευκές: Κερδίζουν πάντοτε αυτές με το γήινο χρώμα. Ωστόσο, αυτή η λογική δεν είναι πάντοτε σωστή. Για παράδειγμα, τα αυγά με λευκό κέλυφος δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από αυτά με καφέ κέλυφος. Τα ζυμαρικά, όμως, είναι άλλη περίπτωση. Τέσσερις ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πολύ πιο υγιεινά. Ας δούμε γιατί.

Τα ζυμαρικά από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως διατηρούν τα τρία βασικά μέρη του πυρήνα του κόκκου: το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο, μας λέει η Αλίσια Ρομάνο, διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Tufts. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζυμαρικά μας να είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων ζυμαρικών ολικής άλεσης καλύπτουν το 23% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες – ενώ το λευκά ζυμαρικά 9% - αλλά και το 16% των πρωτεϊνών σας.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης «είναι πιο ογκώδη στο έντερο και πιο χορταστικά άρα συνεισφέρουν στον έλεγχο της όρεξης και του βάρους», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μαρκ Περέιρα, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες έχουν προβιοτική δράση, η οποία προωθεί την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, συμπληρώνει ο Μέτε Κρίστενσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα της διατροφής, της άσκησης και του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι αγοράζουμε. Θέλουμε να γράφει στην ετικέτα «100% ολικής άλεσης».

«Επιλογή υγείας»

«Αν σας ενδιαφέρει η υγεία σας, η επιλογή είναι καθαρή», υποστηρίζει ο Γουόλτερ Γουίλετ, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Έχουμε πλέον πολλές μελέτες στη διάθεσή μας, σύμφωνα με τις οποίες όσοι προτιμούν λευκά ζυμαρικά έχουν υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων σε σύγκριση με όσους προτιμούν ζυμαρικά ολικής αλέσεως».

Η αλλαγή είναι πάντοτε δύσκολη όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν πως αξίζει τον κόπο.

typosthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ