Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επεκτείνεται η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών του δημoσίου προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη διεύρυνση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα.

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις αυτές της κυβέρνησης σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί «πλεονάζοντος» προσωπικού, «ανοίγει το δρόμο» για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο. «Πολύ φοβόμαστε ότι κάτω από την πίεση της τρόικας και τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό η κυβέρνηση αργά η γρήγορα θα προχωρήσει σε απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα. Ο υπουργός μίλησε για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά στην Ελλάδα του 2011 και με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, για τίποτα δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι», τόνισε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Π. Κετικίδης και πρόσθεσε: «Θα υπάρχει γενικευμένη αντίδραση δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει ένα τέτοιο μέτρο».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες είπε ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δεν περιορίζεται μόνο στους αναδιαρθρούμενους φορείς, δηλαδή στους φορείς που συγχωνεύονται, κλείνουν ή συρρικνώνονται, αλλά γενικότερα στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «μπορεί να μιλάμε για κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Μπορεί να μιλάμε ακόμη και για μικρά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία είναι έξω από τον πυρήνα της κεντρικής Διοίκησης».

Διότι, όπως υποστήριξε, «δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κανείς να υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες σε φορείς οι οποίοι διατηρούνται γιατί πρέπει να διατηρηθούν και από την άλλη μεριά να στέλνονται στην εργασιακή εφεδρεία πάρα πολύ χρήσιμοι και καταρτισμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι φορέων που καταργούνται, αλλά είναι χρήσιμοι για άλλους φορείς. Άρα, πρέπει να φτάσουμε σε μια δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας εκεί όπου κάνουμε πραγματική οικονομία και πραγματική περικοπή, εκεί όπου εντοπίζουμε προσωπικό που δεν καλύπτει πραγματικές ανάγκες και αυτό το κάνουμε ήδη». Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη φύγει προ ημερών σχετικές εγκύκλιοι προκειμένου αυτός ο έλεγχος να ολοκληρωθεί από όλα τα Υπουργεία πάρα πολύ σύντομα και να δημιουργηθεί αυτή η δεξαμενή. Ωστόσο, όταν ο υπουργός ερωτήθηκε αν η τρόικα έχει θέσει θέμα απολύσεων στο δημόσιο είπε: Ποτέ δεν υπήρξε θέμα άμεσων απολύσεων. Υπάρχει στο Μνημόνιο το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στο Ράδιο 9 είπε ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, αν δεν μπορεί να απορροφηθεί, «δεν μπορεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να είναι χρήσιμο για κάποιο έργο, που αφορά το κοινωνικό σύνολο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η υπηρεσία δεν υπάρχει για το εαυτό της.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, όσοι ενταχθούν στο θεσμό της εφεδρείας, για ένα χρόνο θα έχουν ναι μεν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά θα παίρνουν το 60% των αποδοχών τους και από κει και μετά θα μπαίνουν σε λίστες του ΑΣΕΠ για να προτιμηθούν στις νέες θέσεις που θα προκηρύσσονται. Πλην όμως, όπως τονίζει ο κ. Κετικίδης, «είναι αδιανόητο οι προσλήψεις να γίνονται μόνο από αυτούς τους εργαζόμενους γιατί τότε το μέτρο θα είναι άδικο για τους νέους που και αυτοί πρέπει να βρουν δουλειά». Οι προσλήψεις θα γίνονται πιθανόν με ποσόστωση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ισχύει και ο κανόνας που λέει ότι για κάθε 10 αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόληψη. Όσο για την πιθανή απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κετικίδης επισημαίνει: «Ποιος θα προσλάβει έναν 50χρονο ή 55χρονο, που θα έχει και 25 χρόνια προϋπηρεσίας. Δε θα τον συμφέρει μισθολογικά τον ιδιώτη. Αυτοί οι άνθρωποι που θα ήθελαν λίγα χρόνια για να βγουν στην σύνταξη δε θα μπορούν να συμπληρώσουν τα συντάξιμά τους. Αυτά είναι τραγικές καταστάσεις. Θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους». Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ εκφράζει την ελπίδα να δοθεί μια άλλη λύση γιατί αλλιώς «δε θα μιλάμε απλά για αύξηση της ανεργίας αλλά για έκρηξη».

Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 10 Σεπτεμβρίου διοργανώνει η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης για τις περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.

«Παρακολουθούμε όλοι μας μια πρωτοφανή και δραματική επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το μνημόνιο, το οποίο αποδείχθηκε ένα μεγάλο και τραγικό λάθος, το μεσοπρόθεσμο που οδήγησε σε νέες περικοπές, εξαθλίωση και ανεργία, σηματοδοτούν την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται ότι οι μειώσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων προσεγγίζουν ή ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ