Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;

O δερματολόγος Howard Sobel μάς εξηγεί ποιοι παράγοντες μάς κάνουν να γκριζάρουμε πιο νωρίς, πέρα από την λανθασμένη πληροφόρηση που υπάρχει πάνω σε αυτό.

Ποιες κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε λευκές τρίχες από μικρή ηλικία και αυτό να επιδεινωθεί με γρήγορους ρυθμούς; O αμερικανός δερματολόγος Howard Sobel μάς λύνει τις απορίες, βοηθώντας μας να ξεχωρίσουμε τα πραγματικά ανησυχητικά σημάδια από τα ... υποτιθέμενα ανησυχητικά.

Αν δούμε λίγες τρίχες να ασπρίζουν, σύντομα θα ασπρίσει μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού μας.

Μύθος: Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλους. Όταν κανείς φτάσει τα 30, είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες άσπρες τρίχες. Όμως, ενώ ορισμένοι συνεχίζουν να γκριζάρουν διαρκώς περισσότερο χρονιά με τη χρονιά, άλλοι παραμένουν σε σταθερά επίπεδα για αρκετά έτη.

Αν αφαιρέσουμε μια άσπρη τρίχα, θα εμφανιστούν άλλες δύο στο ίδιο σημείο.

Μύθος: Η αφαίρεση μιας λευκής τρίχας δεν σημαίνει αύξηση του αριθμού αυτών που θα εμφανιστούν στη θέση της, αλλά ότι η επόμενη που θα βγει εκεί θα είναι και αυτή άσπρη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην τις αφαιρούμε, γιατί μπορεί να καταστρέψουμε το θύλακα του κεφαλιού και τελικά να μην βγει άλλη τρίχα στο ίδιο σημείο – είτε λευκή, ούτε στο φυσικό μας χρώμα.

Η ηλικία στην οποία η μητέρα μας απέκτησε άσπρες τρίχες δείχνει την ηλικία στην οποία θα αποκτήσουμε κι εμείς.

Αλήθεια: Η κληρονομικότητα συνήθως επηρεάζει το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο, εφόσον περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο (όπως θα δούμε παρακάτω)

Το κάπνισμα και ο ήλιος μάς κάνουν να ασπρίζουμε νωρίτερα.

Αλήθεια: Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τα χημικά συστατικά του καπνού επηρεάζουν τα επίπεδα της μελανίνης στον οργανισμό, η οποία σχετίζεται, μεταξύ άλλων, και με το χρώμα των μαλλιών. Κατά συνέπεια, πρέπει να πούμε «όχι» στο κάπνισμα και να αποφεύγουμε, όσο γίνεται, την ατελείωτη έκθεση στον ήλιο.

Το υπερβολικό άγχος αυξάνει τις λευκές τρίχες.

(Πιθανή) Αλήθεια: Τα επίπεδα της μελανίνης που μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, σε συνδυασμό με το στρες, κάνουν κάποιον που έχει προδιάθεση να γκριζάρει, να του συμβεί νωρίτερα. Όταν νιώθουμε υπερβολικά καταβεβλημένοι και αγχωμένοι, λοιπόν, εισπνέουμε από την κοιλιά, εκπνέουμε αργά και αυτή η μέθοδος μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους.

Αν βάφουμε τα μαλλιά μας συνέχεια, γκριζάρουν περισσότερο.

Μύθος: Αυτό είναι εντελώς λάθος, εφόσον η βαφή των μαλλιών δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τις άσπρες τρίχες. Όμως, αν το κάνουμε σε υπερβολικό βαθμό, η υγεία των μαλλιών μας βλάπτεται, οπότε είναι απαραίτητο να τους κάνουμε μια βαθιά περιποίηση μια φορά την εβδομάδα.

Αν αποκτήσουμε λευκές τρίχες όσο είμαστε νέες, αυτό σημαίνει ότι γερνάμε νωρίτερα από τις συνομήλικές μας.

Μύθος: Ακόμα κι αν ανήκουμε στο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βλέπουν άσπρες τρίχες πριν από τα 30 (ίσως και πριν από τα 20), αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με το πόσο γρήγορα γερνάμε. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε – εφόσον, τελικά, το άγχος είναι αυτό που θα μας κάνει να γκριζάρουμε νωρίτερα.

Συνοψίζοντας, ο Sobel επισημαίνει ότι η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα αποκτήσουμε λευκές τρίχες. Όλα τα άλλα, είναι απλώς μύθοι.

womantoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ