Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, το «1984» του Όργουελ έχει ξαναγίνει μπεστ σέλερ

Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, το «1984» του Όργουελ έχει ξαναγίνει μπεστ σέλερ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Στη λίστα της Amazon

Άβυσσος η ψυχή των αναγνωστών: Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επαληθευτεί γιατί το αναγνωστικό κοινό μπορεί να στρέφεται στο ένα ή το άλλο έργο και -ακόμη περισσότερο- θα ήταν έωλο να έβγαιναν συμπεράσματα για τις τάσεις που αντανακλούν οι επιλογές του.

Ό,τι αξία πάντως κι αν έχει, στη λίστα βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις αυτές τις ημέρες έχει επανέλθει ένα βιβλίο ηλικίας επτά δεκαετιών: Το 1984 του Τζορτζ Όργουελ.

Το πρωί της Τετάρτης (ώρα Αθήνας), στο διαδικτυακό Amazon το 1984 βρισκόταν στην κορυφή των μπεστ σέλερ για τα βιβλία. H λίστα ανανεώνεται σε ωριαία βάση, και το έργο του Όργουελ βρισκόταν στην κορυφή για αρκετές ώρες.

Όσο κι αν ο «δείκτης» μπορεί να είναι ρευστός, δεν υπάρχει καμία (εκδοτική) εξέλιξη που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ένα βιβλίο γραμμένο πριν από 68 χρόνια εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση.

Αν και το πιο διάσημο γύρω από το βιβλίο είναι ο «Μεγάλος Αδελφός» και η συνεχής παρακολούθηση, η δυστοπία που φαντάστηκε ο Όργουελ είχε ως κεντρικό στοιχείο την ποδηγέτηση του κοινού με χρήση καινοφανών όρων -κάτι που έχει περάσει ως «οργουελιανό newspeak» (όρος που, ομολογουμένως, ίσως χρησιμοποιείται κάποιες φορές άστοχα όταν κάποιος θέλει να καταγγείλει μία φράση ως εσκεμμένη και υστερόβουλη διαστρέβλωση).

Η λίστα του Amazon με τα best seller το πρωί της Τετάρτης:

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Reuters: Στο 1% ως 1,5% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016

Έφτιαξε πίτσα από φύλλα χρυσού που την ονόμασε «Τραμπ» - 10.000 δολάρια η τιμή της