Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό η προαναγγελία δημοψηφίσματος

Βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό η προαναγγελία δημοψηφίσματος
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς προανήγγειλε δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή – Καταιγισμός αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Ακόμα και τους βουλευτές του κόμματός του αιφνιδίασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλοντας από το βήμα της Βουλής, τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» η νέα δανειακή σύμβαση και ρίχνοντας έτσι το «μπαλάκι» στο λαό για το αν θα δεχθεί ή όχι τη νέα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης. Η σημερινή συνεδρίαση αναβάλλεται και αύριο, Τετάρτη, θα αρχίσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. «Είναι μία εθνική απάντηση με αρχές και κανόνες που θα δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν τον ισχυρό και κυρίαρχο λόγο και τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στη δημοκρατική συμμετοχή και δεν την φοβόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, είπε: «Να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να μείνουμε στην Ευρώπη ή να γυρίσουμε στη δραχμή».

«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και όχι στη μέση» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας για άλλη μια φορά τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Ορισμένοι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ανακόψουν την πορεία του τόπου. Θα ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση δήθεν στο όνομα των πολιτών. Ζούμε σε μια συντεταγμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία με κανόνες. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και όχι στη μέση της». Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης. «Για εμάς είναι ακόμη στο τραπέζι αλλά για ουσιαστική πολιτική, για το που πάει η χώρα, όχι για να μοιράσουμε εξουσία ή να παίξουμε τους κομπάρσους των συμφερόντων» Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ στα θέματα της διαφάνειας, του φορολογικού συστήματος, της αξιοκρατείας στο Δημόσιο και στις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. «Οι στόχοι είναι δύο: η αναθεώρηση του Συντάγματος και να υπάρξει συμφωνία στις επόμενες εκλογές όποια κι αν είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις αλλαγές και η αντιπολίτευση να την στηρίξει».       

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με ένα ευχαριστώ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στάθηκαν στο ύψος των ιστορικών στιγμών όπως είπε ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο. «Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ανοίγει μία νέα εποχή για την Ευρώπη και μία νέα εποχή για την Ελλάδα. Εξασφαλίσαμε μία πολύ σημαντική μείωση των βαρών μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν πριν από δύο εβδομάδες αυτή εδώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν στεκόταν στο ιστορικό της ύψος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και τον καθένα σας για αυτόν τον αγώνα που δίνουμε μαζί. Για το θάρρος, την υπομονή και την αντοχή. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά το δημόσιο συμφέρον» είπε ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ως επιτυχία, ανακούφιση και δικαίωση χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. «Οι εταίροι μας δεν είναι εχθροί μας. Θέλουν να πετύχουμε και όχι να αποτύχουμε. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «πετύχαμε όχι μόνο να δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο αλλά και να μας διαγράψουν ένα μέρος του χρέους. Είναι μία ανακούφιση». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις, όπως επίσης και με τις συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων.  

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση από το 2004, με μία διακοπή «που τελικά δεν έπρεπε να γίνει» για τον προϋπολογισμό του 2009. Παράλληλα σημείωσε ότι στις συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες της Ε.Ε. έγινε αντιληπτό ότι «χρειάζεται μεγάλη εποπτεία» και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, που αποδείχθηκε ότι εμφάνιζαν πλαστά οικονομικά στοιχεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του και στα όσα διαδραματίστηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και στη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσοι νομίζουν ότι θα μείνουν αλώβητοι κάνουν λάθος. Δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση αλλά το δημοκρατικό πλαίσιο που κερδήθηκε με αγώνες δεκαετιών. Δεν δικαιολογώ τη βία αλλά συμμερίζομαι την οργή του κόσμου  από αυτά που παραλάβαμε. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε την ιστορία αλλά να την φτιάξουμε. Να μην επαναλάβουμε την διαίρεση και τον διχασμό που πλήγωσαν τη χώρα. Μόνο όταν είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι τα καταφέρνουμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και αναρωτήθηκε: «Θέλει η πλειοψηφία της χώρας να καλλιεργηθεί το μίσος μεταξύ μας; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα; Να θεωρούμε ηρωισμό ότι ματαιώσαμε εθνικές παρελάσεις; Αν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού; Υπονομεύοντας βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς; Να θεωρούμε ηρωισμό το μούντζωμα έναντι του διαλόγου; Ποιος πραγματικά πιστεύει σε αυτές τις λύσεις;».


Πιθανότατα τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα

Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης μιλώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πιθανότητα τον Ιανουάριο, καθώς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης. Δύο είναι οι δρόμοι που έχει να επιλέξει η κυβέρνηση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τον νέο νόμο. Η πρώτη επιλογή είναι η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί πρώτα από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές, ακολουθεί νέα ψηφοφορία όπου οι βουλευτές θα ψηφίσουν ναι ή όχι στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η πλειοψηφία που απαιτείται να επιτευχθεί στη Βουλή είναι αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη συνέχεια, απαιτείται συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος. Αν η κυβέρνηση επιλέξει τον δεύτερο δρόμο, δηλαδή η δανειακή σύμβαση να περάσει πρώτα από την κρίση του ελληνικού λαού, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απαιτείται η συμμετοχή του εκλογικού σώματος να είναι 40% ή παραπάνω.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό η προαναγγελία δημοψηφίσματος

Πλήρες μέλος της UNESCO η Παλαιστίνη