Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

15.000 - 20.000 προσλήψεις ανέργων σε δήμους για 5μηνη απασχόληση

15.000 - 20.000 προσλήψεις ανέργων σε δήμους για 5μηνη απασχόληση
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες 15.000 - 20.000 προσλήψεις ανέργων στο πλαίσιο του προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης σε δημοτικά έργα, σε όλους τους δήμους της χώρας.

«Μιλάμε για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας με το οποίο θα μπορέσουν να απασχοληθούν 35.000 άνεργοι μέσα στο 2012, κυρίως από το χώρο των οικοδομικών επαγγελμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, χθες, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τα τέλη του 2014 θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για απασχόληση ανέργων στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων αυτεπιστασίας σε δήμους και νομικά τους πρόσωπα και σε μια τριετία αναμένεται να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας.

Η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει με βάση Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη).

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρθηκαν χθες στους όρους, τις προδιαγραφές και το ύψος των αποδοχών των ανέργων που θα απασχοληθούν σε όλους τους δήμους της χώρας για έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας που αφορούν υποδομές, υποστήριξη ορεινών όγκων, προστασία περιβάλλοντος κ.ά.

Ειδικότερα, ο ΥΠΕΣ κ. Γιαννίτσης, περιέγραψε τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί. Όπως είπε θα υπάρχουν πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Θα υπάρχει επίσης ο καθορισμός ειδικοτήτων του προσωπικού αυτού που έχει γίνει με γνώμονα την εμπειρία και του Υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Βασικά έχουμε, όπως είπε ο υπουργός οκτώ ειδικότητες οι οποίες θα καλυφθούν: Εργάτες γενικών καθηκόντων, Ηλεκτρολόγους, Οδηγούς, Οικοδόμους, Ελαιοχρωματιστές, Σιδεράδες, Υδραυλικούς και Διαχειριστές μηχανημάτων.

Θα υπάρχει επίσης καθορισμός σαφούς μοριοδότησης που θα στηρίζεται στα κοινωνικά κριτήρια και τα οποία θα συνεκτιμώνται στη διαδικασία. Αντικειμενικά βασικά κριτήρια θα είναι ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και η ειδικότητα.

Θα υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, μια κλιμάκωση της μοριοδότησης ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο της ανεργίας και η δυνατότητα υποβολής τριών ιεραρχημένων επιλογών. Δηλαδή προτίμηση οικείου φορέα σε συνδυασμό με την πρόβλεψη διαδικασίας ενστάσεων που θα διασφαλίσουν το να είναι το σύστημα δίκαιο και σωστό.

Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος και μέσα σε 15 μέρες θα μπορεί να γίνει πρόσληψη των επιλεγέντων.

Θα δίνεται η δυνατότητα για διαρκή απασχόληση αλλά και διακεκομμένη κατά ημέρα, κατά εβδομάδα ή μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας πάντως τα γενικά πλαφόν για το συνολικό χρόνο απασχόλησης ετησίως του κάθε ατόμου.

Κάθε άνεργος θα αμείβεται με 135 ημερομίσθια το χρόνο. Οι μηνιαίες αποδοχές θα είναι 770 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά. Η επιλογή θα γίνεται αυτόματα από Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ, όπως τονίστηκε θα υπάρξει υποστήριξη από τους Δήμους για τη διαδικασία αυτή και θα υπάρχει και ευελιξία που θα διευκολύνει και τους φορείς υλοποίησης των έργων αυτεπιστασίας και τους ενδιαφερομένους ανέργους.

Για κάθε έτος η διαδικασία θα ξεκινά από τον Οκτώβριο και θα επαναλαμβάνεται έπειτα από ένα 6μηνο.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
15.000 - 20.000 προσλήψεις ανέργων σε δήμους για 5μηνη απασχόληση

Νομοθετική ρύθμιση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων ζητούν 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ