Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Καθαρά ποτάμια, ζωντανές πόλεις»

Mε δεδομένο το καθεστώς που επικρατεί στο σύνολο σχεδόν των ποταμών της χώρας, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, την απουσία βιολογικού καθαρισμού, τη ρύπανση από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που εναποθέτουν απόβλητα στον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα το “εμπλουτισμένο” νερό να χρησιμοποιείται για τις οικιακές ανάγκες και τη γεωργική παραγωγή επηρεάζοντας τη τροφική αλυσίδα, το ECOCITY επένδυσε στη δημιουργία ενός προγράμματος ενεργοποίησης τοπικών πληθυσμών για την υιοθεσία και προστασία των ποταμών τους.

Είναι γνωστό και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, πως οι ποταμοί είναι πηγή φυσικού πλούτου για πάρα πολλές περιοχές, ενώ αποτελούν ένα σημαντικό μέσο ανάπτυξης και ανάδειξης περιοχών.

Η Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το πρόβλημα της ρύπανσης των υδατικών πόρων και της προστασίας των ποταμών της χώρας μας και στη διάρκεια του διετούς Κύκλου Διαλόγου , που διοργάνωσε με τη συνεργασία Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών, επιβεβαιώθηκε η έλλειψη πολιτικής και η αδυναμία εφαρμογής ενός συστήματος προστασίας του πολύτιμου νερού μας. Πριν από δύο χρόνια άρχισε να επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα, στα πρότυπα της εκστρατείας ECOMOBILITY, για την ενεργοποίηση τοπικών πληθυσμών στη προστασία των ποταμών, στο οποίο εντάχθηκε, ως κύριος στόχος, η ανάπτυξης των περιοχών μέσα από την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών.

Η πρώτη φάση του προγράμματος είναι η πιλοτική εφαρμογή του, την οποία αγκάλιασε και στηρίζει ο Δήμος Δέλτα.  Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος είναι στα ποτάμια Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας, που αρδεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη -μετά το Θεσσαλικό κάμπο- πεδιάδα της Ελλάδας, ενώ σχηματίζουν το μεγαλύτερο σε έκταση δελταϊκό οικοσύστημα της Ελλάδας. Είναι γνωστό πως η περιοχή, χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα, ο υγροβιότοπος προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση του Ramsar (1971). Η συνθήκη της Βέρνης και η οδηγία 74/409 της ΕΟΚ προστατεύουν πολλά είδη αμφιβίων ερπετών, θηλαστικών και πουλιών που ζουν στο Δέλτα. Επίσης ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί ως καταφύγιο θηραμάτων , με σκοπό την προστασία της πανίδας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: «Άνοιξε» η σεζόν - Περίπου 2.000 οι κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία
«Πονοκέφαλος» για μια ακόμη χρονιά για τα ξενοδοχεία η εξεύρεση προσωπικού, αλλά και το αυξημένο λειτουργικό κόστος
Χαλκιδική: «Άνοιξε» η σεζόν - Περίπου 2.000 οι κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία
Αυτός είναι ο 52χρονος που στρατολόγησε τον «κατάσκοπο» στην Αλεξανδρούπολη
Ο 52χρονος φέρεται να έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε μια επιχείρηση δολιοφθοράς και συγκεκριμένα εμπρησμού στόχου σε βαλκανική χώρα
Αυτός είναι ο 52χρονος που στρατολόγησε τον «κατάσκοπο» στην Αλεξανδρούπολη