Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των δικαστικών λειτουργών

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των δικαστικών λειτουργών
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη, έκρινε ομόφωνα (44 δικαστές) αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, που ανέρχονται από 19 έως 24%.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας δήλωσε ότι οι συνάδελφοί της θα προσφύγουν «στο Μισθοδικείο, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτού του είδους τις περικοπές».

Παράλληλα, τόνισε: «Οι νέες περικοπές στοχεύουν στην υπαλληλοποίηση του δικαστή αλλά την ίδια ώρα πλήττουν και την ανεξαρτησία του. Το άρθρο 88 προστατεύει το μισθολόγιο του δικαστή. Του εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, το οποίο με τις νέες περικοπές δεν τους το εξασφαλίζει». Τέλος, η πρόεδρος της ΕΔΕ υπογράμμισε: «Η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτική, αλλά θα έπρεπε, σε μία κυβέρνηση ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, να λαμβάνεται υπόψη. Μπορεί σήμερα αυτή η γνωμοδότηση να είναι χωρίς αντικείμενο, στο μέλλον όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου ΔΣΑ στους βουλευτές

Την ίδια ώρα, ανοικτή επιστολή έστειλε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, προς τους 300 βουλευτές και ζητάει την άμεση απόσυρση «των προβληματικών και κατακρινόμενων (από το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας) διατάξεων, ως πρόδηλα αντισυνταγματικών».

Η απόσυρση των επίμαχων διατάξεων είναι επιβεβλημένη για «να διασωθούν η ορθή λειτουργία των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για να αποκατασταθεί η εικόνα του κράτους δικαίου», αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος και προσθέτει: «Η σωτηρία της χώρας δεν θα επιτευχθεί με την εγκαθίδρυση ενός εργασιακού μεσαίωνα, δεν θα προωθηθεί με την καταρράκωση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των πολιτών, δεν θα καταστεί δυνατή με μέτρα μεσοπρόθεσμα, που σε λίγους μήνες θα κριθούν και πάλι αναποτελεσματικά και θα κληθεί το Κοινοβούλιο προς αντικατάστασή τους».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων υπογραμμίζει: «Για ακόμα μία φορά η χώρα και οι πολίτες της βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θέση εκβιαστικών διλημμάτων και καλούνται να υποστούν μια 'μνημονιακή' καταιγίδα πρωτόγνωρων ρυθμίσεων, με την ελπίδα όμως πως αυτές δύνανται να σημάνουν τη σωτηρία και την ανάκαμψη της πατρίδας μας να έχει πλέον εξανεμιστεί. Από τον Απρίλιο του 2010 και έπειτα η χώρα συγκλονίζεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης δημοσιονομικής κρίσης. Τα αδιέξοδα μέχρι τώρα πολλά. Η παρουσιαζόμενη διέξοδος δυστυχώς μόνο μία και –αποδεδειγμένα πλέον– αναποτελεσματική: η πολιτική των μνημονίων». Απευθυνόμενος στη λογική των βουλευτών, ο κ. Αδαμόπουλος τους καλεί «να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους ως εκπροσώπων του ελληνικού λαού, που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το συμφέρον του και μόνο».

Και καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Η εμμονή στην υιοθέτηση αδιέξοδων πολιτικών αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα, που υποβαθμίζουν την εισοδηματική κατάσταση του μέσου πολίτη, εγκλωβίζει το μέλλον του έμψυχου δυναμικού της χώρας σε ανάλγητες προσεγγίσεις λογιστικού χαρακτήρα, προς όφελος των συμφερόντων αποκλειστικά και μόνο των δανειστών».

Ποιοι εξαιρούνται από τις μειώσεις στις συντάξεις

Ευνοϊκότερο καθεστώς για τους αναπήρους συνταξιούχους, ως προς το θέμα των μειώσεων των συντάξεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας καθώς και τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι από τις μειώσεις των συντάξεων. Ειδικότερα, εξαιρούνται από τις μειώσεις όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας αλλά και όσοι κατέστησαν ανάπηροι μετά τη συνταξιοδότησή τους. Εξακολουθεί να καταβάλλεται το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνουν ως δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας οι συνταξιούχοι που είναι απόλυτα ανάπηροι.

Οι πόροι για τις ανωτέρω εξαιρέσεις θα εξασφαλισθούν από τη διεύρυνση των κλιμακίων με περαιτέρω μειώσεις στις «υψηλές» συντάξεις. Ειδικότερα, προστίθεται ένα νέο κλιμάκιο στις μειώσεις των συντάξεων και εφεξής οι συντάξεις μεταξύ 2.000 έως 3.000 ευρώ θα υφίστανται μείωση 15% ενώ σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα απομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.800 ευρώ.

Συντάξεις άνω των 3.000 μειώνονται κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό που απομένει να υπολείπεται των 2.550 ευρώ.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των δικαστικών λειτουργών

Το «ΟΧΙ» των Θεσσαλονικέων στα αντιλαϊκά μέτρα