Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το χρονικό της καταδίκης Παπαγεωργόπουλου

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκειά της έγιναν 51 συνεδριάσεις και προσήλθαν συνολικά 60 μάρτυρες στο δικαστήριο. Η απόφαση ήρθε ακριβώς πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ήταν Φεβρουάριος του 2008, όταν ο τότε δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος ενημερώθηκε για την υπόθεση «κακοδιαχείρισης» σχετικά με την απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή, ο τότε «πρώτος» δημότης της πόλης, μίλησε για «σκευωρία», ζητώντας την τιμωρία των «πραγματικών ενόχων» και «φωτογραφίζοντας» ως μοναδικό υπεύθυνο τον πρώην δημοτικό υπάλληλο και ταμία Π. Σαξώνη. Ο τελευταίος ομολόγησε από την αρχή μέρος των πράξεών του, τονίζοντας, όμως, ότι δεν ενήργησε μόνος του.

Ακολούθησαν δικαστικές έρευνες, κατά τις οποίες διευρυνόταν συνεχώς ο κύκλος των εμπλεκόμενων προσώπων -φτάνοντας τελικά τους 18 κατηγορουμένους- ενώ η «τρύπα» στα δημοτικά ταμεία, σύμφωνα με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά που διενήργησε τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, έφτασε στα 51,4 εκατ. ευρώ, κατά τη 10ετία 1998 - 2008.

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ έφτασε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, με τον Β. Παπαγεωργόπουλο να επιμένει στην αθωότητά του, επαναλαμβάνοντας τις φράσεις «τα ψέματα τελείωσαν» και «θα λάμψει η αλήθεια».

Καθοριστική ήταν η κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας Αν. Τσεμπερά, η οποία περιέγραψε το «μπάχαλο» που, όπως είπε, επικρατούσε επί σειρά ετών στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. «Όλες οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς», κατέθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Π. Σαξώνης ήταν το «εκτελεστικό όργανο» της υπεξαίρεσης.

Υπάλληλοι του δήμου προσήλθαν στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, πλην όμως κανείς «δεν είδε και δεν άκουσε», όπως είπαν, για την υπεξαίρεση, ούτε προβληματίστηκε για το γεγονός ότι ο συνάδελφός τους Π. Σαξώνης, διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας, έφτασε να είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, παράγοντας στην ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος και να διάγει πολυτελή βίο. Όλοι συμφώνησαν, όμως, ότι ήταν αγαπητός συνάδελφος και, μάλιστα, κάποιοι εργάζονταν περιστασιακά στο νυχτερινό κέντρο που διατηρούσε.

Στη δίκη κατέθεσε και ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ομερτά και συμμορία» έβαλε στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών το δίδυμο Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια. Μάλιστα, για τον δεύτερο είπε ότι «δεν γινόταν τίποτα εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του», φράση που έμελλε να χρησιμοποιήσει πολλάκις ο πρόεδρος του δικαστηρίου στις ερωτήσεις που υπέβαλε στους επόμενους μάρτυρες.

Να σημειωθεί πως οι δικαστικές περιπέτειες τόσο για τον Β. Παπαγεωργόπουλο όσο και για τον Μ. Λεμούσια δεν σταματούν εδώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης για την υπεξαίρεση των χρημάτων της Παγίας Προκαταβολής του δήμου, για την οποία κατηγορούνται μαζί με άλλους υπαλλήλους.

Από τα φώτα της δημοσιότητας και τις διακρίσεις, στο κελί της φυλακής

Από την οδοντιατρική και το στίβο, στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και μετά στις δικαστικές αίθουσες και στο κελί της φυλακής. Μία Ζωή γεμάτη φώτα και δημοσιότητα που καταλήγει στο κελί της φυλακής. Αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί της πορείας που διέγραψε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και κατέληξε στη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτος για ισόβια κάθειρξη.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947, ενώ κατάγεται από το Αίγιο και τις Σέρρες. Aποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο και εν συνεχεία από το Α’ Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού Οδοντιάτρου. Άσκησε το επάγγελμα του Οδοντιάτρου μέχρι το 1981, οπότε και εκλέχτηκε Βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα υπήρξε σημαντικός δρομέας ταχύτητας στην Ελλάδα. Μάλιστα αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 100μ. και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο.

Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976, όπου ήταν και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί πως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.

Ο «φτερωτός γιατρός», όπως το αποκαλούσαν, πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στους διεθνείς στίβους, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα και ήταν κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια.

Το 1972 πρωταγωνίστησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το δε 1976 ήταν σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Πλέον των άλλων διακρίσεων κατέκτησε, τρία μετάλλια Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Ανακηρύχθηκε το 1971 και 1972 καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Η απόφαση για συμμετοχή στα κοινά

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από τους αθλητικούς στίβους, μεταπήδησε στον πολιτικό στίβο και το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κώστα Τσίρου. Παρ' ότι ο συνδυασμός μειοψήφησε, ο ίδιος εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος. Το 1980 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Από το 1981 έως και το 1996 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία. Το 1991–1992 διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής Αθλητικών Έργων. Το 1998 παραιτήθηκε από Βουλευτής προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές.

Εξελέγη σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Θεσσαλονίκη - Αναγέννηση».

Το 1998 έλαβε ποσοστό 44,47% στον Α' γύρο και 54,21% στον Β' γύρο, με αντίπαλο τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών Δήμαρχος Καλαμαριάς). Το 2002 έλαβε ποσοστό 54,19% και εξελέγη από τον πρώτο γύρο, με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια. Το 2006 έλαβε ποσοστό 41,42% στον Α' γύρο και 52,61% στον Β' γύρο, με αντίπαλο τη Χρύσα Αράπογλου.

ΤΡΕΙΣ ΙΣΟΒΙΑ καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά

Ισόβια καταδίκη για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, μετά την απόφαση καταπέλτη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο «φτερωτός γιατρός», πάγωσε στο άκουσμα της απόφασης η οποία τον έστειλε απευθείας στη φυλακή. «Δεν έχω καμία σχέση με την υπεξαίρεση και κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις, γι’ αυτή την απόφαση», ήταν η πρώτη αντίδραση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Αποστολάκη, «δεν θα είμαστε εμείς τουλάχιστον αυτοί που θα πεθάνουμε από τύψεις»!

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του στην απόφαση καταδίκης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης και του στενού του συνεργάτη Μιχάλη Λεμούσια, όπως και στην απόφαση καταδίκης του βασικού κατηγορούμενου Παναγιώτη Σαξώνη. Είναι γεγονός πως οι καταδικαστικές αποφάσεις, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, πάρθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ελαφρυντικό, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας,

Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρόεδρου του δικαστηρίου Γιώργου Αποστολάκη, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση να μην δεχθούν κανένα ελαφρυντικό από αυτά που τους κατέθεσαν, τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όσο και ο εισαγγελέας, τόνισε πως «όταν ένας πολιτικός άρχοντας, αναλαμβάνει μία θέση, όπως αυτή του δημάρχου και την επόμενη μέρα κιόλας ξεκινάει να υπεξαιρεί, τότε πάει να πει πως είναι εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα, από πριν».

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς για τους καταδικασθέντες. Συγκεκριμένα, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, κρίθηκε ένοχος για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως.

Για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, καταδικάστηκε, κατά μετατροπή του δικαστηρίου, ο Μ. Λεμούσιας, ο οποίος κρίθηκε επιπλέον ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Π. Σαξώνης καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας. Η επιβολή της χρηματικής ποινής σε βάρος του πρώην διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και είναι 1.778.000 ευρώ.

Σε αντίθεση με τους τρεις παραπάνω, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών, αντίστοιχα, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό μένουν ελεύθεροι.

Εν τω μεταξύ αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση: Πρόκειται για τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, καθώς επίσης για 10 δημοτικούς υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Το τριμελές εφετείο δικαιολόγησε εγγράφως το σκεπτικό της απόφασης

Λίγο πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τους κατηγορούμενους, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης ανέπτυξε διεξοδικά, για σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων.

Όσον αφορά τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι «έστησαν μηχανή υπεξαίρεσης» και πρόσθεσε, ότι «συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο γενικός γραμματέας ήταν το «alter ego» του δημάρχου».

Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε ως «εμπνευστή» του σχεδίου υπεξαίρεσης τον Μ. Λεμούσια, ο οποίος, όπως σημείωσε, αναζητούσε από το 1999, χρονιά που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο Β. Παπαγεωργόπουλος, «μία «πηγή» χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση».

Σχετικά με τις ευθύνες του τέως δημάρχου, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι ήταν γνώστης του σχεδίου υπεξαίρεσης που κατέστρωσε ο πρώην γενικός γραμματέας. «Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γραμματέα του. Μία κίνηση αρκούσε για να κλείσει την «τρόφιγγα» των μετρητών και όμως δεν το έκανε». Επίσης ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως «η διανομή του μερίσματος γινόταν μυστικά από τον Παπαγεωργόπουλο και τον Λεμούσια. Ύστερα, απαίτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% επί των υπεξαιρεθέντων. Οι σχέσεις δημάρχου - γραμματέα δεν διερράγησαν ποτέ, που σημαίνει ότι κάποια δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

Υιοθέτησε δε, πλήρως, όσα ανέφερε, κατά την απολογία του, ο Π. Σαξώνης σχετικά με τη συνάντηση γνωριμίας που είχε ο πρώην ταμίας με τον γενικό γραμματέα, κατόπιν μεσολάβησης του αείμνηστου αντιδημάρχου Σταμάτη Καραμανλή. «O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός», επισήμανε.

Τα 17,9 εκατ. ευρώ το ύψος της υπεξαίρεσης

Τα 17,9 εκατ. ευρώ αγγίζει το ύψος της υπεξαίρεσης σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που -κατά μέσο όρο- υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. «Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να ζήσει ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;», διερωτήθηκε ο κ. Αποστολάκης.

Όσον αφορά στον Π. Σαξώνη, είπε ότι ήταν πεπειραμένος και ευφυής υπάλληλος κι ότι εκμεταλλεύτηκε την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Παρατήρησε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. «Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία», τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι «παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι τα μετρητά που έπαιρνε ο Σαξώνης δεν πήγαιναν στον προορισμό τους».

Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. «Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση», σημείωσε.

Παρασκήνιο και αντιδράσεις

Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με έντονη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση. Το ίδιο σκηνικό υπήρχε και έξω από την αίθουσα και πιο συγκεκριμένα στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς αρκετός κόσμος βρέθηκε εκεί για να μάθει την απόφαση για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά η είσοδος στην αίθουσα δεν ήταν εφικτή καθώς αστυνομικοί με ασπίδες απαγόρευαν στον κόσμο να πλησιάσει.

Την ίδια στιγμή και ενώ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις αποφάσεις του δικαστηρίου ήταν στο κόκκινο, από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένοι. Περίμεναν με αγωνία τόσο οι ίδιοι, όσο και οι συγγενείς τους την απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Μιχάλη Ζορπίδη στην απόφαση του δικαστηρίου να τον κρίνει αθώο, ο οποίος ξέσπασε σε λυγμούς. Παρόμοια αντίδραση είχε κ. Γκαϊδατζής, ο οποίος όταν η δικηγόρος του εξέθετε τον πρότερο έντιμο βίο του πελάτη της, εκείνος δάκρυσε.

Λίγο αργότερα ο Μ. Λεμούσιας, απευθυνόμενος στο δικαστήριο και περιμένοντας την τελική απόφαση, είπε ότι «χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη».

Από την πλευρά του ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ενώ προσπάθησε να παραμείνει ψύχραιμος μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, «λύγισε» πέφτοντας στην αγκαλιά της συζύγου του Ελένης, η οποία ήταν στο πλευρό του καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Μάλιστα λίγο πριν του περάσουν τις χειροπέδες της έδωσε το ρολόι που φορούσε.

Κατά την έξοδό των καταδικασθέντων από τη δικαστική αίθουσα, πλήθος κόσμου φώναξε προς τον Β. Παπαγεωργόπουλο «μην ανησυχείς και τον Κολοκοτρώνη, τον φυλάκισαν».

Στη συνέχεια, με τη συνοδεία αστυνομίας και φορώντας χειροπέδες, τις οποίες κάλυπταν το παλτά τους, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Μιχάλης Λεμούσιας εισήλθαν με τον τρίτο καταδικασθέντα Παναγιώτη Σαξώνη (που ήταν εμφανείς οι χειροπέδες που φορούσε) στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ., με προορισμό τις δικαστικές φυλακές των Διαβατών. Κατά τη είσοδό του στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ., ο Μιχάλης Λεμούσιας ήταν ο μόνος που στράφηκε προς τις κάμερες λέγοντας πως «δεν υπάρχουν αποδείχτηκα στοιχεία για την ενοχή μας και πως ζούμε στη ρωμαϊκή εποχή».

Παπαγεωργόπουλος: «Πολιτική δίκη, με κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών»

Για «πολιτική δίκη» με αποκλειστικό κριτήριο «την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών» έκανε λόγο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την μεταφορά του στις φυλακές Διαβατών, μέσω του πολιτικού του γραφείου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του πως «χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών».

Τόνισε δε, πως «είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους», σημείωσε.

Ελένη Παπαγεωργόπουλου: «Ο σύζυγος μου δεν πήρε ποτέ από κανέναν ούτε πεντάρα»

Βρισκόμενη σε ιδιαίτερΗ συναισθηματική φόρτιση, λίγες ώρες μετά την καταδίκη του συζύγου της σε ισόβια κάθειρξη, η Ελένη Παπαγεωργόπουλου, ανέφερε πως «ο Βασίλης δεν πήρε ποτέ από κανέναν ούτε πεντάρα. Πλήρωνε από την τσέπη του». Όπως ανέφερε, «είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε ύστερα από 40 χρόνια» και σημείωσε ότι ο σύζυγός της θα βρίσκεται στο κελί των φυλακών Διαβατών μαζί με άλλους 10 έγκλειστους. Παράλληλα χαρακτήρισε κατάπτυστη την κατάθεση του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στο Δικαστήριο, ενώ ερωτηθείσα ποιους εννοούσε ο σύζυγός της στο Δικαστήριο λέγοντας ότι «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις είπε πως «εννοούσε την πολιτική αγωγή και τη διοίκηση Μπουτάρη». «Η καταδίκη του είναι πέρα για πέρα άδικη. Δηλώναμε μαζί 2.140.000 ευρώ στην εφορία», πρόσθεσε επίσης.

Γ. Μπουτάρης: Πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στη Θεσσαλονίκη»

Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ερωτηθείς για την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για την υπεξαίρεση στον κεντρικό δήμο, ανέφερε πως «η απόφαση του δικαστηρίου αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά».

Σημείωσε μάλιστα πως «είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης» και πρόσθεσε ότι «μήνυμα της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».

Χ. Μάτης: «Η δικαιοσύνη ταυτίστηκε με το λαϊκό αίσθημα»

Αμέσως μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην πράξη, Χρήστος Μάτης, δήλωσε από την πλευρά του πως «όταν η δικαιοσύνη ταυτίζεται με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, μπορεί και να υποτάσσεται σε αυτό. Η απόφαση έθεσε έναν πήχη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση δημοσίου χρήματος και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσους έχουμε λάβει σχετική εντολή από το εκλογικό σώμα. Η πλήρης αξιολόγηση των έννομων συνεπειών από αυτήν θα γίνει μετά από την πλήρη της μελέτη».

Ανακοινώσεις ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Ο-Π για την καταδίκη

«Η κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις περί εξυγίανσης».

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ η απόφαση του Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, αποδεικνύει ότι «όλοι όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό είναι ίσοι απέναντι στο νόμο». Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι-Πράσινοι θεωρούν ότι η καταδίκη «βάζει ένα πρώτο φρένο σε κάθε κίνηση κατάχρησης της εξουσίας, της διαφθοράς και του μαύρου πολιτικού χρήματος» αλλά «δεν δικαίωσε τον πρωθυπουργό», που σύμφωνα με τους Ο-Π είχε δηλώσει στις 17/9/12 ότι «ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, που έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης...».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, μετά την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ανακοίνωσή του ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει, για το αν παραμένει ο Παπαγεωργόπουλος στέλεχος της ΝΔ και αν υποστηρίζει ακόμα και σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς τα όσα είχε δηλώσει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011, όπου είχε πει «θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης»; Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σημείωσε παράλληλα πως «το σίγουρο πάντως είναι ότι η διαπλοκή και η διαφθορά στη χώρα μας έχουν ονοματεπώνυμο και η ΝΔ έχει αποτελέσει διαχρονικά τη μήτρα και της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Από την πλευρά της με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως, «η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Και είναι αυτονόητο, ότι μετά την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου, αναστέλλεται σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική, η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης». Ωστόσο, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τον Σύριζα. Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες; Είναι εξοργιστικό και προκλητικό να προσάπτει μομφές ο ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις που έγιναν πολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Άλλωστε, μήπως πριν από ενάμιση χρόνο, είχαν σχηματίσει γνώμη περί της ενοχής ή όχι, οι ίδιοι οι Δικαστές που αποφάνθηκαν τώρα; Ή μήπως γνώριζε από τότε, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, την απόφαση; Μακάρι, τον ίδιο σεβασμό που δείχνει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στη Δικαιοσύνη να μάθει να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ