Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει»- ΟΤΕ το αντάλλαγμα της 5ης δόσης

«Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει». Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις του άρθρου της Wall Street Journal, με τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση): Σαφάρι Γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα [German Companies Go Bargain Hunting in Greece]. Όπως οι γνήσιοι auteur του σινεμά, που χρησιμοποιούν σαν πλατφόρμα την πρώτη σκηνή του έργου αφήνοντας σαφή σημάδια του τι θα επακολουθήσει, έτσι και αυτές οι λέξεις μας ειδοποιούν για μια είδηση που θεωρήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ προφανής και ανάξια ανάλυσης. Άλλωστε, όταν η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΟΤΕ είναι αναμφισβήτητη, το ξεπούλημα μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης είναι απλά χθεσινά νέα.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιουνίου έστειλε σχετική επιστολή στην Deutsche Telekom (DT) ενημερώνοντάς την ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει τον όρο της συμφωνίας για την πώληση του 10% του Οργανισμού. Ο όρος ήταν κομμάτι της συμφωνίας του 2008 και έτσι η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ενέκρινε μονομερώς και επίσημα την πώληση. Η παραχώρηση του ποσοστού θα κοστίσει στη Deutsche Telekom περίπου 400 εκατ. ευρώ, με στόχο τα 15 δις ευρώ που υπολογίζει να μαζέψει η κυβέρνηση, φέτος και του χρόνου, από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Deutsche Telekom προ 3 ετών είχε αγοράσει το 30% των μετοχών του ΟΤΕ έναντι 4 δις ευρώ, δηλαδή 28 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει από την εν λόγω πώληση 400 εκατομμύρια, δηλαδή μόλις 8 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ και το υπόλοιπο 6% που θα απομείνει στο κράτος είναι πολύ πιθανό να πουληθεί εντός του έτους (ενώ το 4% κατέχει το ΙΚΑ).

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, δήλωσε, ενώπιον αντιπροσωπείας των εργαζομένων, πως: «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αποφασίστηκε γιατί η τρόικα απαίτησε μια ιδιωτικοποίηση να προχωρήσει οπωσδήποτε μέσα στον Ιούνιο. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο για τον ΟΤΕ και για το 10% των μετοχών γιατί δεν απαιτούσε άλλες διαδικασίες και αρκούσε η συμφωνία μετόχων του ελληνικού Δημοσίου με τη Deutsche Telekom του 2008».

Η πίεση της τρόικας με την παραφιλολογία για την 5η δόση οδήγησε σε αυτό το (αναμενόμενο) στρατηγικό ξεπούλημα. Τι και εάν οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν απεμπόληση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων; Ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο θα υπάρχει πλειοψηφία της DT (6 ενώ το δημόσιο 5), μια πιθανή πώληση μεγαλύτερου ποσοστού θα σημαίνει παραίτηση και από τη δυνατότητα άσκησης βέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ