Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι νέοι στρέφονται στην εκτροφή σαλιγκαριών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ως ένας κλάδος ζωικής παραγωγής με προοπτικές ανάπτυξης και καλές αποδόσεις, θεωρείται η εκτροφή σαλιγκαριών, για την οποία εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο και της γενικότερης στροφής πολλών-νέων κυρίως-ανθρώπων προς εναλλακτικές και καινοτόμες επενδύσεις, ως διεξόδου από την ανεργία. Όπως και κάθε άλλη επένδυση στον πρωτογενή τομέα όμως, έτσι και η σαλιγκαροτροφία θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και κατόπιν μελέτης από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να παρασύρονται από μυθεύματα περί εύκολου κέρδους.

«Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τα σαλιγκάρια, αλλά με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι απαιτούνται και για οποιοδήποτε άλλο παραγωγικό ζώο», αναφέρει στον «Τ.Θ.» ο Αθανάσιος Γκόγκας, Βιολόγος M.Sc, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας (ΕΛ.Ι.ΣΑ.), με αφορμή σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την 1η Απριλίου (ξενοδοχείο GRAND HOTEL PALACE) από το πανελλήνιο σωματείο «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» σε συνεργασία με το ΕΛ.Ι.ΣΑ.

Οπως τονίζει ο κ. Γκόγκας, πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου την εκτροφή σαλιγκαριών «μέσα σε ένα όργιο παραπληροφόρησης».

«Αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης και του πανικού που έχει δημιουργηθεί, βρίσκονται διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι προτείνουν εύκολες επιχειρηματικές λύσεις, μικρής επένδυσης, με μεγάλες αποδόσεις, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκόγκας καθώς, όπως εξηγεί όταν κανείς θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, για κάθε κίνηση που κάνει θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα χρηματοοικονομικής αποτύπωσης και ελέγχου. «Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν έχω κάνει επιχείρηση, έχω κάνει κάτι άλλο και το ρίσκο να χάσω τα λεφτά μου είναι τεράστιο», τονίζει και προσθέτει ότι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του σεμιναρίου, να δοθεί η κατάλληλη πληροφόρηση, ώστε να μπορεί ο επίδοξος επενδυτής να αξιολογήσει αν αυτά που γράφονται είναι σωστά ή όχι και να ελαχιστοποιηθεί έτσι το ρίσκο που θα πάρει.

Κόστος επένδυσης

«Είναι απόφαση ζωής να ασχοληθεί κανείς με τα σαλιγκάρια. Είναι το ίδιο σαν να ήθελε κάποιος να κάνει ένα εκτροφείο με κοτόπουλο ή με κουνέλια. Τίποτα λιγότερο από αυτό ίσως και κάτι περισσότερο θα έλεγα, γιατί για τα υπόλοιπα ζώα υπάρχει μια διάχυτη τεχνογνωσία χρόνων», σημειώνει ο ίδιος υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης από εξειδικευμένους ανθρώπους για το κάθε στάδιο της παραγωγής.

«Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει με τι πάει να ασχοληθεί. Δηλαδή ποια μεθοδολογία θα ακολουθήσει για να πάρει οικονομικό αποτέλεσμα, ποιο είναι το κόστος της επένδυσης, ποια η παραγωγική διαδικασία η οργάνωση της επιχείρησης κ.λπ.», τονίζει.

Όπως μας ενημερώνει, για έναν απλό ιδιώτη το κόστος επένδυσης για ένα στρέμμα (1.000 τ.μ.) χώρου παραγωγής κυμαίνεται γύρω στα 35-40.000 ευρώ (κατασκευή, εξοπλισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, γενετικό υλικό κ.α). Η απόδοση από το ένα στρέμμα είναι 5-7 τόνοι, νούμερο που αφορά οργανωμένες μονάδες, με εμπειρία στην εκτροφή. Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ανακοινωθεί ότι οι μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών έχουν ενταχθεί ως επιλέξιμη δραστηριότητα στα: Μέτρο 112 «Νέοι Αγρότες» και Μέτρο 121 «Σχέδια Βελτίωσης» στο (Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013), ενώ η ίδρυση – επέκταση μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών έχει ενταχθεί ως επιλέξιμη δραστηριότητα και στο Μέτρο 123 Α του ιδίου προγράμματος. Επίσης, έχει ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο.

Επίσης τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο ανακοίνωσε, ότι λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος, εκπονείται ήδη από τις αρμόδιες Γενικές Δ/νσεις Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής κείμενο πλαισίου, το οποίο θα καλύπτει με κατευθύνσεις-οδηγίες όλα τα στάδια από την εγκατάσταση και την εκτροφή, έως την εμπορία και την τελική διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Τρόποι πώλησης

Το προϊόν μπορεί να πωληθεί είτε ως νωπό (η συσκευασία διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη) είτε μεταποιημένο (βουτυρωμένο, μαγειρεμένο με διάφορες συνταγές, σε βάζα), είτε μη μεταποιημένο, σε άλμη μέσα σε βαζάκια.

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της διάθεσης του προϊόντος. «Δεν μπορεί να περιμένει κανείς να βγάλει χρήματα από το σαλιγκάρι, χωρίς να έχει δημιουργήσει και αξιοποιήσει ένα δίκτυο πωλήσεων, ώστε να δίνει το προϊόν του απευθείας στα σημεία πώλησης, αλλά και πέρα από την πώληση να παρέχει και υπηρεσίες πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν», σημειώνει ο κ. Γκόγκας προσθέτοντας ότι για να προκύψουν αποδόσεις θα πρέπει να θεωρηθεί κανείς αξιόπιστος συνεργάτης, να μπορεί δηλαδή να διασφαλίσει την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας και υψηλή ποιότητας προϊόντος.

Κατά τον κ. Γκόγκα, το γεγονός ότι το σαλιγκάρι είναι ένα εξειδικευμένο, γκουρμέ, προϊόν, κάνει τις αγορές ιδιαίτερα απαιτητικές και αυστηρές και στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να περάσουν ορισμένα «κρας τεστ».

Αυτή τη στιγμή, ένα μικρό κομμάτι μόνο της εγχώριας παραγωγής απορροφάται από την εσωτερική αγορά, γιατί η Ελλάδα δεν είναι καταναλώτρια χώρα σαλιγκαριών (η κατανάλωση δεν υπερβαίνει τους 300 τόνους το χρόνο, εκ των οποίων μόνο οι 70-80 αφορούν ζώα εκτροφής).

Το υπόλοιπο κομμάτι της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Γκόγκα, μεγάλες καταναλώτριες χώρες είναι η Γαλλία (40-50 χιλ. τόνοι το χρόνο), η Ιταλία και η Ισπανία (10-20 χιλ. τόνοι το χρόνο) και ακολουθούν Γερμανία, Ελβετία Δανία κ.ά. «Γενικά μιλάμε για μια ευρωπαϊκή κατανάλωση της τάξης των 100 χιλ. τόνων το χρόνο, το 85% της οποίας καλύπτεται κατά κύριο λόγο από ζώα χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Το υπόλοιπο καλύπτεται από εκτροφεία της Γαλλίας (8-10 χιλ. τόνοι) και της Ισπανίας (2-3 χιλ. τόνοι)», αναφέρει ο ίδιος, με την επισήμανση ότι τα κράτη αυτά επένδυσαν πολλά χρήματα και τεχνογνωσία στο αντικείμενο, επί δεκαετίες.

Υπενθυμίζει επίσης, ότι η Ελλάδα για 25-30 χρόνια είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία μεταποίησης σαλιγκαριών στην Ευρώπη. Όσο για την παρούσα κατάσταση στην μεταποίηση, τονίζει ότι για να μπορέσουν οι μικρές μονάδες παραγωγής να κινηθούν είτε στο εσωτερικό είτε σε αγορές του εξωτερικού, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνέργειες.

«Μια έξυπνη ιδέα από μόνη της δεν αρκεί»

«Μια έξυπνη ιδέα από μόνη της δεν αρκεί για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας. Χωρίς τον άνθρωπο ή την ομάδα εκείνη που θα κάνουν την ιδέα πράξη με πολλή δουλειά και όραμα, δεν μπορεί να ξεκινήσει και να επιβιώσει κανείς μας», τονίζει από την πλευρά της. η κ. Έφη Ζήση, πρόεδρος του σωματείου «Στάση Ζωής», που δίνει προτεραιότητα στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας και στην ανάδειξη εναλλακτικών καλλιεργειών, με τη διοργάνωση σεμιναρίων ανά την Ελλάδα. Στόχος, όπως αναφέρει στον «Τ.Θ.» η κ. Ζήση, είναι να καταρριφθούν διάφορα μυθεύματα γύρω από τις εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς πολλοί νομίζουν ότι προσφέρουν εύκολα χρήματα, ωστόσο, όπως σημειώνει, απαιτείται τεχνογνωσία πριν προχωρήσει κανείς σε οποιαδήποτε επένδυση.

Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να επιστρέψει στα χωριά, αλλά πρέπει με κάτι να ασχοληθεί, παρατηρεί η κ. Ζήση, ενώ αναφέρει ότι σήμερα ο αγρότης δεν είναι έτσι όπως τον ξέραμε παλιά και ότι υπάρχουν πάρα πολλά νέα παιδιά με σπουδές, που ενδιαφέρονται για την πρωτογενή παραγωγή. Στην ανάγκη όλων αυτών για τεκμηριωμένη ενημέρωση προσπαθούν να απαντήσουν τα σεμινάρια που πραγματοποιεί, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σωματείο, που ιδρύθηκε το 2009, με αρχικό σκοπό την έρευνα και υποστήριξη των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και νέο σεμινάριο για την καλλιέργεια μανιταριού και για τα φαρμακευτικά μανιτάρια.

Δηλώσεις συμμετοχής για το σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη

Οι ενδιαφερόμενοι για το σεμινάριο σαλιγκαροτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη με e-mail στο: [email protected] ή να τηλεφωνήσουν στο: 210-9889877, ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των ατόμων είναι αυστηρά περιορισμένος. Το κόστος συμμετοχής είναι 80 ευρώ ανά άτομο και θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής. Το Σεμινάριο θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 8.30 περίπου το βράδυ και, μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν θέματα όπως εδώδιμα, εκτρεφόμενα και εμπορεύσιμα είδη σαλιγκαριών, εκτατική εκτροφή σαλιγκαριών (ανοιχτού και κλειστού τύπου), Ελληνική – Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εκτροφής, οικονομικά αποτελέσματα, εμπόριο κ.ά.

Κύριοι ομιλητές θα είναι οι: Θεόδωρος Κασσίμης, Αθανάσιος Γκόγκας Βιολόγος M.Sc, Αλέξης Χατζής, Γεωπόνος M.Sc, Φαίδων Χηνιάδης, Γεωπόνος M.Sc, Χρήστος Παπαμάνθος, Γεωπόνος M.Sc.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ