Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λίνα Χατζηκυριάκου: «Για μια δημοτική αρχή που θα διεκδικεί και θα συγκρούεται»

Η υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Δέλτα, με την «Λαϊκή Συσπείρωση», αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Λίνας Χατζηκυριάκου*

 

Είναι φανερό σήμερα ότι οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε ένα ακόμη κρίκο του κρατικού μηχανισμού, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι διοικήσεις που πέρασαν από τον Δήμο Δέλτα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης.

Ειδικά όσον αφορά στην διαχείριση του νερού, όλες οι διοικήσεις εφάρμοσαν πιστά την εγκληματική πολιτική ΕΕ- κυβερνήσεων.  Στον 21ο αιώνα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν αναπτυχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό, οι κάτοικοι της ΔΕ Αξιού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της ΔΕ Εχεδώρου  τους τελευταίους μήνες έχουν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης, τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν. Αυτό συνέβη γιατί ξαφνικά έλαβαν τιμολόγια για όλη την περίοδο 2013 - 2017 επιβαρυμένα με το ειδικό τέλος 80% επί του ποσού κατανάλωσης, στο οποίο μάλιστα προστίθεται και ΦΠΑ 24%. Φόρος πάνω στον φόρο!! Ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου. Οι κινητοποιήσεις του ήταν τόσο μαζικές και δυναμικές  ώστε η Διοίκηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα το αφαιρέσει. Χαρακτηριστική ήταν, όμως, η απάντηση του Δημάρχου ότι εφαρμόζει το νόμο.

Ας δούμε ποιο νόμο εφαρμόζει: Η ελληνική νομοθεσία πλήρως εναρμονισμένη στις οδηγίες της ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα το νερό ως εμπόρευμα.  Η διαχείρισή του ανατίθεται στους Δήμους μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να επιβάλουν φόρους και τέλη για να έχουν πόρους. Για την παροχή ποιοτικού νερού, χρειάζονται έργα που πολλές φορές κοστίζουν εκατομμύρια, και αυτά τα έργα ποτέ δεν είναι σε προτεραιότητα και πάντα υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτή είναι η νομιμότητα που επικαλείται ο Δήμαρχος: νερό πανάκριβο και ταυτόχρονα ελλείψεις σε έργα.

Και μόνο από αυτό το παράδειγμα μπορεί κανείς να καταλάβει πως ΕΕ- κυβέρνηση- Περιφέρεια και Δήμοι λειτουργούν σαν ένα σύνολο, ανεξάρτητα από κομματική απόχρωση. Η πολιτική είναι ενιαία και είναι βαθιά αντιλαϊκή. Γι αυτό και η απάντηση του λαού μας σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να είναι ενιαία: Ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Ισχυρό και στο Δήμο Δέλτα.

Γιατί ποιος άλλος εκτός από τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με τη νομιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του δήμου;

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δώσαμε μάχη για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, για την κατάργηση των χαρατσιών στο νερό, για να έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό νερό, γιατί στην εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Μέσα στην αντιλαϊκή λαίλαπα, μπορεί να υπάρχει μία ολοκληρωμένη φιλολαϊκή αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν το νερό στο Δήμο, με προτεραιότητα στα έργα που θα εξασφαλίζουν πόσιμο νερό σε όλους.  Με τη διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από διάφορα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ κλπ, και όχι από το μόνιμο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών. Με τιμολογιακή πολιτική που να εξασφαλίζει φθηνό νερό, με σημαντική μείωση για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες.

Ο Δήμος Δέλτα έχει ανάγκη από μία δημοτική αρχή που θα πρωτοστατεί σε αγώνες για την κατάργηση των νόμων που επιβάλουν χαράτσια και φόρους, που θα διεκδικεί προσωπικό για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών.

Αυτό απαιτεί μία δημοτική αρχή που να είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί.

Επομένως, σήμερα το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις εκλογές για τον Δήμο Δέλτα είναι ένα:  Τι δήμαρχο θέλουμε; Θέλουμε δήμαρχο υπηρέτη της κυβερνητικής πολιτικής και της λογικής της ανταποδοτικότητας, που στο όνομα της νομιμότητας θα τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα ή δήμαρχο που μαζί με το λαό θα διεκδικεί και θα συγκρούεται, παρά τις όποιες συνέπειες;

 

*Η Λίνα Χατζηκυριάκου, είναι υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Δέλτα, με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bar-club
Υπόθεση βιασμού: Απειλούν μάρτυρα - Κύκλωμα πάνω από 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη
Για οργανωμένο κύκλωμα που ξεφεύγει από τα τοπικά όρια δράσης κάνει αναφορά ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς και προαναγγέλλει καταιγιστικές εξελίξεις
Υπόθεση βιασμού: Απειλούν μάρτυρα - Κύκλωμα πάνω από 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη