Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρίζογλου: Το κεντρικό κράτος να σταθεί αρωγός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άρθρο του Λάζαρου Κυρίζογλου στο αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ

Του Λάζαρου Κυρίζογλου, προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

 

«Η εφετινή (2019) Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας χρονική περίοδο καθώς έρχεται λίγο καιρό μετά από τις τετραπλές κάλπες του Μαΐου-Ιουλίου, δηλαδή μετά τις Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές και Βουλευτικές Εκλογές. Κατά το διάστημα αυτό, οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για το μέλλον τους στην λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή, μία περίοδο, δηλαδή η οποία θα έφερνε την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη χαμηλή φορολογία και ανεργία μακριά από τον έλεγχο των δανειστών και της «τρόικας».

Τα προηγούμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε από τις συνεχείς περικοπές σε προσωπικό και πόρους (μείωση πάνω από 60%),  την τεράστια ένταση των οικονομικών–κοινωνικών προβλημάτων, το ανεπαρκές και σε πλείστες περιπτώσεις ξεπερασμένο από την ίδια την πραγματικότητα θεσμικό πλαίσιο (Καλλικράτης, Κλεισθένης) και την απαξία του ρόλου της από την κεντρική εξουσία (έκδοση ΠΝΠ για την κατάθεση των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανεπαρκής διαβούλευση για τον «Κλεισθένη» και κυρίως για το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής κλπ.). Μέσα στο δύσκολο αυτό κλίμα, η Τ.Α. άντεξε και συνεχίζει να αντέχει. Σε αυτό τον αγώνα, είναι καιρός να σταθεί αρωγός και το Κεντρικό Κράτος δηλαδή η κυβέρνηση. Ήδη τα πρώτα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι βελτιωτικές κινήσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι σχεδιαζόμενες από τη νέα κυβέρνηση αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δείχνουν ότι κάτι αλλάζει προς το θετικό.

Σε πρόσφατη (30.8.19) ευρεία σύσκεψη των φορέων της πόλης στο Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης) με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, θέσαμε ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σειρά χρονιζόντων ζητημάτων που χρήζουν άμεσης λύσης. Ζητήματα όπως η ανεργία, οι συγκοινωνίες (Μετρό Θεσσαλονίκης, ΟΑΣΘ κλπ.), το προσφυγικό, η σχολική στέγη τα Πρώην Στρατόπεδα, ο Θερμαϊκός Κόλπος και το Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο Θερμαϊκού κόλπου, η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση 4άχρονων στα νηπιαγωγεία, η κατάργηση της Κοινωνικής (κοινωφελούς) εργασίας, αλλά και η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας τέθηκαν επί τάπητος και αναμένουμε τις σχετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Αξιώνουμε να είμαστε ισότιμος συνομιλητής με την κεντρική εξουσία και όχι επαίτες. Ζητάμε τη αγαστή συνεργασία και όχι την ατέρμονη και ανώφελη σύγκρουση όπως στο παρελθόν.

Κάθε χρόνο ζούμε το φαινόμενο της παρέλασης του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και Υπουργών, λόγω της ΔΕΘ. Κυκλοφοριακά η πόλη αναστατώνεται και δημιουργείται μία, από ένα σημείο και μετά, αδικαιολόγητη ανατροπή στην ροή της καθημερινής ζωής των πολιτών. Η Βόρεια Ελλάδα πάντοτε στήριξε και στηρίζει με θυσίες μεγάλες κάθε εθνική προσπάθεια. Με αφορμή, όμως, την έλευση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, γίνεται κάθε φορά αποδέκτης λαϊκίστικων εξαγγελιών και μη πραγματοποιούμενων υποσχέσεων. Στην εφετινή ΔΕΘ ο πήχης των προσδοκιών όλων έχει για ακόμη μία φορά ανέβει ψηλά. Ελπίζουμε να μην απογοητευτούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Η απάντηση για την αποχώρηση του Γιώργου Κολτσίδα
Ο υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα, έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές» που ξεπεράστηκαν - Η απάντηση της παράταξης
«ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Η απάντηση για την αποχώρηση του Γιώργου Κολτσίδα