Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέατρο

Με μια μεγάλη γιορτή ξεκίνησε η νέα σεζόν για το Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης

Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης
Με μια μεγάλη γιορτή ξεκίνησε η νέα σεζόν για το Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης
Όσα έγιναν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 στη σκηνή του Θεάτρου Τεχνών

Με το μότο «Η τέχνη δεν παρατηρεί. Συμμετέχει.» άνοιξε τις πόρτες του για τη νέα σεζόν το Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης, με μια μεγάλη γιορτή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (26/09), όπου παρουσιάστηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεάτρου για τη σεζόν 2026–2027, με παραγωγές που αναμένεται να απασχολήσουν την πόλη και τους θεατές της τους επόμενους μήνες.

Πλήθος συντελεστών, δημοσιογράφων αλλά και φίλων του θεάτρου, που μόλις πέρυσι ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία στην Κωνσταντινουπόλεως, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έγιναν μέρος μιας μεγάλης γιορτής. Η βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση όλων των παραστάσεων της φετινής σεζόν και ολοκληρώθηκε με ένα δυναμικό live από τους Biz Bize, αλλά και με απολαυστικές συζητήσεις στην «αυλή» του Θεάτρου Τεχνών.

Το κοινό υποδέχτηκαν οι εμπνευστές του Θεάτρου Τεχνών, Χριστόφορος Χριστοφορίδης και Βασίλης Αραμπατζής, κάνοντας αρχικά έναν απολογισμό της περασμένης χειμερινής σεζόν, αλλά και της επιτυχημένης καλοκαιρινής περιοδείας της παιδικής παράστασης «Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων» σε παραγωγή των Twimagination. Στη συνέχεια, έδωσαν τον λόγο στους συντελεστές των νέων παραστάσεων που θα παρακολουθήσει το κοινό τους επόμενους μήνες.

Πρώτη στη σκηνή ανέβηκε η Αλεξάνδρα Κασιούμη, ηθοποιός της παράστασης «Είστε όλοι σας καθάρματα», η οποία επιστρέφει από τις 10 Οκτωβρίου και ανοίγει ουσιαστικά τη σκηνή ενηλίκων του θεάτρου για τη φετινή σεζόν.

Στη συνέχεια, ο Παντελής Μπακατσέλος μίλησε για την παράσταση «Σε γνωρίζω / nation in progress», που ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου. Ακολούθησε η Βίβιαν Roberts – Τσουρβάκα, από την παράσταση «Δούλες», η οποία μίλησε για τη σημαντική παραγωγή που έρχεται στη Θεσσαλονίκη μετά την επιτυχία που γνώρισε στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, από τις 6 Νοεμβρίου.

Για την παράσταση που ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου και απευθύνεται στους… «Σαράντα Πλας» και όχι μόνο, μίλησαν από τη σκηνή του Θεάτρου Τεχνών ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης και η Δόμνα Χουρναζίδου, ενώ για την «Αιώνια Μπαλάντα» της ομάδας δίpus άpterus, όλοι οι συντελεστές της οποίας βρίσκονταν στην Αθήνα για επαγγελματικές υποχρεώσεις, το απολαυστικό βίντεο του Ιωάννη Καμπούρη απέσπασε θερμό χειροκρότημα.

Στη συνέχεια, ο Κωστής Καπελίδης μίλησε για το «Πώς έγινα καλόγρια», που έρχεται στη σκηνή του Θεάτρου Τεχνών από τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ η Χριστίνα Κοσκινά και η Βασιλική Σγούρου μίλησαν για την παράσταση «ΑΟΥΣΤΡΑΣ ή Αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου, που κάνει πρεμιέρα από τις 18 Δεκεμβρίου.

Στη σκηνή ανέβηκαν και οι συντελεστές των θεατρικών παραγωγών που θα δούμε το 2027 στο Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Ματζίρης σύστησε στο κοινό την παράσταση «ΑΠΟΧΗ / Viva La Revoluθion», που θα παρακολουθήσουμε τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ η Αρετή Μακρολειβαδίτη του Θεάτρου Εφ μίλησε για την παράσταση «ΡΕΜΙ», που βασίζεται στην πολυδιάστατη «Σκακιστική Νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ.

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης αποκάλυψε, τέλος, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «Καισαριανή» του, μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο αφιερωμένη στους 200 Έλληνες κομμουνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2027.

Η παιδική σκηνή

Στην παιδική σκηνή, οι παραστάσεις που παρουσιάζονται αυτή τη σεζόν έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, με το «Τα χέρια δεν χτυπάνε - τα χέρια αγαπάνε» να μπαίνει στον τρίτο χρόνο του. Η Μαρία Κουτσανοπούλου, συγγραφέας του παραμυθιού, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στη σκηνή του Θεάτρου Τεχνών. (Από 3 Οκτωβρίου για δύο σαββατοκύριακα | Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 12:00 | Καθημερινές παραστάσεις στα σχολεία).

Η χορογράφος Φιλιώ Ζαγοράκη μίλησε για τη νέα παραγωγή «ΓΕΤΙ: Η Δύναμη του Ακόμη», που έρχεται από τις 17 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία του Χριστόφορου Χριστοφορίδη. (Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 12:00 | Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία).

Τέλος, η μεγάλη επιτυχία του «Ξενοδοχείου των Συναισθημάτων» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, από τις 5 Δεκεμβρίου, με μια παράσταση γεμάτη φαντασία, χιούμορ και συγκίνηση. (Κάθε Σάββατο στις 17:00 | Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία).

BIZ BIZE

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του προγράμματος, τη σκυτάλη πήραν οι Biz Bize, φέρνοντας στην αίθουσα τη μουσική, το κέφι και την ενέργειά τους και παρασύροντας όλους όσοι βρέθηκαν στη «γιορτή» του Θεάτρου Τεχνών Θεσσαλονίκης το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Με νέες προσθήκες να αναμένονται τους επόμενους μήνες, οι παραστάσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τη σεζόν 2026–2027 υπόσχονται αισθητική, προβληματισμό, ψυχαγωγία αλλά και συναίσθημα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Θέατρο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σύλλογος θυμάτων από τη φωτιά στο Μάτι: «Σημαντικό βήμα» η απόφαση του Εφετείου

Ηράκλειο: Στη φυλακή άνδρας που κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας
40xronos kriti2