Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Brexit: Κίνδυνος να μείνουμε στην ΕΕ, προειδοποιεί η Μέι

Η πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προέτρεψε τα μέλη του κοινοβουλίου να προχωρήσουν, στηρίζοντας την συμφωνία της για το Brexit, στην κρίσιμη ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη, σε ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα σε εργαζόμενους μίας εταιρείας ενέργειας στο λιμάνι του Γκρίμσμπι.

Η συγκεκριμένη περιοχή (Λίνκολνσαϊρ) ανήκει στις βρετανικές επαρχίες με το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών, όπου οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα του 2016 υποστήριξαν την αποχώρηση σε ποσοστό 71,45%.

Η Τ. Μέι απέφυγε να αποδεχτεί οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ή να προσφέρει ενδείξεις για το τι θα κάνει αν απορριφθεί η συμφωνία της από το κοινοβούλιο, αντίθετα, ζήτησε από την ΕΕ να προβεί σε νέες παραχωρήσεις για τις εγγυήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop.

Όπως δήλωσε στους εργαζόμενους, σε περίπτωση που καταψηφιστεί το σχέδιο της συμφωνίας της την Τρίτη, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και καθυστέρηση και φυσικά το ενδεχόμενο να αποκλειστεί εξολοκλήρου ή να υπάρξει ένα πιο ήπιο Brexit. «Αν επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο ίσως να μην αποχωρήσουμε καθόλου από την ΕΕ» είπε και πρόσθεσε: «Το μήνυμά μου στους βουλευτές που συμφωνούν μαζί μου ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο είναι απλό: ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να στηρίξουμε την Τρίτη την συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση με την ΕΕ. Ας το κάνουμε».

Οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία της Μέι ήταν επικριτικές, καθώς μέλη του Εργατικού κόμματος δήλωσαν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο και ήταν απλά χάσιμο χρόνου. Βουλευτές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας είπαν ότι θα πρέπει να αποδεχθεί πως η κρίση γύρω από το Brexit οφείλεται στην δική της αδιαλλαξία.

 

«Οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης υπονόμευσαν τις συνομιλίες της με την ΕΕ»

Οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης σχετικά με τον χειρισμό των συνομιλιών για το Brexit υπονόμευσαν τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όπως διαπιστώνει έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής Ελεγκτικής Επιτροπής για την ΕΕ, μετά από στοιχεία που συνέλεξε από τις καταθέσεις σημαντικών προσώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στην έρευνα της Επιτροπής ήταν οι πρώην υπουργοί για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και Ντομινίκ Ράαμπ, και δύο ακόμη βουλευτές που υποστηρίζουν την αποχώρηση. Από τα στοιχεία που κατέθεσαν προκύπτει ότι διαμορφώθηκαν διαφορετικές και ορισμένες φορές αντικρουόμενες πολιτικές ανάμεσα στο υπουργείο για το Brexit και την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα της έρευνας, η Επιτροπή αναφέρει ότι «ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα που προέκυψαν από τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας αφορά τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση χειρίστηκε εσωτερικά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπιλ Κάς, δήλωσε ότι ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει το κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες για το μέλλον της χώρας, είναι βασικό τα μέλη του να γνωρίζουν όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούν για να δικαιολογήσουν αυτές τις αποφάσεις και η Επιτροπή έχει καθήκον να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, όπως και η κυβέρνηση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ