Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» που εφάρμοσε η Βρετανία

Αντιδράσεις και αλλαγή πλεύσης από τον Μπόρις Τζόνσον

Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν την τηλεργασία, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωνε ότι πρέπει να είναι σε απομόνωση όποιος έχει επίμονο βήχα που εμφανίστηκε τώρα ή πυρετό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ανακοίνωσε παράλληλα το πέρασμα σε μια νέα φάση του σχεδίου δράσης, σε εκείνο της "καθυστέρησης", το οποίο έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στο να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου να άρει την πίεση από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία μέχρι σήμερα φαινόταν να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας. Ο στόχος, όπως γράφουν αναλυτές, είναι αφενός να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση (πιο ομαλή καμπύλη), με παράλληλη διαμόρφωση "ανοσίας αγέλης" (herd immunity) σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, δήλωσε ότι ένας βαθμός "ανοσίας της αγέλης" θα βοηθήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Sir Patrick, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βρετανίας θα χρειαστεί να εκτεθούν (contract) στον κορωνοϊό, προκειμένου η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει στο μέλλον".

Διαφορετικά, είπε, αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να γίνει μια ετήσια πληγή στις κοινότητές μας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει την κατακραυγή των πολιτών για την απόφασή του να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία, με ορισμένους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι άλλες χώρες κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Βρετανία έχει καταγράψει 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 35 θανάτους.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η "επιστημονική συμβουλή" είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν αποτελεί μέτρο που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, αλλά όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

"Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη και για να προστατέψει την οικονομία βλάπτει τις ζωές των ανθρώπων", δήλωσε μία γυναίκα στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας που αποφάσισε μαζί με τον σύζυγό της να κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι για να αποφύγει την μετάδοση του ιού προς τους ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι.

"Δεν εμπιστεύομαι τις οδηγίες της κυβέρνησης, ούτε την κυβέρνηση στην διαχείριση αυτού του θέματος", δήλωσε άλλη γυναίκα από το Άνγκλεζι της Ουαλίας.

Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο Reuters σήμερα δήλωσαν ότι ο αριθμός των απουσιών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος.

Τα tag #Covid19Walkout και #CloseTheSchoolsNow είναι τα πρώτα σήμερα στο Twitter. Μαθητές ανεβάζουν φωτογραφίες με σχολικούς διαδρόμους και σκάλες, όπου επικρατεί μεγάλος συνωστισμός και είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

"@Μπόρις Τζόνσον είναι ώρα για δράση", "Χρειαζόμαστε δράση για να ΣΩΘΟΥΝ ΖΩΕΣ! Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που δεν κάνει τίποτε; Είναι τόσο απογοητευτικό!" γράφουν οι χρήστες του Twitter.

Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως άλλαξε γραμμή πλεύσης καθώς με δηλώσεις του πριν από λίγο ότι οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να σταματήσουν κάθε περιττή κοινωνική επαφή, ο ένας με τον άλλο, και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του νέου κορωνοϊού, καθώς η επιδημία επιταχύνει τους ρυθμούς της, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Τώρα είναι η στιγμή προκειμένου όλοι να σταματήσουν τις περιττές επαφές με τους άλλους και να σταματήσουν όλα τα περιττά ταξίδια», επισήμανε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα πρέπει οι άνθρωποι να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου πιθανόν θα μπορούν», επισήμανε.

«Και θα πρέπει να αποφεύγετε τις παμπ, τα κλαμπ και τα θέατρα και άλλους χώρους κοινωνικών συναθροίσεων».

«Φαίνεται πως τώρα προσεγγίζουμε τη φάση της ραγδαίας ανόδου της καμπύλης και χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων τα κρούσματα θα μπορούσαν να διπλασιάζονται κάθε 5 ή 6 ημέρες», εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εξαπλώνονται με ταχύτερους ρυθμούς στο Λονδίνο σε σχέση με άλλες περιοχές της Βρετανίας, με την πρωτεύουσα της Βρετανίας να βρίσκεται λίγες εβδομάδες πιο κοντά στην κορύφωση της επιδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι έως το προσεχές Σαββατοκύριακο θα καταστεί αναγκαίο να προστατευτούν εκείνοι με σοβαρότερα προβλήματα υγείας από τις κοινωνικές επαφές και η κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες τώρα να αποφεύγουν τις μαζικές συναθροίσεις που απαιτούν την παρουσία μελών των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, η Βρετανία ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσει σχολεία για να επιβραδύνει τη διασπορά του ιού, αυτή, ωστόσο, η στιγμή δεν έχει έρθει.

«Κάποια στιγμή, όπως έχουμε πει, ενδέχεται να χρειαστεί να σκεφτούμε πράγματα όπως το κλείσιμο σχολείων. Όμως αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν την κατάλληλη στιγμή με τον σωστό τρόπο, στο σωστό στάδιο της επιδημίας», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη