Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε επαφή με την Άγκυρα η Γερμανία για την ταξιδιωτική οδηγία

Ταξιδιωτική προειδοποίηση έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έως τις 31 Αυγούστου για την Τουρκία

Σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, βρίσκεται το Βερολίνο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έως τις 31 Αυγούστου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις «περιοχές κινδύνου» που έχει καταρτίσει το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι η γενική ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας έχει αρθεί από τις 15 Ιουνίου για τις χώρες της Ε.Ε., τις συνδεδεμένες με τη Σένγκεν (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και τη Μεγάλη Βρετανία και εξήγησε ότι αυτό «έχει να κάνει ασφαλώς με την εξέλιξη των κρουσμάτων, αλλά και με άλλες παραμέτρους, όπως η ποιότητα του υγειονομικού συστήματος και η δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, να λάβουν επαρκή φροντίδα οι ταξιδιώτες, η ύπαρξη αρκετών τεστ και πειστικών κανονισμών και μέτρων υγιεινής, συγκρίσιμων με όσα ισχύουν στην Ευρώπη». Στην Ε.Ε., τόνισε, υπήρξε μια μακρά περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων, ενώ υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη-μέλη, οι οποίες διευκολύνουν τη σύγκριση των μέτρων και την κατανόηση του πού υπάρχει κίνδυνος. 'Αλλες χώρες δεν είναι στην ίδια κατάσταση, δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας περί συνομιλιών με άλλες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και με την τουρκική και επισήμανε ότι, «όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις και θα το επιτρέπει η κατάσταση των κρουσμάτων και οι άλλες παράμετροι, θα είμαστε σε θέση να άρουμε την ταξιδιωτική προειδοποίηση και πριν από το τέλος Αυγούστου».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχθές ο κ. Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε εν τω μεταξύ χθες και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα αντικείμενα της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στη Λιβύη. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η διαδικασία του ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης πολιτικής λύσης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση τις διπλωματικές της προσπάθειες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»